Святкування Різдва у ЦР «Гармонія»

У центрі реабілітації дітей та молоді з інвалідністю «Гармонія» 10 січня відбулось святкування Різдва. Присутнім були представлені: музичні номери, театралізований різдвяний вертеп, цікаві конкурси, дискусія про Різдво, відеоролики соціальної направленості, фотозона з біблейськими персонажами й по закінченню був святковий стіл.

У заході брали участь представники музичної школи №2, співробітники Вінницького обласного художнього музею, працівники Академічного музично-драматичного театру ім. М.К.Садовського, співробітниця Вінницької центральної бібліотеки для дітей та юнацтва, працівники та клієнти ЦР «Гармонія».

Ведучою свята була бібліотекар центральної бібліотеки для дітей та юнацтва Оксана Крижанівська. Вона привітала всіх зі святом Різдва Ісуса Христа та оголосила, що першим номером святкової програми буде музичний подарунок, пісня у виконанні Раїси Василівни Шастун-Нестерчук актриси Академічного музично-драматичного театру ім. М.К.Садовського. Після чудового професійного співу Раїси Василівни, присутніх вітали діти у ролі янголят.

А потім розпочалось Різдвяне театральне дійство. Волхви і цар Ірод, янгол зі справжнім мечем і смерть, Йосип з Марією, Божі янголята та пастухи – це персонажі, які подарували свято глядачам. Яскраві костюми та декорації створені учасниками власноруч – вражали.

Хочу зазначити, що віршований текст до різдвяної вистави написав Микола Чорнобривенко психолог ЦР «Гармонія». Я трохи поспілкувався з ним з приводу театралізованого Різдва, адже Микола не тільки був одним з організаторів свята, а ще й грав у виставі царя Ірода.

Як саме виникла ідея зробити театралізоване привітання з Різдвом?

– Ми всі любимо Різдво,  минулого року на різдвяній зустрічі, виникла ця ідея, з подачі Оксани Крижанівської виступали дуже класні жіночки, і мені прийшла ця ідея в голову. Восени поговорив з людьми, їм сподобалась ідея, ми разом придумали сюжет.

Скільки часу тривали репетиції?

– Загально десь місяць, спочатку збирались співаки з музикантами окремо, а  начитували окремо, потім в актовій залі, ну і кілька репетицій  разом, в залі

Де шукали музикантів і хто вони?

– До нашого вертепу долучилось багато людей, і з музичної школи №2, і з художнього музею, і батьки наших дітей, ну і наші клієнти з працівниками

Розкажи читачам як створювались декорації та костюми?

– Так як всі чекали свята, то всі долучались і включали свою фантазію, костюми декорації, зробили власноруч,

Хто написав віршований текст для вистави і чи існують розбіжності з біблейською історією? Чи довелося адаптувати текст під потреби людей з інвалідністю?

– Сюжет ми придумали разом з Володимиром Бевзом, та Оксаною Крижанівською, потім я відкрив Євангеліє, і  згідно  тексту описував, розбіжності там які, в хронології, тому що  смерть Ірода настає пізніше, але наш варіант згідно традицій вертепного дійства. Нічого не адаптував.

Я так розумію, що відповідальним за виставу був теж ти. Тож які відчуття були до, під час і після вистави? Адже вистава це верхівка яку бачать глядачі, а що відбувалось за лаштунками?

– Скажемо так, я трохи ініціатор, але вертеп колективне дійство, ми між собою гарно узгодили послідовність дій, хто куди заходе і що говорить і куди йде потім, і хто слідкує за сценарієм, за кулісами та перед сценою, ну і відповідно хто допомагає вийти учасникам. Тому відчуття були трохи тривожними але без паніки. За лаштунками була гарна атмосфера, і  повна бойова готовність, а по закінченні звичайно була радість, за таких гарних учасників, активних, які зібрались разом і подарували іншим свято.

Чи не думав ти організувати в ЦР «Гармонія» невеличку театральну групу? Адже театральні виступи допомагають людям (в тому числі й людям з інвалідністю) долати якісь психологічні бар'єри, додають впевненості у собі, позитивно впливають на клієнтів центру реабілітації.

Треба подумати, (усміхається)

Що ще ти хотів би додати? Можливо комусь подякувати? Щось побажати?

Хочу подякувати всім учасникам і глядачам за гарне свято. Миру та злагоди всім.

Загалом свято вийшло чудове. Задоволені діти, вдячні батьки, затребувані учасники. А ті хто не був залучений у виставі, пізніше брали участь в обговоренні Різдва, та у цікавих конкурсах які підготувала Оксана Крижанівська.

По закінченню на всіх присутніх чекав святковий стіл.

ВІДЕО СВЯТКУВАННЯ 

 

Коментарі (0)
Вінницькій ГО «Гармонія» виповнилося 22 роки!

Вінницькій ГО «Гармонія» 18 березня виповнилося 22 роки! ГО «Гармонію» знають і шанують не тільки...

Презентація книги поезій «Васи́льки» Ірини Зелененької

         На базі освітнього хабу «NotBox» кафедри української літератури Вінницького...

Калитко, Каданов, Куценко – поезія та пісні над вінницькими дахами

         У п’ятницю, 8 липня, я побував на благодійних поетичних читаннях Катерини Калитко,...

Покоління скалічене російською мовною пропагандою

        На мою думку, у теперішніх реаліях, саме мова є однією з ознак поваги й підтримки української...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up