ЩО МИ ЗНАЄМО ПРО ВІННИЦЬКІ КОМУНАЛЬНІ ПІДПРИЄМСТВА?

Кожне місто – це великий організм, нормальне функціонування якого залежить від злагодженості роботи усіх його складових систем: міської ради, виконавчого комітету, комунальних підприємств і звичайно нас з вами, тобто городян. У власності кожної громади є комунальне майно, яким вона користується і розпоряджається на свій розсуд і в своїх інтересах, відповідно до статті 1 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні».

Правом розпоряджатись комунальною власністю від імені громади володіє місцева рада, яка має повноваження приймати рішення про створення  комунального підприємства, установи чи організації.

Зараз у Вінниці працює 40 комунальних підприємств, які опікуються різними сферами життя міста – від організації перевезень, благоустрою міста,  харчування дітей в школах та дозвілля містян до організації поховань. Тобто комунальні підприємства міста покликані забезпечити комфорт для кожного мешканця від народження і до... тобто протягом усього життя!

В червні 2017 року виконком Вінницької міської ради затвердив «Порядок оприлюднення інформації про діяльність комунальних підприємств Вінницької міської ради в мережі Інтернет». Дане рішення розроблялось громадськими активістами, депутатами та департаментами міської ради і тепер кожен вінничанин, зайшовши на сайт міської ради, може дізнатись все про всіх – починаючи від цілей діяльності кожного підприємства і  графіків прийому керівництва до фінансової звітності про діяльність КП.

 

Який же стан справ у комунальних підприємствах Вінницької міської ради?

Сукупних статутний капітал 40 КП Вінниці, на яких працює близько 5312 осіб, становить не мало, не багато 1 мільярд 156 мільйонів гривень (дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань).

В першому півріччі 2017 року комунальні підприємства Вінниці отримали майже 708 мільйонів гривень доходу, в тому числі 586 млн.грн. виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

Абсолютними лідерами по цим показникам є КП ВМР "Вінницяміськтеплоенерго", яке забезпечує теплопостачання у місті, та КП "Вінницька транспортна компанія", яке відповідає за громадський транспорт міста – відповідно 344 і 150 млн.грн. доходу (з них виручки 335 млн. і 87 млн. грн.).

Проте ці ж підприємства виявились і найбільш збитковими, так як витрати за цей самий період перевищили дохід. Відповідно КП ВМР "Вінницяміськтеплоенерго" має 44,5 млн. збитку, КП "Вінницька транспортна компанія" – 14 млн.  Найвищий показник чистого прибутку серед вінницьких КП за І півріччя 2017 року, а саме 269 тис.грн. має КП "Школяр", яке разом із КП «Меридіан», забезпечують харчуванням наших школярів.

Середня заробітня плата на комунальних підприємствах міста – 5393 грн. Найменша – у «Центрі історії Вінниці» (2 750 грн), а найбільша – у КП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій» (10 229 грн.).

Комунальні підприємства Вінницької області

Вінницька обласна Рада, перейнявши естафету від міської ради, теж розпочала процес запровадження «реформ» на своїх комунальних підприємствах. Так, головою депутатської комісії питань житлово-комунального господарства, енергоефективності та енергозбереження Андрієм Ковальовим було ініційовано розробку проекту рішення про оприлюднення інформації про діяльність КП в мережі Інтернет. Маємо надію, що ще до новорічних свят, на останній сесії 2017 року, дане рішення буде прийнято і вінничани зможуть детальніше ознайомитись з діяльністю КП Вінницької обласної Ради.

Новацією у Вінницькій області може стати запровадження Наглядових рад при комунальних підприємствах області. Про дану ініціативу читайте у наших подальших матеріалах. А зараз трохи цифр.

Вінницькій обласній Раді, після численних змін і пертурбацій підпорядковано 20 комунальних підприємств з рядом дочірніх філій. З них три, а саме КП «Вінницякіно», «Вінницятеплокомуненерго» та „Учбово-курсовий комбінат” перебувають у стадії припинення. Сукупний статутний капітал усіх підприємств складає 60,5 млн. грн. На комунальних підприємствах області трудяться 1433 людини, а сума річного обороту за 2016 рік 20 КП склала майже 293 млн.грн. відповідно до їх звітів про фінансові результати. Лідерами за цим показником стали два підприємства-монополіста -  КП „Вінницяоблтеплоенерго" (108 млн.грн.) та КП „Вінницяоблводоканал” (144 млн.грн.).

На завершення

Ми з вами, кожен житель області – власники нашого комунального майна. Проте що ми знаємо про діяльність наших комунальних підприємств? Чим вони займаються, як управляють коштами і майном? Чи цікавимось ефективністю роботи керівників КП? Усі ці питання ми маємо задавати в першу чергу собі, а ми – представники ГО «Філософія Серця» та ГО «Центр громадської активності «Результат» будемо допомагати громаді відповідати на ці та інші питання щодо діяльності КП у наших подальших публікаціях.

Публікація здійснена в рамках проекту «Прозорі комунальні підприємства», що виконується Центром Ейдос за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Зміст публікації не відображає офіційної позиції Королівства Нідерландів.

 

 ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація...

У середу, 13 грудня, о 11:30 відбудеться пресконференція «Результати проведення прийому громадян депутатами Вінницької...

ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Як вінницькі депутати відвідували сесії та комісії у 2022 році

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up