Сергій Свитко. Що далі?

«В облраді влаштували балаган і так не почали сесії», - під таким заголовком вийшла інформація на одному з новинних сайтів Вінниці. Що не личить органу самоуправління області. 

Що ж відбувається у Вінницькій обласній раді? Хто проти кого воює? Як у цих боях задіяна громадськість? Коли закінчиться протистояння?, -  ці та багато інших запитань задають невтаємничені у політичні секрети та нюанси мешканці Вінниччини. І не отримують відповіді…
Люди ж обізнані таких питань не задають. Бо для них і так все очевидно: в облраді існує два табори. Пропризедентський і проти президентський. 
У одному таборі – абсолютна більшість – біля 80 депутатів із 132, у іншому – меншість. Біля 40 депутатів.
Перший табір сформувався під впливом губернатора області Анатолія Олійника, другий – під впливом депутатів з фракції «Батьківщина» і групи Татусяка з 4 депутатів.
Тож, як бачимо, виборче протистояння на Вінниччині не закінчилося. 

«Ты помнищь, как все начиналось…»

26 лютого на 2 засіданні 22 позачергової сесії Вінницької обласної Ради 6 скликання таємним голосуванням головою Вінницької обласної Ради обрано СЕРГІЯ СВИТКА,  голову обласного осередку Народного Руху України, депутата обласної Ради, члена фракції  ВО "Батьківщина". Скоро виповнюється півроку, як радою керує нове керівництво. 
Новообраний голова тоді пообіцяв конструктивну співпрацю з усіма фракціями і депутатськими групами та заявив, що збирається зберегти усі попередні напрацювання. Сергій Свитко озвучив присутнім програму дій на найближчий час. Серед пріоритетів назвав  наповнення бюджету, виплату зарплат та пенсій людям, боротьбу з корупцією.
«Я буду приділяти увагу усім галузям, але в першу чергу соціально-економічним питанням», - зазначив новий очільник обласної Ради.
Проте оцінити здобутки нового голови обласної ради доволі складно. Якби на його місці був, припустимо, якийсь "регіонал", ситуація була б аналогічна. Гучних антикорупційних викриттів на Вінниччині не сталося. Зате стався гучний люстраційний провал. Та кілька скандалів, пов’язаних з ім’ям Сергія Свитка.

Провал люстрації

Люстрація влади – одна з справедливих вимог майдану. Але у Вінницькій області цей лозунг зрозуміли з точністю до навпаки. Люстрацію почали з обласних медичних та культурних установ. І люстрація у такій формі була дискредитована. 
Сергій Свитко, його оточення та кілька громадських активістів вирішили зняти з посади кількох головних лікарів обласних медичних закладів та директора Вінницького музичного училища Станіслава Городинського. Не маючи змоги зробити це у законний спосіб, Сергій Свитко намагався примусити колективи виступати проти власних керівників. Проте... абсолютна більшість працівників підтримали своїх директорів, і обласній раді довелося робити гарну мину при поганій грі.
Іронія ситуації у тому, що Майдан вимагав люстрації ВЛАДИ, а не бюджетників. А ось власний апарат обласної ради, у якому працюють багато з колишніх функціонерів Партії регіонів, Свитко "почистити" не здогадався. Або не схотів.

Когнітивний дисонанс

За відсутності реальних справ голови обласної ради політичні рухи його команди виглядають хаотичними та відверто деструктивними. Особливо це резонує з діяльністю облдержадміністрації. Так, в ОДА організували та відправили на Схід вже більше ніж 400 тон гуманітарної допомоги мешканцям Сходу, що є найбільшим показником в країні, налагодили виробництво бронежилетів на Вінниччині і забезпечили засобами захисту до 600 бійців. Придбали для Військово-медичного госпіталю дорого вартісне медичне обладнання, налагодили співпрацю з благодійними фондами, підключили та скоординували допомогу духовенства, тощо. Натомість керівництво обласної ради виявилось неспроможне працювати в цьому напрямку. Це стосується і головного функціонального навантаження голови ОР. Організація та проведення сесій обласної ради. Тут теж маємо постійні проблеми.

Свитка грає свита

Як відомо, оточення керівника, його апарат – одна з головних точок опори у кожного керівника. До встановлення і формування своєї точки опори Сергій Свитко підійшов дуже легковажно. Більшість людей, що працюють в апараті обласної ради – люди екс-голови Сергія Татусяка, які наче у спадок перейшли працювати до нового очільника Ради.
Найбільш одіозний приклад – помічник голови облради Роман Джабраїлов. Це людина з найближчого оточення Сергія Татусяка. Він і не приховує цього. Виставляючи фотографії зі з’їзду нової ПР на власній сторінці у соціальній мережі Фейсбук.
Не далеко від нього пішли й керівник апарату ради Степан Нешик, його заступниця Тетяна Яременко, начальник відділу зовнішніх зв’язків і промоції Володимир Мережко, перший заступник голови – Ігор Кревський та інші – колишні регіонали, люди сформовані у команду Сергієм Татусяком. 
Виникає логічне запитання: як новий «демократичний» голова може співпрацювати з старим апаратом?

Скандал за скандалом

Якщо задати у пошуковику Google слова «Вінницька обласна рада» то прочитаємо, що вся діяльність ради проходить у атмосфері скандалів, політичних розбірок та інтриг. То в раду на засідання не пускають пресу, то охорона лупцює активістів на вулиці під час засідання, то голова «люструє» бюджетників, замість того, щоб люструвати чиновників, то на нього «тиснуть» одіозні представники громадськості. То депутати блокують засідання ради, що аж губернатор має втручатися в ситуацію.
То Свитко свариться з Вінницькою міською радою і просить прокуратуру перевірити «земельні» рішення. То відправляє журналістів до лікарні, щоб перевірили, чого бракує в операційній дитячої обласної лікарні. І категорично не хоче скорочувати апарат та посаду заступника, яку займає Наталія Солейко. 
Одним словом, аж жахи беруть. Хто буде керувати областю, якщо у 2015 році запрацює реформа місцевого самоуправління? Зрозуміло, що виконком цей склад Вінницької обласної ради не спроможний створити. Принаймні, при цьому керівництві. А вибори до облради будуть аж в кінці жовтня 2015 року… 
Проте не все так погано. Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" рішення про звільнення з посади голови обласної ради приймається на її пленарному засіданні ради шляхом таємного голосування більшістю депутатів від загального складу ради. І якщо у депутатів не вистачає сміливості приходити на сесійні засідання, може хоч у цьому питанні вони проявлять принциповість

Коментарі (11)
  • Marina

    Ганьба !!!!
  • право

    Хвалити голову ОДА і одночасно хаяти голову ОР - ось це і є внесення розбрату. Яке так на руку нашим ворогам.

    Питання - так хто тут агент кремля?!!!!!!!!!!!!!!!
  • право

    Цікаво, чи знає Олійник, як топорно його підставляє Горбанський. Навіть вибачення за звичною пише під ніком "ОДА".
  • Olga Malinovskaja

    Свитко "розворушив осине гніздо". Подав в прокуратуру стільки заяв і звернень в яких є конкретні факти порушень багатьох чиновників. Тому місцева мафія старається його викурити з крісла голови ОР. Краще ж приховати свої "подвиги " і дерибани! За них можна не тільки з посади полетіти....  Тому  прокуратура, яка підкоряється теперішній владі,  ніяк не реагує, а такі журналісти, як Горбанський перекручують факти і займаються кисельовщиною!  

    Для тих хто не розуміє: Не можливо провести люстрацію без Закона про люстрацію! Тому Свитко старається розбудити глухо-німу прокуратуру, яка просто ігнорує його звернення. А без втручання правоохоронних органів і прокуратури важко буде довести, що той, чи інший представник влади має бути звільнений! Тому Горбанському краще писати про прокуратуру і суди, а не за гроші обливати чесну людину помиями!

    Ваня reply Olga Malinovskaja

    Так медиков же люстрировали?
  • Olga Malinovskaja

    Прикро, що автор навіть не розуміє, що Обласна Рада може колегіальним рішенням виділяти гроші на ті, чи інші потреби. Але не може витрачати їх сама. Отже, ОР виділяє гроші на все те, що купує ОДА (ті вказані допомоги і т.д.). Так що не потрібно вихваляти тих, хто може потратити виділені кошти. Потрібно розуміти хоть цей механізм, перш ніж таке писати.
Українська стратегія середнього класу

Наявність потужного, мобільного  і високоорганізованого середнього класу – ознака стабільності і запорука розвитку...

У першій десятці партії «Українська стратегія», окрім Гройсмана, ще двоє вінничан

Сьогодні на з'їзді політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» представлено першу десятку тих, хто...

Чого очікувати від партії Гройсмана “Українська стратегія”?

Нещодавно Володимир Гройсман оголосив, що йде на парламентські вибори на чолі нової політичної сили “Українська стратегія”....

Верховна Рада не дала голосів за відставку Прем’єр-міністра Гройсмана

Заяву про відставку, яку Прем’єр-міністр Гройсман подав до Верховної Ради минулого тижня, народні депутати не прийняли...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up