Щоб душа християнська заспокоїлась

  • Вадим Вітковський
  • Автор: Вадим Вітковський
  • Головний редактор журналу «Вінницький край», голова Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України

  • access_time

Міська влада Вінниці збирається реконструювати Меморіал Слави у сквері імені революціонера Миколи Козицького. Радяться, розглядають проекти, моніторять думку громадськості… Що це має бути? На мою думку, Меморіал національного примирення, такі вже є в Іспанії і Прибалтиці.

Наступне питання – яким йому бути? За своїм походженням душа людська – християнська. Жоден знак – зірка чи герб – душу християнську не заспокоїть. Тільки Хрест! Це має бути величезний Хрест – дубовий, металевий чи гранітний, байдуже – з написом: «Синам України, які змагалися за її волю і добро в супротивних станах, а всіх їх, праведних і грішних, примирила Вічність. Мир прахові вашому у политій вашою кров’ю предківській землі. Скорботна мати – Україна. Споруджено громадою м. Вінниці на відзнаку 23-ї річниці Державної незалежності України».

Такий Хрест вже було встановлено з ініціативи видатного українського письменника Миколи Рябого і при підтримці влади Крижопільського району, особливо П. Кубаля і В. Романцова, та освячено панотцями Української церкви на спеціально насипаному високому кургані в селі Городківці з нагоди 5-ї річниці незалежності.

Меморіал національного примирення у Вінниці має бути не на вулиці імені ленінського революціонера, а на вулиці з повернутою їй давньою назвою – імені Богдана Хмельницького, як було в часи Української Народної Республіки. Там же потрібно спроектувати Алею Небесної сотні зі встановленням в майбутньому бюстів полеглих на Майдані вінничан.

Тепер щодо історичного будинку колишнього готелю «Савой», відданого під офіс обласному адміністративному суду, навколо якого нині киплять пристрасті вболівальників за його подальшу долю. Голова Вінницької обласної ради, або як його ще називають «народний голова» Сергій Свитко підтримав мою пропозицію створити в цьому будинку меморіальний кабінет голови Директорії Симона Васильовича Петлюри і вже дав перші розпорядження керівництву обласного департаменту культури і обласного краєзнавчого музею.

Потребує коригування і текст меморіальної дошки на «Савої», він мав би бути десь такого змісту: «За часів визвольних змагань українського народу 1918 – 1920 рр. Вінниця не раз ставала тимчасовою столицею Української Народної Республіки. В цьому будинку, колишньому готелі «Савой», працювала Директорія – уряд УНР, який спочатку очолював В.К. Винниченко (з середини листопада 1918 р. по березень 1919 р.), а далі – С.В. Петлюра. Слава Україні!

Якщо ми хочемо жити по-європейськи, то й думати і діяти маємо також по-європейськи, відкинувши геть всі старі догми й стереотипи, сміливо дивлячись святій правді у вічі.

І тоді нарешті заспокояться праведні душі християнські – не лише померлих, але й живих!..

Коментарі (0)
  • Anonymous

    Только бандеро-рагули додумались кровавую бойню "змаганнями" обозвать. Как какой-то турнир по биллиарду.

Про Тараса Григоровича Шевченка я чув змалечку, від дідуся з бабусею, які любили співати його «Заповіт»… Перший...

Як і на початку 1918 року, коли російські більшовики почали наступати на Київ, уздовж залізниці Харків-Полтава-Київ і Курськ-Бахмач-Київ,...

26 серпня в Одесі відбулося урочисте відкриття 18-го Всеукраїнського конкурсу "Українська мова - мова єднання",...

Незадовго знову святкуватимемо День незалежності - Велике свято, що за нього стільки пролито крові людської! Та кров людська,...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up