Про реалізацію права виборців бути членом виборчої комісії в рішенні ВААС

24 вересня Вінницький апеляційний адміністративний суд в апеляційному порядку розглянув справу про визнання недійсним та скасування рішення Красилівської районної виборчої комісії про відхилення кандидатури від районної організації до складу виборчої комісії для утворення і формування цієї комісії, у зв’язку з призначенням перших місцевих виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів, призначених на 29.10.2017.

У результаті перегляду рішення суду першої інстанції залишено без змін, а дії Красилівської районної виборчої комісії визнані протиправними. Крім того, рішеннями адміністративних судів обох інстанцій зобов’язано Красилівську районну виборчу комісію включити кандидата від районної організації Радикальної партії Олега Ляшка в Хмельницькій області до складу виборчої комісії.

З матеріалів справи встановлено, що оспорюваним рішенням Красилівської районної виборчої комісії Хмельницької області відхилено кандидатуру від районної організації Радикальної партії Олега Ляшка з мотивів неналежності даної особи до тих осіб, які мали б право голосу на території даної місцевої ОТГ, оскільки місце проживання громадянки було зареєстровано у іншому населеному пункті.

Разом з тим, задовольняючи позовні вимоги частково, адміністративні суди послались на частину 2 статті 22 Закону України “Про місцеві вибори”, якою передбачено, що право подання кандидатур до складу територіальних виборчих комісій має, в тому числі, зареєстрована в установленому порядку у відповідній адміністративно-територіальній одиниці місцева організація політичної партії. Нормами цього ж Закону передбачено, що до складу виборчої комісії, яка здійснює підготовку та проведення відповідних місцевих виборів, можуть входити громадяни України, які мають право голосу на цих місцевих виборах. А відповідно до статті 3 Закону право голосу на виборах депутатів районної ради мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до Конституції України, належать до відповідних територіальних громад на території цього району та проживають в межах відповідного територіального виборчого округу, належність якого визначається зареєстрованим місцем проживання.

Суди встановили, що позивач, на момент подачі документів, була зареєстрована в місцевості, яка входить до складу ОТГ, а отже є такою, що набула статусу виборця відповідного територіального виборчого округу та отримала право бути членом відповідної виборчої комісії, оскільки подання зареєстроване у районній виборчої комісії, вже після реєстрації нового місця проживання.

Дата, зазначена у заяві позивача, фактично вказує на момент свідомого волевиявлення особи взяти участь у роботі виборчої комісії, а зазначена у заяві адреса на момент реєстрації подання збігається із місцем реєстрації позивача.

Отже, колегія суддів встановила, що позивач діяв відповідно до вимог виборчого Закону. За таких обставин судова колегія Вінницького апеляційного адміністративного суду не знайшла підстав для скасування судового рішення першої інстанції, яким зобов’язано виборчу комісію включити до її складу позивача.

Більш детальніше зі змістом рішення Ви можете ознайомитись в ЄДРСР за № 822/2593/17.

Коментарі (0)
А чи знаєте ви, які спори розглядають адміністративні суди?

Софійка радо розповість вам, що таке адміністративний суд, які спори він розглядає та багато іншого у новому презентаційному...

Коротко про кар’єрні сходинки для тих, хто прагне служити Феміді

Ще з юного віку  діти мріють про свої майбутні професії, обговорюють з ровесниками,  ким вони будуть, коли виростуть....

Що ви знаєте про правосуддя в Україні? Допитлива дівчинка Софійка розповість школярам і не тільки про усе...

Що ви знаєте про правосуддя в Україні? Мандруйте просторами судової системи нашої держави разом із допитливою Софійкою, яка...

Локальні акти суб’єктів владних повноважень не є першорядними при зверненні до суду

Адміністративні суди вказали: документи щодо усунення недоліків залишеної без руху апеляційної скарги мають бути...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up