ПРАВО НА ЗЕМЛЮ. МОЖЛИВІСТЬ РЕАЛІЗАЦІЇ

Колегія суддів звернула увагу, що підставою для відмови у  наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки можуть бути виключно обставини, передбачені ч. 7 ст. 118 ЗК України, перелік яких є вичерпним. У всіх інших випадках відмова є незаконною і порушує конституційне право власності громадян на землю.

 

Так громадянин звернувся до Головного управління Держгеокадастру області з клопотанням про надання дозволу на розробку проекту землеустрою  земельної ділянки у власність площею 2,00 га для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення. До вказаної заяви позивачем долучено викопіювання з кадастрової карти, копія паспорту, копія ідентифікаційного номеру, клопотання про дозвіл на розробку.

Однак  Головне управління Держгеокадастру області повідомило, що вказана земельна ділянка надана в оренду іншій особі згідно договору оренди землі, а   необхідною умовою для надання дозволу на розробку проекту землеустрою в даному випадку  є письмова  згода  землевласника (землекористувача), засвідчена нотаріально (у разі  викупу  (вилучення)  земельної ділянки в порядку, встановленому законодавством), або рішення суду, чого  не  було надано, відтак державний орган змушений відмовити у задоволенні поданої заяви.

Громадянин, не погоджуючись з відмовою, звернувся  за захистом свого права до суду із заявою про зобов’язання державного органу  надати  дозвіл на розробку відповідної документації. Та судом першої інстанції відмовлено,  мотивуючи  тим, що відповідач діяв у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Колегія суддів Вінницького апеляційного адміністративного суду не погодилась з такими висновками суду першої інстанції,  і скасувала рішення, прийнявши нове,  яким позовні вимоги задовольнила частково.

Суд  апеляційної інстанції звернув увагу на приписи п.б ч. 1 ст. 121 Земельного кодексу України, які наділяють громадян України правом на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності, зокрема для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 гектарів.

Згідно зі частинами 1, 2  статті 116 Земельного кодексу України, громадяни набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень. Зокрема, громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки подають клопотання до відповідного органу. Законом встановлено і відповідний порядок подачі такого клопотання, із  вимогами до змісту та додатків до нього.

Звернув суд увагу і на той факт, що законом визначено  місячний строк розгляду клопотання  та обов’язок відповідного органу надати  дозвіл або мотивовану відмови у його наданні. Окреслено в законодавстві і чіткі межі  підстав відмови у наданні такого дозволу.

Єдиною позицією, з якою погодилась колегія суддів, що необхідною умовою для надання дозволу на розробку проекту землеустрою в даному випадку  є письмова  згода  землевласника (землекористувача), засвідчена нотаріально (у разі  викупу  (вилучення)  земельної ділянки в порядку, встановленому законодавством), або рішення суду, однак позивачем вказаний документ не додано до клопотання. Проте  судом встановлено, що матеріали справи містять заяву голови фермерського господарства, з якої вбачається що останній надав згоду на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність членам фермерського господарства.

Таким чином, оскільки клопотання про надання дозволу фактично відповідачем не було по суті розглянуто та рішення на підставі ч.7 ст. 118 ЗК України  – не прийняте, а відповідь  відповідача  не містить висновків про його задоволення та є перешкодою для реалізації прав позивача на отримання земельної ділянки у власність, колегія суддів ВААС прийшла до висновку, що позовна вимога позивача підлягає задоволенню.

Разом з тим, суд апеляційної інстанції зауважив, що належним способом захисту прав позивача буде зобов’язання відповідача повторно розглянути клопотання з прийняттям  рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою зазначеної площі або про мотивовану відмову з дотриманням вимог Земельного кодексу України.

Детальніше з рішенням Вінницького апеляційного адміністративного суду Ви можете ознайомитись за наступним посиланням в ЄДРСР: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/66745073

Коментарі (1)
  • Демченко Александр

    +++
А чи знаєте ви, які спори розглядають адміністративні суди?

Софійка радо розповість вам, що таке адміністративний суд, які спори він розглядає та багато іншого у новому презентаційному...

Коротко про кар’єрні сходинки для тих, хто прагне служити Феміді

Ще з юного віку  діти мріють про свої майбутні професії, обговорюють з ровесниками,  ким вони будуть, коли виростуть....

Що ви знаєте про правосуддя в Україні? Допитлива дівчинка Софійка розповість школярам і не тільки про усе...

Що ви знаєте про правосуддя в Україні? Мандруйте просторами судової системи нашої держави разом із допитливою Софійкою, яка...

Локальні акти суб’єктів владних повноважень не є першорядними при зверненні до суду

Адміністративні суди вказали: документи щодо усунення недоліків залишеної без руху апеляційної скарги мають бути...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up