Офіціціант -це круто та перспективно

  • Академия сервиса HoReCa
  • Автор: Академия сервиса HoReCa
  •  Мы обучаем, трудоустраиваем, оцениваем  и аттестовываем персонал, консультируем, проводим аудит и  реорганизацию предприятия в сегменте НоReCa.

     

  • access_time

Ця робота сприймається як підробіток, але за професійність вінницькі ресторани та паби готові платити — і немало. Якщо обслуговування сподобається гостю, за вечір можна заробити і 1,5 тисячі гривень, і 300 євро. Професійним офіціантам добре платять. Що зробити, аби стати профі?

Вважається, що для роботи офіціантом ніяких спеціальних знань не треба. Знай собі, носи піднос з їжею від столика до столика та отримуй чайові. Антоніна Нетребін категорично не згодна з таким уявленням про свою роботу. Дівчина розповідає: аби стати гарним офіціантом, лиш досконалого знання меню недостатньо. Потрібно бути непоганим психологом, щоб справити добре враження на будь-яких гостей. Потрібно мати добру фізичну форму: інколи доводиться проводити на ногах цілі зміни. Потрібно бути ерудованим — буває, треба відповідати на незручні питання клієнтів ресторану.

Підробіток чи робота?

Антоніна за фахом — психолог. Попрацювавши трохи в професії, вирішила податися у офіціанти. Тоді якраз і натрапила на курси від академії сервісу HoReCa. Провчилася на офіціантку кілька тижнів у пабі Beer&Blues.

— На роботу мене взяли не одразу — на місце офіціанта у пабі був шалений конкурс. Потім несподівано з’явилося місце, я й вирішила постажуватися. Я взагалі-то не розцінювала свою роботу як постійну. Залишила анкету по телефону. Два тижні проходила стажування та курси. Та і престижність самого закладу зіграла свою роль, — розповідає Антоніна Нетребін.

Потім дівчину настільки “затягнуло” в цю круговерть, що за півтора роки вона стала адміністратором — але вже у сімейному ресторані Pesto.

Будні офіціанта: веселі і не дуже

Отже, півтора роки тому, у 25, Антоніна прийшла у Beer&Blues офіціанткою на мінімальну зарплату. А потім потихеньку пішло кар’єрне зростання: спочатку додалося роботи у вигляді пари нових столиків. Далі постійні клієнти почали просити, аби їх столики обслуговувала саме Тоня.

— Колеги курували, допомагали, де треба було. Пам’ятаю, друзі вперше завітали на мою роботу під час концерту. А концерт — це повна посадка людей плюс на тобі ще обслуговування барних стійок. Грубо кажучи, хаос навкруги. І от вони мене питають: як це тут таке діється, а ти ходиш спокійно із посмішкою? Але коли люди прийшли сюди у гарному настрої, як самій не посміхатися?

На якомусь етапі, каже вона, випрацьовується настільки високий рівень самоорганізації, що тримаєш у голові одночасно декілька завдань: до першого столика треба вже винести рахунок, на третій є дозамовлення, а з п’ятого треба прибрати посуд.

— Така логістика дуже важлива у роботі: якщо ти не можеш розпланувати свій час, то робиш зайві два кроки кожні 5 хвилин. Так за зміну цілі кілометри набираються, — розповідає дівчина.

Засоби проти нахабства гостей

Незадоволений та нахабний відвідувач — не рідкість у практиці кожного офіціанта. Проте Тоня розповідає, що найдієвіший спосіб проти таких — бути максимально ввічливою, дізнатися та ліквідувати причину незадоволеності гостя. Серед неприємних випадків, які одразу спадають на думку Тоні, є той, що стався, коли вона вже працювала адміністратором у Pesto.

— Якось одна з офіціанток не піднесла вчасно замовлення компанії гостей — таке іноді буває у час-пік, але ми завжди попереджаємо, скільки і з яких причин доведеться почекати. Так от, один із гостей, підкликавши адміністратора, тобто мене, каже: “Ця дєвка до сих пір не принесла моє замовлення”. Я відповідаю: “Чоловіче, кого ви маєте на увазі? У нас “дєвки” не працюють”. Тоді він знітився і вибачився за свої слова.

Але гості бувають різні: деякі можуть і допомогти офіціантці, якщо вона не встигає впоратися.

— Уявіть собі таке: вечір вихідного дня у Beer&Blues, повна посадка, усі танцюють між столами. А вам ще із підносом пройти треба, на якому, до слова, дорога їжа та напої можуть бути. І ось деякі гості, аби мені допомогти, просто піднімали мене та ставили прямо перед потрібним столиком. Або стільці пересували чи столи, якщо ті комусь заважали. Бувало, і посуд носити допомагали.

Скільки заробляють профі?

Найбільший “чай” Антоніна отримувала, коли працювала у Beer&Blues — 1500 гривень зі столика.

Бізнес-тренер Олена Хіміч колись працювала і офіціантом, і адміністратором. Каже, її рекордний “чай” склав 300 євро. Його вона отримала за уважність та ввічливість до гостей, коли працювала адміністратором у мережі київських ресторанів.

— Сьогодні по Вінниці, у середньому, офіціанти заробляють не менше 5 тисяч. А професійний офіціант заробляє усі 15 тисяч гривень. Особливо, якщо це нічні клуби чи концерти, де емоція у відвідувача завжди на високому рівні. Тоді вони можуть і 500 гривень чайових дати, і тисячу, — каже Олена Хіміч.  

Як стати професійним офіціантом?

З 1 серпня стартує школа офіціантів, барменів та адміністраторів від Академії сервісу HoReCa. Саме тут можна буде навчитися, як правильно приготувати коктейль, організувати роботу бару, як правильно керувати персоналом та як стати гарним офіціантом.

— У Вінниці мало професійних кадрів у цій сфері. Продати страву теж треба вміти правильно, не нав’язуючись людині. Офіціанти — ті ж менеджери з продажів. Ми працюємо на базі арт-пабу Beer&Blues. Якщо під час стажування наші студенти гарно себе зарекомендують, є можливість залишитися працювати там. Також ми працюємо із закордонними готельно-ресторанними комплексами: зараз є можливість роботи офіціантом на курортах Польщі та Словаччини, — розповіла бізнес-тренер Олена Хіміч.

Запис на навчання у академію сервісу HoReCa проводиться за телефоном (093)9977815.

 

Коментарі (1)
  • Сергей Сторожук

    Офіціціант

    не позорте себе своїми знаннями .....................
Офіціціант -це круто та перспективно

Ця робота сприймається як підробіток, але за професійність вінницькі ресторани та паби готові платити — і немало. Якщо...

Академія Сервіса HoReCa

Теперь у  винницкой молодежи есть возможность получить быстрое и  квалифицированное образование в городе Винница...

Робота в ресторанно - готельному бізнесі доступна кожному!

На перший погляд може здатись, що людей з обмеженими фізичними можливостями зовсім немає або їх украй мало, оскільки ані...

Открытие сезона шашлыков. Батл поваров! 29.04.17

  Впервые в Виннице состоится Батл Поваров, которые будут делиться с нами своими секретами приготовления шашлыков....

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up