Коли дії щодо ненадання запитуваної інформації є неправомірними

Відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, або відповідь не по суті запиту вважається неправомірною відмовою у наданні інформації, а виконання розпорядником інформації обов'язку щодо оприлюднення публічної інформації не звільняє його від обов'язку надати таку інформацію на запит, до такого висновку дійшли суди всіх інстанцій у справі № К/800/1170/14.

Так, Всеукраїнська громадська організація "Комітет конституційно-правового контролю України" направив ректору Вінницького педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського запит про надання інформації,  яка  становила  суспільний інтерес у вигляді належним чином засвідчених копій документів.

Зокрема, запитувача цікавили статут ВНЗ; свідоцтво про реєстрацію ВНЗ; довідки про включення університету до Державного реєстру вищих навчальних закладів України з додатками; ліцензії з додатками; довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України; правил прийому до ВНЗ в 2013 році; положення про приймальну комісію; наказ про затвердження складу приймальної комісії; план роботи і графіка засідань приймальної комісії; дислокації приміщень, які задіяні для підготовки та проведення прийому абітурієнтів; встановлені квоти прийому до ВНЗ різних категорій осіб.

У відповідь позивачу  було  відмовлено в запитуваній інформації, з обґрунтуванням того, що запитувана інформація про університет знаходиться на офіційному сайті, а установчі документи направлялись позивачу в минулому році.

Законом України «Про доступ до публічної інформації» визначено, що саме є публічною інформацією. Зокрема, статтею 1 Закону встановлено, що публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом. Публічна інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом, на що і звернула увагу колегія Вінницького апеляційного адміністративного суду.

Крім того, ВААС підкреслив, що, враховуючи положення Закону,  суб'єктами відносин у сфері доступу до публічної інформації є запитувачі інформації ( фізичні, юридичні особи, об'єднання громадян без статусу юридичної особи, крім суб'єктів владних повноважень),  розпорядники інформації та  структурні підрозділи або відповідальні особи з питань запитів на інформацію розпорядників інформації.

Оскільки суд встановив, що  ВГО «Комітет конституційно-правового контролю України» є юридичною особою у формі громадської організації, то відповідно до частини 1 статті 21 Закону України «Про громадські об'єднання»  для здійснення своєї мети (цілей) наділений правом у порядку, визначеному законом, одержувати публічну інформацію, яка знаходиться у володінні відповідних розпорядників, тобто бути запитувачем інформації.  

Право запитувача на доступ до публічної інформації гарантується, зокрема, обов'язком розпорядників інформації надавати та оприлюднювати інформацію, при цьому воно може реалізовуватися і через направлення запитів на інформацію.

 

Таким чином, суд апеляційної інстанції прийняв рішення, яке було підтримане судом вищої  інстанції, про те, що ректор Вінницького педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського є розпорядником інформації, а ВГО «Комітет конституційно-правового контролю України» є суб'єктом, який має право запитувати інформацію, а тому дії щодо ненадання запитуваної  інформації є неправомірними.

 

Коментарі (0)
А чи знаєте ви, які спори розглядають адміністративні суди?

Софійка радо розповість вам, що таке адміністративний суд, які спори він розглядає та багато іншого у новому презентаційному...

Коротко про кар’єрні сходинки для тих, хто прагне служити Феміді

Ще з юного віку  діти мріють про свої майбутні професії, обговорюють з ровесниками,  ким вони будуть, коли виростуть....

Що ви знаєте про правосуддя в Україні? Допитлива дівчинка Софійка розповість школярам і не тільки про усе...

Що ви знаєте про правосуддя в Україні? Мандруйте просторами судової системи нашої держави разом із допитливою Софійкою, яка...

Локальні акти суб’єктів владних повноважень не є першорядними при зверненні до суду

Адміністративні суди вказали: документи щодо усунення недоліків залишеної без руху апеляційної скарги мають бути...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up