Капітальний ремонт Бершадської окружної лікарні інтенсивного лікування вартістю 1,4 млн грн проводитиме нещодавно зареєстрована фірма

За останній тиждень у ЗМІ опублікували декілька журналістських розслідувань щодо зловживань під час закупівель у лікарнях Вінницької області. Одне з них стосувалось Ямпільської центральної районної лікарні, де уклали угоду на купівлю нестероїдного протизапального і знеболюючого засобу Ксефокам за 442,98 грн. за упаковку, що суттєво вище за оптово-відпускну ціну. Інше розслідування було стосовно закупівлі медичного устаткування для обласної лікарні ім. Пирогова за завищеними цінами, в результаті чого держбюджету було завдано шкоду на суму понад 10 млн грн.

ГО «Центр громадської активності «Результат» в рамках реалізації проекту Центру «Ейдос» «Забезпечення ефективних медичних витрат» за фінансової підтримки програмної ініціативи «Громадське здоров’я» міжнародного фонду «Відродження» теж промоніторило закупівлі лікарень Вінниччини та виявило ряд порушень.

Так, ДП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування" 8 грудня 2016 року уклала договір з ПП «УНІВЕРСАЛБУД БР» на реконструкцію інфекційного відділення на суму 1 443 626 грн. Відповідно до закону щодо закупівель, якщо вартість запланованих робіт не перевищує 1,5 млн. грн., то замовник може обрати підрядника для виконання даних робіт без проведення відкритих торгів. Так і зробили в бершадській лікарні.

Ми вирішили перевірити, що ж за фірма проводитиме масштабні роботи із реконструкції лікарні у Бершаді. Допомогла нам у цьому Аналітична система YouControl. Знайшовши у ній ПП «УНІВЕРСАЛБУД БР», ми побачили, що дане підприємство було зареєстроване лише 8 місяців тому та має статутний капітал всього 2 тисячі гривень! Цю ж інформацію можна знайти і в Єдиному державному реєстрі фізичних та юридичних осіб. Виникає питання – яким чином фірма, зареєстрована лише 8 місяців тому та за наявності статутного капіталу в 2 тисячі гривень, могла бути обраною для проведення ремонтних робіт, вартістю майже 1,5 млн грн.? Спробуємо розібратись!

Засновниками ПП «УНІВЕРСАЛБУД БР» є Андрейцов Віталій Васильович та Братіца Володимир Юрійович, а керівником Братіца Людмила Михайлівна. Також Аналітична система YouControl вказує, що ПП «УНІВЕРСАЛБУД БР» зареєстроване за однією адресою із одним зі своїх засновників Андрейцовим В. В. – м. Бершадь, вул. Іполита Зборовського, будинок 9, квартира 8. 

Сам же Андрейцов Віталій Васильович – був кандидатом в депутати до Бершадської районної ради (територіальний виборчий округ №16) на місцевих виборах 2015 року від Радикальної партії О. Ляшка, про що свідчить офіційний сайт ЦВК. Проте депутатом він не став.

Інший засновник ПП «УНІВЕРСАЛБУД БР» - Братіца Володимир Юрійович зареєстрований і як фізична особа-підприємець, що займається, окрім іншого, будівельними роботами.

ФОП Братіца Володимир Юрійович в серпні 2016 року брав участь в тендері на проведення капітального ремонту фасадів (заміна віконних блоків) в школі с.Буди Тростянецького району. Проте в результаті договір не було укладено з мотивацією, що ФОП «відмовляється виконувати будівельні роботи в зв’язку з підвищенням цін на будівельні матеріали», як зазначено на сайті Prozorro.

За адресою Братіца Володимира Юрійовича – м. Бершадь, пров. Кармалюка, 1 – зареєстроване в тому числі ПП "КОМФОРТБУД 2012", що є наче дзеркальним відображенням ПП «УНІВЕРСАЛБУД БР» - ті самі засновники та адреси, однакові види діяльності. Відмінність лише в тому, що ПП "КОМФОРТБУД 2012" було зареєстроване 5 років тому та має статутний капітал у 50 тис. грн. 

За даними Аналітичної системи YouControl ПП "КОМФОРТБУД 2012" за 5 років діяльності раз змінили керівника – з 2012 по 2014 рік його очолював Костенко Анатолій Валерійович. З 2014 року підприємство очолила вже згадувана Братіца Людмила Михайлівна.

ПП "КОМФОРТБУД 2012" фігурує у кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України – «Зловживання владою або службовим становищем». У лютому 2015 року Бершадським РВ УМВС був виявлений злочин, вчинений службовими особами Баланівської сільської ради, які в листопаді 2014 року використовуючи службове становище, діючи в супереч інтересам служби, в порушення вимог п. п. 10.5 договору № 4-14 від 15.09.2014 року, укладеного між Баланівською сільською радою та ПП "КОМФОРТБУД 2012" м. Бершадь про проведення капітального ремонту приміщень дитячого навчального закладу по вул. Набережній, 5 в селі Баланівка Бершадського району Вінницької області, а саме: достовірно знаючи про те, що за результатами попереднього випробовування опалювальної системи ДНЗ після проведених ремонтно-будівельних робіт не забезпечено необхідного температурного режиму в приміщеннях закладу, а також те, що закінчені будівельні роботи не прийняті в експлуатацію шляхом реєстрації декларації про готовність об’єкта будівельних робіт до експлуатації в ІДАБК, в листопаді 2014 року прийняли будівельні роботи, підписавши акт приймання виконаних робіт форми № КБ-2в та довідку про вартість виконаних будівельних робіт форми № КБ-3, та провели 26.11.2014 року остаточний розрахунок за Договором, перерахувавши ПП "КОМФОРТБУД 2012" бюджетні кошти в сумі 104 941,20 грн., чим завдали істотної шкоди охоронюваним законом інтересам держави на зазначену суму.

Також слідчий вказує, що є підстави вважати, що директор ПП "КОМФОРТБУД 2012", являючись службовою особою, маючи умисел на заволодіння бюджетними коштами, тобто незаконного отримання грошових коштів, за нібито виплачену заробітну плату працівникам підприємства по договорах на виконання підрядних робіт на об’єктах соціальної сфери та закладах освіти Бершадського району на протязі 2012-2013 років, шляхом внесення фіктивних даних про розмір заробітної плати до актів приймання виконаних підрядних робіт форми КБ-2в, затверджених наказом Державного комітету статистики України та Державного комітету з будівництва та архітектури України від 21.06.2002 року № 23/5, достовірно знаючи при цьому, що вказана заробітна плата працівниками підприємства не отримувалась і її розмір ними завищено, привласнив бюджетні кошти на суму 41 346 грн. Попередня кваліфікація злочину ч. 2 ст. 191 КК України.

Слідство триває. Проте вже зараз можна сказати, що вищезазначені факти не завадили ПП "КОМФОРТБУД 2012" за 2016 рік укласти договорів на суму 466 692 грн з різними органами влади та місцевого самоврядування Вінницької області, в переважній більшості на проведення капітальних ремонтів у дитсадках.

Ще один договір бершадської лікарні, що привернув увагу активістів, був укладений з ФОП Марінюк Петро Володимирович на проведення капітального ремонту теплотраси вартістю 819 тис. грн.

Окрім довжелезного списку видів діяльності, що має даний ФОП, цікавим є те, що він був зареєстрований лише рік тому, що підтверджує і офіційний реєстр Мін’юсту України.

Лишається сподіватись, що новостворене ПП «УНІВЕРСАЛБУД БР» не повторить шляху свого «близнюка» ПП "КОМФОРТБУД 2012" та на ряду з ФОП Марінюк Петро Володимирович буде сумлінно виконувати угоду з ДП "Бершадська окружна лікарня інтенсивного лікування", за чим ГО «Центр громадської активності «Результат» буде ретельно стежити.

Дослідження проведене експертами ГО «Центр громадської активності «Результат» в рамках проекту Центру «Ейдос» «Забезпечення ефективних медичних витрат» за фінансової підтримки програмної ініціативи «Громадське здоров’я» міжнародного фонду «Відродження».

 


 

Коментарі (0)

 ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація...

У середу, 13 грудня, о 11:30 відбудеться пресконференція «Результати проведення прийому громадян депутатами Вінницької...

ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Як вінницькі депутати відвідували сесії та комісії у 2022 році

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up