Ірина Зелененька – «Інверсія серця»

У читальній залі відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва, 14 вересня відбулася літературна лекція та презентація хрестоматії «Інверсія серця», яку уклала Ірина Зелененька – поетеса, прозаїк, літературознавець, критик, член НСПУ. 

Вступне слово сказала Тетяна Яковенко. У ньому вона розповіла усім присутнім про наукові досягнення й численні творчі здобутки Ірини Зелененької.

Під час презентації Ірина Зелененька сказала такі слова: «Сучасна молода українська література настільки крихка зовні й настільки монолітна зсередини, що її треба помітити вже зараз аби не втратити». Це було сказано з приводу смерті Марини Озеранської, як одної з авторів надрукованих у хрестоматії.

Ірина Зеленька також наголосила, що важливо коли різні поетичні покоління мають діалог і чують одне одного.

Вона запросила до слова молоду поетесу Анастасію Ісько, яка озвучила вірш Анатолія Подолинного «Мова».

Присутній на заході Анатолій Подолонний щиро подякував за гарне виконання його вірша.

Він сказав, що не дивлячись на те, що у наш час багато людей їдуть за кордон у пошуках кращої долі, на щастя у нас ще залишається талановита й небайдужа молодь з блискучими очима.

Власне презентація хрестоматії сучасної молодої української літератури була проведена насамперед для молоді та усіх зацікавлених імпрезою молодої плеяди українських митців. Хрестоматія «Інверсія серця» авторів якої виколисало Поділля, вийшла із присвятою Марині Озеранській. Проект захоплює не лише віршами (життєва географія авторів - від Вінниці й до Варшави, та зони бойових дій), а ще й літературно-критичними матеріалами, дизайном. Рецензенти: Тетяна Яковенко, Світлана Іллініч, Віталій Борецький, Антоніна Сторожук, Наталія Дусь. Літературно-критичні статті, упорядкування та редакція Ірини Зелененької. У хрестоматії вміщено вірші Андрія Башкатова, Наталії Беспалько, Вадима Василенка, Сергія Гули, Катерини Девдери, Богдана Загоруя, Катерини Ільїної, Анастасії Ісько, Максима Караулана, Віти Костенюк, Максима Кравчука, Миколи Кучерявого, Валентина Майданюка, Олександра Мамая, Оксани Некитюк, Марини Озеранської, Володимира Парфьонова, Наталії Пенькової, Мар'яни Рубаняк, Анастасії Рудніцької, Максима Рязанцева, Дарки Саніцької, Олеся Сеніва, Юрія Юрчака, Ігоря Янішевського. 

У заході брали участь:

Тетяна Василівна Яковенко – письменниця, член НСПУ, заслужений працівник культури України.

Анатолій Мусійович Подолинний – письменник, літературознавець, член НСПУ, заслужений працівник культури України.

Андрій Стебелєв – український поет, громадський діяч, голова Вінницької міської організації НСПУ.

Лариса Сичко – поетеса, учасник літературно-мистецького об’єднання «Автограф» (керівник Тетяна Яковенко).

Молоді письменниці Таїсія Досчанова, Анастасія Ісько, Оксана Некитюк – читали свої художні твори.



Студенти факультету філології й журналістики імені М. Стельмаха ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського (викладач А. П. Віннічук).

Студенти шкільного відділення Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу.



ФОТО:
Тетяна Яковенко
ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва

ВІДЕО ЗАХОДУ

 

Коментарі (0)
Вінницькій ГО «Гармонія» виповнилося 22 роки!

Вінницькій ГО «Гармонія» 18 березня виповнилося 22 роки! ГО «Гармонію» знають і шанують не тільки...

Презентація книги поезій «Васи́льки» Ірини Зелененької

         На базі освітнього хабу «NotBox» кафедри української літератури Вінницького...

Калитко, Каданов, Куценко – поезія та пісні над вінницькими дахами

         У п’ятницю, 8 липня, я побував на благодійних поетичних читаннях Катерини Калитко,...

Покоління скалічене російською мовною пропагандою

        На мою думку, у теперішніх реаліях, саме мова є однією з ознак поваги й підтримки української...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up