Доступність без доступу або для кого встановили пандуси в Пироговці?

Третьою лікарнею, яку відвідав Громадський Ревізор для оцінки доступності, стала Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М. І. Пирогова.
Мабуть, найбільша лікарня в області з великою кількістю корпусів та відділень знаходиться в самому центрі Вінниці, що є доволі зручним для пацієнтів, особливо тих, які приїжджають з різних куточків Вінниччини. Зорієнтуватись на території нескладно, але ось потрапити людині на візку в середину приміщень без сторонньої допомоги виявилось досить проблематично.
Нашій експертці з ГО «Гармонія» Сюзанні Жуковській на ж першому пандусі, який знаходиться при вході в консультативну поліклініку довелось допомагати. Пандус веде до аптеки, через яку можна зайти до корпусу. Конструкція пандусу має невірний кут нахилу, а відсутність одного з бокових перил заважає пересуватись на ньому самостійно. З іншого входу до поліклініки є можливість скористатись переносним пандусом, проте щоб персонал його встановив знову ж треба спочатку потрапити в саме приміщення.

ФОТО 1

ФОТО 2

Всередині приміщення ми одразу підійшли до рецепції та намагались дізнатись, чи є можливість скористатись туалетом, який на момент нашого візиту був зачинений. Рецепція не дуже зручна – її висота не відповідає вимогам, тому побачити адміністратора закладу людина на візку може лише від’їхавши.

ФОТО 3

Так як приміщення збудоване давно, туалет теж не пристосований для людей на візках – вузькі двері, відсутність допоміжних поручнів тощо. Хоча завідуючий поліклініки запевнив, що у планах адміністрації лікарні є створення доступного туалету.

ФОТО 3.1.

Ми обійшли декілька корпусів на території лікарні. Майже біля кожного був пандус, але по кожному з них, є теж зауваження – десь невірний кут нахилу, хоча є можливість його продовжити, в інших корпусах пандус обладнаний ненадійно закріпленими поручнями.

ФОТО 4

ФОТО 5

 

Клініко-діагностична лабораторія здивувала нас не лише недоступністю входу, але й не дуже привітним персоналом. Цікавий діалог у нас стався з працівницею лабораторії.

ФОТО 6

В пошуках доступного туалету та душу ми продовжили нашу подорож по корпусам лікарні, проте як виявилось в жодному з відділень таких просто немає.

ФОТО 7

ФОТО 8

ФОТО 9

Зі слів головного лікаря Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. І. Пирогова Олександра Жупанова, до кабінету якого людина на візку теж не зможе потрапити без сторонньої допомоги, адже адміністративний корпус не пристосований для людей з інвалідністю, він знає про проблемні зони лікарні, але наразі їх виправити немає коштів. Проте Олександр Борисович люб’язно провів нас до новозбудованого корпусу, в який скоро повинні переїхати частина відділень лікарні, запевнивши, що ця будівля буде повністю відповідати всім нормам в частині доступності.
І дійсно, пандус на першому поверсі лікарні не викликає жодних сумнівів щодо зручності в його користуванні. Проте вже перший, ніби то спеціальний туалет для людей на візку, викликав цілий ряд зауважень у нашого експерта Сюзанни Жуковської. Проте, поки ще є час до здачі об’єкта в експлуатацію, замовник робіт може вимагати у підрядника виправлення помилок в будівництві, адже підрядник мав би дотриматись будівельних норм в частині інклюзивності, які вже не один рік діють в Україні.

ФОТО 10

Нагадуємо, що ціль моніторингових візитів Громадського Ревізора – це формування рекомендацій для головних лікарів медичних закладів щодо того, як зробити заклад доступним для людей з інвалідністю. Після оцінки доступності інших лікарень, що входять до об’єктів моніторингу Громадського Ревізору, буде організовано зустріч в Реабілітаційному Центів «Гармонія», де керівництву лікарень буде презентовано заклад, що відповідає усі вимогам, а експерти з даної організації з радістю поділяться своїм досвідом щодо налагодження простору в дусі інклюзивності.

Матеріал підготовлений ГО “Центр громадської активності “Результат” в рамках реалізації проекту «Громадський Ревізор стартує з лікарень Вінниці» за фінансової підтримки Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

Коментарі (0)

 ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація...

У середу, 13 грудня, о 11:30 відбудеться пресконференція «Результати проведення прийому громадян депутатами Вінницької...

ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Як вінницькі депутати відвідували сесії та комісії у 2022 році

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up