Цукровий діабет – солодка загроза людському життю та економіці світу!

Сьогодні, 13 червня, до Вінниці завітала надзвичайна делегація – представники діабетичних асоціацій різного рівня зібрались в Вінницькому обласному ендокринологічному центрі, щоб обговорити загрозливі тенденції поширення цукрового діабету у світі та в Україні зокрема.

За словами президента Міжнародної діабетичної федерації професора Нам Чо станом на 2017 році у світі налічується 425 мільйонів хворих на цукровий діабет. І це лише діагностовані випадки, не враховуючи прихованого діабету! В найближчі роки кількість хворих зросте до 629 мільйоні. У зоні ризику цієї хвороби люди, що мають вроджені проблеми з метаболізмом, страждають на ожиріння, гіпертензію, курці та люди віком 65+.

фото 1

Як зазначає Ірина Власенко – член правління Міжнародної діабетичної федерації – цукровий діабет є небезпечним культурно-соціальним захворюванням, так як його розвиток напряму залежить від способу життя людей та рівня економічного розвитку країни, де людина проживає. Діабет – це третя за поширенням неінфекційна хвороба у світі, масштаби якої вже переросли в епідемію, так як щороку від наслідків діабету помирає більше людей, ніж від СНІДу, а на профілактику та боротьбу із цим захворюванням у світі щороку витрачається 727 млрд $. Тому цукровий діабет, окрім іншого, є загрозою для економіки країн. Сьогодні саме в нерозвинутих та країнах, що розвиваються (до них належить і Україна), найвищий показник смертності та поширеності цукрового діабету.

фото 2

Професор Нам Чо зауважує, що в Південній Кореї, де уряд давно зрозумів загрозу від цієї хвороби та почав вживати реакційних заходів, до прикладу, лише на потреби хворих віком 65+, а це 13% від усіх хворих, витрачається 37,5% «медичного» бюджету країни, а основний напрямок фінансування урядових програм – це просвіта людей задля попередження розвитку діабету.

Україна, на жаль, не може похвалитись такими здобутками, проте теж робить певні кроки на цьому шляху, а локомотивом в цьому є самі хворі. Так, нагадаємо, у Вінниці з ініціативи батьків дітей хворих на цукровий діабет та за підтримки громадських активістів, в тому числі і представників Громадського Ревізору, Вінницька міська рада внесла зміни до програми «Здоров’я Вінничан» та виділила додатково 1,133 млн грн на потреби 105 хворих дітей. Також саме у Вінницькому обласному ендокринологічному центрі знаходиться єдиний в Україні освітній центр для просвіти населення щодо проблем діабету.

фото 3

Матеріал підготовлений ГО “Центр громадської активності “Результат” в рамках реалізації проекту «Громадський Ревізор стартує з лікарень Вінниці» за фінансової підтримки Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

Коментарі (0)

 ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація...

У середу, 13 грудня, о 11:30 відбудеться пресконференція «Результати проведення прийому громадян депутатами Вінницької...

ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Як вінницькі депутати відвідували сесії та комісії у 2022 році

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up