Чверть куплених українцями ліків не допомагають

26% грошей, які українці витратили на ліки в аптеках у 2017 році, пішли на препарати, які не допомагають.

Експерти опублікували дослідження, згідно до даних з якого в 2017 році українці витратили в аптеках 53,6 мільярдів гривень, з яких 13,9 мільярда грн було витрачено на ліки, що відсутні в міжнародних клінічних настановах. До таких лікарських засобів були віднесені: гомеопатичні препарати (1,1 млрд грн), фітотерапевтичні препарати (3,2 млрд грн) та лікарські засоби, що не зареєстровані та не використовуються в розвинутих країнах (9,5 млрд  грн).

Загалом – 3,7 млрд доларів США впродовж останніх 5 років витратили на ліки, які навряд чи комусь з пацієнтів справді допомогли.

Поширення в Україні ліків, у яких відсутні наукові підстави для клінічного застосування, є проблемою як для лікарів, так і для пацієнтів. Втім, аналіз ринку таких “ліків” у нашій країні дотепер не проводився.

Найпопулярнішими групами препаратів без доведеної ефективності у 2017 році стали: нейропротектори та ноотропи – 2,6 млрд грн, гепатопротектори – 1,1 млрд грн, кардіопротектори – 0,9 млрд грн, препарати для лікування ГРВІ – 0,7 млрд грн, хондропротектори – 0,5 млрд грн. Вказані групи препаратів відсутні в міжнародних клінічних настановах та не мають застосування у розвинтих країнах, так як їх ефективність не була доведена.

А один з найпопулярніших засобів, який часто рекомендується для лікування захворювань головного мозку, порушень кровообігу, діабетичної полінейропатії, виробляється з крові телят та відсутній в міжнародних клінічних настановах.

Дізнатися більше про дослідження також можна в колонці Євгеній Гончара. Ситуація, в якій громадяни витрачають шалені гроші на ліки без доведеної ефективності, є неприйнятною. Приймати сумнівні лікарські засоби, дуже ризиковано для здоров’я. А за ці кошти можна було б отримати справді потрібне та якісне лікування.

Стриманого оптимізму надає той факт, що протягом останніх п’яти років (2013-2017) частка таких лікарських засобів знизилась з 29,7% до 26,1%. Серед можливих рішень, що сприяли цьому зниженню і будуть сприяти йому стали кроки Міністерства охорони здоров’я України.

Зокрема, вже запроваджено Національний перелік лікарських засобів - списку з 427 ліків, які медзаклади зобов’язані закуповувати на 100%. Там немає ліків з недоведеною ефективністю, як було раніше, - лише якісні та безпечні препарати від поширених та найважчих хвороб. Дозволили застосувувати міжнародні настанови лікування.

Запровадили електронну систему охорони здоров’я, яка дозволяє зберігати в єдиній системі всі виписані рецепти та перевіряти їх обгрунтованість. Створили Національну службу здоров'я України, яка не платитиме кошти медзакладам, лікарі яких призначають необґрунтоване чи недоказове лікування. Розробили законопроект, що обмежує рекламу лікарських засобів. Цей документ має встановити чіткий контроль за змістом реклами ліків та допомогти уникнути маніпулювання інформацією про препарат та його властивості.

Дослідник та експерт з медичної реформи проекту “Медіашкола з Децентралізації. Курс-ІІ”, який реалізує Центр Ейдос за підтримки програми U-Lead Євгеній Гончар вважає такі кроки важливими для створення якісного та прозорого  фармацевтичного ринку в Україні.

“Найбільш дієвим інструментом до зниження споживання лікарських засобів, що не мають доведеної ефективності та безпечності має стати їх заборона через перегляд їх реєстраційних досьє. Схожа ситуація в 1960-1980 роках була в Сполучених Штатах Америки та європейських країнах, тому і вочевидь нам треба буде пройти цей шлях”, -  підкреслив Євгеній Гончар

Коментарі (0)

 ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація...

У середу, 13 грудня, о 11:30 відбудеться пресконференція «Результати проведення прийому громадян депутатами Вінницької...

ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Як вінницькі депутати відвідували сесії та комісії у 2022 році

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up