Чи воюють проти нас чеченці?

  • Вадим Вітковський
  • Автор: Вадим Вітковський
  • Головний редактор журналу «Вінницький край», голова Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України

  • access_time

На цьому фотознімку, зробленому у 1983 році відомим вінницьким фотокореспондентом, світлої пам’яті Валентином Хомлаком, ми з Кайсином Кулієвим, народним поетом Кабардино – Балкарії, депутатом Верховної Ради СРСР, лауреатом Державної премії СРСР, на тлі знаних у всьому світі Чегемських водоспадів, вкритих тієї пори льодом, але все ж «живих» - десь під їхнім крижаним панцером падала з гір вода, і чулися від того звуки, схожі на музику.

Вадим Вітковський з Кайсином Кулієвим

 

         На схилі однієї гори Верхнього Чегему, де ми зупинилися перепочити і освіжитися водою з «Кайсинового джерела», поет розповідав тоді про свій народ, кабардинців і балкарців, їх історію, традиції… «Отам, - він показав рукою у синю далечінь, - отам – Дагестан, там живе мій товариш Расул Гамзатов… А там – Чечня… Там живуть горді й мужні люди…»

         Ці його слова не раз пригадуються мені тепер, в час російської агресії проти моєї Батьківщини, коли чую, що на боці сепаратистів та різних покидьків нібито воюють проти нас… і чеченці?! В міжнародній мережі Інтернету я спілкуюся з гордою чеченкою Аміною Окуєвою, лікарем з Одеси, недавньою гостею програми Савіка Шустера, де вона від імені лицарів свого народу просила не ототожнювати найманців з Кавказу, їх самі чеченці називають «шакалами і псами Кадирова», з її рідною гірською країною – Республікою Ічкерією.

         То хто ж тоді воює насправді проти України на сході? На відео і фото ми часто бачимо вояків «не слов’янської зовнішності»… Та й Інтернет аж гуде: «Чеченці!..»

         Але ж справжні чеченці – це, передусім, вірні мусульмани, які ні за що в житті не порушать сур Корану, вони сповідують «нохчалла» - іншими словами, зібрання рекомендацій, «формул», яким має слідувати в житті істинний чеченець добровільно і свідомо. «Нохчалла» для справжнього чеченця, як для нас з вами, православних, десять біблійних заповідей. «Нохчалла» зобов’язує поважати будь – яку людину, і повага та має зростати в силу дальших родинних зв’язків. Неувага до брата вибачається, а до друга – ніколи! Образа мусульманина мусульманином може бути прощена, бо можлива їх зустріч Судного дня, а образа іновірця – ні, бо з ним мусульманину не зустрітися у засвітах. Особлива повага, як і у нас, українців, до жінки, матері, - при під’їзді до села, де ті мешкають, чоловік повинен злізти з коня й пішкувати. Малого чеченця з дитинства виховують воїном, захисником, вірним Аллаху, прививають дітям, як колись на Україні, відчуття волі і готовність її відстоювати зі зброєю в руках. Мабуть, тому українські хлопці з УНА – УНСО допомагали чеченцям воювати проти російської агресії і гинули під Грозним за їхню волю і незалежність. То скажіть, хіба можуть справжні сини Кавказу відрубати друзям колись подану руку допомоги, порушити «нохчалла», що вважається перед Аллахом смертним гріхом, за який їх прокленуть і матері?!

         Коли хлопці з України їхали воювати у Чечню, як колись їздили їхні діди і прадіди в Іспанію диктатора Франко (пам’ятаєте, «я хату покинул, пошел воевать, чтоб Землю в Гранаде крестьянам отдать…»), то всі називали їх українцями, бо то були кращі сини нашої землі. А коли ми бачимо нині з автоматами і в зеленому камуфляжі  «осіб неслов’янської зовнішності» на сході України, на боці сепаратистів, то ми називаємо їх найманцями, псами війни, бо кращі сини Чечні ніколи не стануть воювати з друзями і братами по різні боки барикад, на боці спільного ворога…

 

Коментарі (0)
  • Anonymous

    На злодієві шапка горить. (:smile:)(:smile:)(:smile:)(:smile:)(:smile:)
  • Anonymous

    Навіщо так хитро маніпулювати словами? Краще розкажіть читачам, як ФСБ Путіна Кадирову дала змогу почитати один цікавий спецфонд про справжню суть військових конфліктів на Кавказі та їх причини, приводи, наслідки. Чи не тому Кадиров зрозумів всю суть?! Невже втрачаєте чекістську хватку будучи не в змозі дотепно написати вигадану пропаганду про війну? Чи ваша пропаганда дійсно на неотесану молодь розрахована - не даремно оперуєте термінами, як "матір", "смертний гріх"... і т.д. Намагаєтесь молодих людей зачепити за живе?
  • Anonymous

    Насправді не тому бойовики УНА-УНСО допомагали воювати чеченцям проти слов'ян Росії. Ви це прекрасно самі знаєте. Інакше не писали б такої наївної писанини для неотесаної молоді. Ай да чекіст, ай да хитрий чекіст.(:smile:)(:smile:)(:smile:)(:smile:)(:smile:)
  • Anonymous

    Дивно дивитись, як колишні Чекісти-комуністи першими з перших у Бога увірували. До речі, а проект КГБ СРСР "про запровадження та поширення серед населення СРСР слов'янських народів язичницьких вірувань дохристиянського часу...", коли нарешті розсекретять з спецфондів?(:smile:)(:smile:)(:smile:)(:smile:)(:smile:)
  • Anonymous

    Я от бачу ваше фото. Ви також не слов'янської зовнішності, на татарина схожі, але НЕ на українця!

Про Тараса Григоровича Шевченка я чув змалечку, від дідуся з бабусею, які любили співати його «Заповіт»… Перший...

Як і на початку 1918 року, коли російські більшовики почали наступати на Київ, уздовж залізниці Харків-Полтава-Київ і Курськ-Бахмач-Київ,...

26 серпня в Одесі відбулося урочисте відкриття 18-го Всеукраїнського конкурсу "Українська мова - мова єднання",...

Незадовго знову святкуватимемо День незалежності - Велике свято, що за нього стільки пролито крові людської! Та кров людська,...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up