Чи ефективно використовують бюджетні кошти в медичній галузі Вінниччини?

Відповідь на ці та інші питання шукали учасники круглого столу, який був організований ГО «Центр громадської активності «Результат» 19 червня 2017 року у м.Вінниця.

Учасниками круглого столу були:
Олександр Шиш – директор Департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради,
Василь Паненко – головний лікар Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні, депутат Вінницької міської ради, голова постійної комісії міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення,
Ігор Хміль – заступник керівника виконавчого апарату Вінницької обласної Ради, депутат обласної Ради,
Олександр Колісник – лікар стоматолог хірург КЗ «МКСП», депутат Вінницької міської ради, член постійної комісії міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення,
Володимир Околіта – лікар-хірург ВОКЛ ім. М. І. Пирогова, депутат Вінницької міської ради,
Юлія Грига – голова ГО «Філософія Серця»,
Руслана Харковенко – голова ВОГО “Вінницька асоціація медиків”, к. мед. н., доцент кафедри соціальної медицини та організації охорони здоров’я ВНМУ ім. М. І Пирогова,
Інна Масленчук – лікар-дерматолог, менеджерка охорони здоров’я, громадська активістка,
Олександра Телегузова – USAID RADA,
Олена Регеша – координаторка проектів ГО «Центр громадської активності «Результат»,
Тетяна Калугаряну – виконавчий директор ГО «Центр громадської активності «Результат»,
громадські активісти, журналісти, пацієнти.

Питання публічності медзакладів області обговорили у розрізі виконання Наказу МОЗ України № 509 «Про здійснення заходів з контролю використання лікарських засобів та медичних виробів, закуплених за бюджетні кошти». Відповідно цього документу, керівники структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних державних адміністрацій, закладів охорони здоров’я, що належать до сфери управління МОЗ України, зобов’язані забезпечити щотижневе оновлення на офіційних web-сайтах інформації щодо потреби, стану забезпечення, наявних залишків лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуються за бюджетні кошти. Детально про те, як Вінницька область виконує даний наказ, можна прочитати в одній із наших попередніх публікацій. Зазначимо лише, що інформація про залишки ліків у лікарнях обласного підпорядкування розміщується на сайтах самих лікарень та систематично оновлюється. Інформацію по лікарнях, що підпорядковані міському Департаменту охорони здоров’я можна знайти на сайті «Є ліки».

Координаторка проекту «Забезпечення ефективних медичних витрат» на Вінниччині Олена Регеша зазначила:
«Ми звернулися до голови Вінницької ОДА Валерія Коровія та мера Вінниці Сергія Моргунова з пропозицією у межах власних повноважень зобов’язати заклади охорони здоров’я, що знаходяться у віданні Департаментів охорони здоров’я Вінницької ОДА та Вінницької міської ради висвітлювати інформацію щодо переліку медичних виробів і лікарських засобів, які закуплені не лише за кошти державного, а й за кошти місцевого бюджетів та підлягають безкоштовній передачі пацієнтам, у загальнодоступних місцях (із використанням телетехніки, плакатів, стендів, тощо). Вона є логічною, бо більшість пацієнтів лікарень не має змоги користуватися засобами мережі Інтернет. У відповідь нам повідомили, що Департаментом ОЗ ОДА запропоновано головним лікарям закладів охорони здоров’я області висвітлювати в загальнодоступних місцях відповідну інформацію».

Вінницька міська рада надала відповідь, що «Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 02.06.2016 року №509 ”Про здійснення заходів з контролю використання лікарських засобів та медичних виробів, закуплених за бюджетні кошти” та на виконання листа в.о. Міністра охорони здоров’я від 07.02.2017 року №04.01.12/2975 в комунальних закладах охорони здоров’я було забезпечено вільний доступ громадян до інформації щодо наявних лікарських засобів’ витратних матеріалів та медичних виробів, отриманих за кошти державного бюджету, місцевих бюджетів, рахунок спонсорських коштів та як гуманітарна допомога шляхом систематичного розміщення відповідних матеріалів на інформаційних стендах в приміщеннях закладів в загальнодоступних місцях».

Директор Департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш, коментуючи дане питання зазначив, що «Лікарні міста розміщують усю інформацію про залишки ліків у лікарнях, проте вимагати публікації, ми могли б в тому випадку, якби повністю покривали потребу лікарень у ліках. Проте у місцевому бюджеті немає таких коштів. На разі, лікарні забезпечені ліками лише на 30% і цього катастрофічно мало».

Василь Паненко – головний лікар Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні, депутат Вінницької міської ради, розповів, що на сайті його лікарні вся відповідна інформація розміщується, на стендах також, проте це не завжди економічно доцільно з огляду на те, скільки паперу витрачається на щотижневу публікацію залишків ліків. Головне – аби батьки пацієнтів користувались цією інформацією.

Щодо обізнаності батьків, своє зауваження висловила Катерина Коваленко, про ситуацію з дитиною якої у Вінницькій обласній клінічній дитячій інфекційній лікарні ми писали раніше. Пані Катерина зазначила, що попри наявність залишків ліків у лікарнях, вони не завжди потрапляють до пацієнтів, а система розподілу цих ліків між хворими взагалі є незрозумілою.

Ми поцікавились про наявність відповідних наказів та розпоряджень щодо процедури розподілу безкоштовних ліків у лікарів.

Василь Паненко пояснив: «Я видав відповідний наказ у лікарні, де я є головним лікарем, щодо того, що всі хворі діти мають отримати безкоштовні ліки в перший же день госпіталізації, проте загального наказу Міністерства чи відповідних департаментів, що зобов’язали б головних лікарів так робити, немає. Це відповідальність кожного окремого головного лікаря».

Руслана Харковенко, голова ВОГО “Вінницька асоціація медиків”, зауважила, що в усьому світі є медичні протолоки, які чітко говорять медикам, як діяти в тому чи іншому випадку, що надзвичайно важливо, особливо в критичних ситуаціях. “У нас поки такого немає!”

Під час круглого столу обговорили також і проблему збору благодійних внесків в лікарнях, що з 2017 року, відповідно до Наказу директора Департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради та рішення Вінницької обласної Ради, мають проходити через банківські термінали.

«На нашу думку така система збору благодійних внесків виключає можливу корупцію щодо їх використання та розподілу благодійними фондами та лікарнями!» – зазначила Юлія Грига, голова ГО «Філософія Серця», яка була однією із розробників відповідного рішення обласної Ради.

Ігор Хміль, депутат обласної Ради від ПП «Об’єднання «Самопоміч», який виступив ініціатором прийняття даного рішення, розповів про те, як воно працює у смт. Тростянець, звідки пан Ігор обраний депутатом: «У тростянецькій лікарні був встановлений термінал для збору благодійних внесків і вже за перші місяці запровадження такої системи збору добровільних пожертв ми зібрали близько 20 тис. грн. Така ж сума була зібрана за увесь 2016 рік благодійним фондом, що співпрацює з лікарнею. Тому я можу говорити про успіх даної ініціативи і про довіру з боку людей до оплати внесків через термінал».

Директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш поінформував присутніх про ситуацію з терміналами у міських лікарнях: «Після підписання відповідного наказу, ми встановили термінали для збору добровільних внесків в лікарнях, що підпорядковані нашому департаменту. Наразі, ми шукаємо банк, з яким ми могли б укласти угоду, щодо безкомісійної оплати внесків розміром, приміром 10 грн. Тому що не кожна людина, наприклад, має можливість внести більшу суму, а стягувати 5 грн комісії з внеску розміром 10 грн. – неправильно!»

Підбиваючи підсумки круглого столу, на якому за браком часу, на жаль, не вдалось обговорити усі проблеми, які потрясають сьогодні українську медицину учасники домовились про подальшу співпрацю в тих сферах, де можлива консолідація зусиль влади, депутатського корпусу та громадських активістів з метою підвищення рівня життя кожного мешканця Вінниччини.

Щодо ефективності застосування системи Prozorro при здійсненні закупівель лікарнями Вінниччини читайте в нашому наступному матеріалі.

Захід відбувся в рамках проекту Центру «Ейдос» «Забезпечення ефективних медичних витрат» за фінансової підтримки програмної ініціативи «Громадське здоров’я» міжнародного фонду «Відродження».

Коментарі (0)

 ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація...

У середу, 13 грудня, о 11:30 відбудеться пресконференція «Результати проведення прийому громадян депутатами Вінницької...

ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Як вінницькі депутати відвідували сесії та комісії у 2022 році

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up