ДЕРЖАВНІ ГАРАНТІЇ ВКЛАДНИКА ЛІКВІДОВАНОГО БАНКУ ЗАБЕЗПЕЧЕНІ ВААС

Судом не встановлено підстави для визнання правочину, укладеного між позивачем та банком, нікчемним, оскільки відповідний договір банківського вкладу був укладений до винесення правлінням Національного банку України рішення про віднесення публічного акціонерного товариства "Банк Михайлівський" до категорії неплатоспроможних.

 

 

 У ході розгляду справи судом встановлено, що між фізичною особою та ПАТ "Банк Михайлівський" укладено договір банківського вкладу (депозиту). Однак у травні 2016 року правлінням Національного банку України прийнято рішення про віднесення вказаного банку до категорії неплатоспроможних із запровадженням тимчасової адміністрації, розпочато процедуру виведення банку з ринку та оголошено про його ліквідацію.

Процедурні заходи та способи виведення банків з ринку встановлені Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». У ході розпочатої процедури особа звернулася до банку-агента з проханням виплатити гарантовану Фондом суму відшкодування, однак отримала відмову, з мотивів відсутності її даних в загальному реєстрі вкладників, які мають право на відшкодування коштів за рахунок Фонду, тому і змушена була звернутись до суду, і суд першої інстанції задовольнив її позовні вимоги.

В апеляційній скарзі на рішення суду першої інстанції відповідач  стверджував, що договір, укладений позивачем  із банком,  є  нікчемним   і  укладеним  з  метою  порушення  публічного порядку. Даючи оцінку правовідносинам, які  виникли між сторонами, колегія суддів ВААС врахувала, що договір банківського вкладу за формою є стандартним, адже пропонувався до укладення невизначеному колу осіб, а умови розміщення такого вкладу були публічно оголошені.

Також апеляційний суд звернув увагу на приписи Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", зокрема в частині визначення етапів процедури  ліквідації  банку та  формування  переліку  вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами. Крім того, вказав, що для застосування наслідків, передбачених  ст. 228 ЦК України, має бути наявність умислу на укладення угоди з метою, яка завідомо суперечить інтересам держави і суспільства.

Так, відповідно до закону  уповноважена особа Фонду наділена правом перевірки правочинів на предмет виявлення серед них нікчемних.  При цьому дане право не є абсолютним, а кореспондується з обов'язком встановити перед прийняттям рішення обставини, з якими Закон пов'язує нікчемність правочину, тобто самого твердження про нікчемність правочину недостатньо для визнання його таким, оскільки воно у даному випадку нівелюється протилежним твердженням вкладника про дійсність вкладу.

Відповідачем не було надано доказів, а судом не встановлено підстав для визнання правочину нікчемним, оскільки відповідний договір банківського вкладу був укладений до прийняття правлінням НБУ постанови про віднесення банку до категорії неплатоспроможних і мав стандартну форму, яка використовувалась і для інших вкладників, а позивач не був обізнаний на момент укладення договору про неплатоспроможність банку.

З урахуванням норм  чинного законодавства, колегія суддів Вінницького апеляційного адміністративного суду дійшла висновку про обґрунтованість заявлених позивачем вимог.

Коментарі (0)
А чи знаєте ви, які спори розглядають адміністративні суди?

Софійка радо розповість вам, що таке адміністративний суд, які спори він розглядає та багато іншого у новому презентаційному...

Коротко про кар’єрні сходинки для тих, хто прагне служити Феміді

Ще з юного віку  діти мріють про свої майбутні професії, обговорюють з ровесниками,  ким вони будуть, коли виростуть....

Що ви знаєте про правосуддя в Україні? Допитлива дівчинка Софійка розповість школярам і не тільки про усе...

Що ви знаєте про правосуддя в Україні? Мандруйте просторами судової системи нашої держави разом із допитливою Софійкою, яка...

Локальні акти суб’єктів владних повноважень не є першорядними при зверненні до суду

Адміністративні суди вказали: документи щодо усунення недоліків залишеної без руху апеляційної скарги мають бути...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up