Замість дати позику, забрали гроші. Як вінничанин сходив по кредит до Скайпарку

Замість дати позику, забрали гроші. Як вінничанин сходив по кредит до Скайпарку
Олексадр Тітаренко (47) звернувся в поліцію і до приватних юристів та написав у СБУ і меру. Він шукає людей, яким не дали кредит, як йому. Контактний номер є в редакції
  • Узяти кредит на машину, щоб таксувати і допомагати грішми дітям, хотів Олександр Тітаренко.
  • Для підтвердження своєї платоспроможності обнулив банківську кредитку, але фірма знов «попросила» контрольний платіж.
  • Чоловік жалівся в поліцію на обман – там розвели руками.

– В нас тут біля Скайпарку кредитний центр організувався, – подзвонив журналісту 47-річний Олександр Тітаренко. – Запропонували мені кредит 50 тисяч гривень, сказали «або знайдіть двох поручителів, або заплатіть 5 тисяч». Обіцяли, що будуть брати платежі з цих грошей, якщо захворію, наприклад, і не зможу зробити проплату по кредиту. А 50 тисяч мали на рахунок скинути за дві-три години. Це було вчора, а сьогодні я вже ходив у поліцію…

Олександр – приватний підприємець. Ремонтує взуття. Нещодавно, каже, в нього народився онук, й він, щоб допомагати дітям, вирішив взяти кредит на придбання авто. Планував підробляти таксистом.

Але замість отримати 50 тисяч гривень, чоловік віддав свої 5. Точніше, банківських. Щоб заплатити гроші, які затребували у нього замість двох поручителів, Олександр Тітаренко скористався кредитною карткою й тепер має якнайшвидше погасити всю суму, поки не нарахували відсотки.

Відео дня

– Потрапив у таку кабалу, – бідкається Олександр Тітаренко. – Зараз я шукаю таких самих обманутих, щоб згуртуватися. Разом буде легше воювати з аферистами.

Наговорили багато

Знайшов взуттєвий справ майстер кредитний центр, який знаходиться на п’ятому поверсі будівлі на Оводова, 51, по оголошенню в інтернеті. Назви фірми, що рекламувалася, каже, в тому оголошенні не було.

– «Кредит 365» було написано, – говорить чоловік. – І на дверях теж у них не було розпізнавальних табличок, тільки «Кредит».

У будинку біля Скайпарку (вхід з вулиці Оводова, справа від центрального) чоловік підписав договір. Тоді, каже не вчитувався в дрібні літери на кількох листках.

– Почав читати, очі заболіли, зір маю поганий, – говорить співрозмовник. – Потім я носив договір до юриста міськради. Вона мені сказала, що це швидше за все аферисти, все розмито, тому треба йти в поліцію.

Поліцейські на Пирогова, 4 звернення чоловіка прийняли. Черговий полісмен пожалів його, як почув суть проблеми. Мовляв, як так, знову нашого брата надувають. Порушити провадження правоохоронці не обіцяли. Слідча назвала ситуацію цивільно-правовими стосунками, а це значить – йому тепер дорога в суд.

Так само прокоментували звернення Олександра Тітаренка у секторі комунікацій обласної поліції. Сказали, що за фатом проводять дослідчу перевірку та провадження, швидше за все, не порушуватимуть. Також рекомендують скаржнику позиватися до структури, що не видала кредит, у цивільному порядку.

Міняються фірми

Не раз раніше RIA/20minut.ua розповідала, що вінничани звертаються по кредит без застави і довідки про доходи за оголошеннями, а насправді отримують лишень інформаційні послуги. В наших публікаціях фігурували різні адреси офісів і різні назви структур. Останні фірми – «Бондс» і «Економ Комфорт». Продивляємося їхні договори (маємо в архіві фото документів, принесених журналістам скаржниками) і порівнюємо свіжий – усі аналогічні. І додатки до договорів один в один. Тільки різні штампи та підписи. Вони були проставлені на бланках, які давали консультанти давали людям на підпис.

Цього разу на договорі з клієнтом, який підписавши документ, став учасником програми «Нік Фінанс», бачимо штамп ТОВ «Нікітон» та підпис керівника «Гаузов Я.В.». Таку назву, як показав пошук в інтернеті, має Калинівська фірма з продажу одягу. Телефонуємо на вказані в довідковій інформації номери – обидва мобільні в роумінгу.  

– Ось номер телефону консультантки Світлани, а ось – центрального офісу. Мені сказали телефонувати з питання тільки за другим номером, – розказує Олександр Тітаренко. – І СМСку прислали зі інформацією, куди дзвонити. Дзвонив я їм, і вони мені передзвонювали. Сказали, раз я ніде не показував довідку про доходи, то мушу ще раз підтвердити свою платоспроможність. Я відмовився, сказав, що не хочу з ними діла мати. Тоді чоловіки стали телефонувати нахабні. Один із них навіть «ставив на місце» слідчу поліції. На всі питання – «будь здоров». Вона була ошелешена від наглості. Мені ж казав, якщо не заплачу ще 3,600, то договір анулюють…

Законсультували

Набираємо спершу Світлану. Працівниця каже, що Олександр може отримати свої 5 тисяч назад. Але за клілька хвилин передзвонює інші жінка. Представлятися відмовляється, називається керівником Світлани.

– Клієнт виявився неправий, – каже вона. – Поліція приїжджала до нас, розбиралися, все нормально. Якось коментувати ситуацію не хочу і не буду, тому що людина неадекватна. Якщо не виконує умови, які були запропоновані і вимагає неможливого, то ми особисто розцінюємо цю людину, як неадекватну.

Питаємо у співрозмовниці, як можна розірвати договір і повернути 5 тисяч гривень.

– З ним розмовляти ніхто не буде, – звучить у відповідь. – Поліція йому пояснила, що робити. Ми з ним працювати далі не збираємося…

Ще раз питаємо про повернення грошей і чуємо:

– Людина нам не сплачувала ніякі кошти, щоб ми їх повертали…

Пізніше журналісту знову дзвонить Світлана. Каже, що не хоче, аби структура, де вона працює, фігурувала в статті негативно.

– Я особисто приймала заявку, він працює звичайним сапожніком, а просить кредит в розмірі 50 тисяч. Звідки в нього доходи? – каже Світлана. – От йому і запропонували додатково підтвердити платоспроможність. Він відмовився і побіг до вас, в поліцію. Людина, мабуть, хоче стати знаменитим. Йому цікаво, що про нього будуть писати газети…

Світлану теж питаємо, як повернути сплачені 5 тисяч гривень. Вона каже, що процедура вказана у статті 12 договору. Читаємо: кошти клієнтам, з якими розірвали договори, починають виплачують після закриття програми, протягом місяця після кінцевого платежу останнього учасника.

Юристи допоможуть

Тепер Олександр шукає інших вінничан, що втрапили в таку ж халепу, як він. Каже, гуртом буде легше судитися. Він також написав звернення до мера та в СБУ. Ще – почав переписку з юридичною фірмою, яка спеціалізується на розірванні таких договорів. Юристи йому написали:

«В загальному, ця компанія дуже схожа на багато інших шахрайських компаній, які вже нам відомі, наприклад Економ Комфорт, Глобал Альянс і т.д. Почали вони (ТОВ «Нікітон», – авт.) діяльність з березня цього року, тому нам про них ще не було відомо. Відправте нам копію договору, ми проаналізуємо та зробимо висновок про перспективність повернення коштів».

Редакція також пошукала інформацію про керівника, чий підпис бачимо на договорі Олександра Тітаренка. Людина з таким прізвищем і ініціалами значиться засновником, керівником, бухгалтером одразу кількох підприємств із різними видами діяльності, зареєстрованими за різними юридичними адресами. Це наводить на думку, що «Гаузов Я.В.» – якийсь універсальний підписант або бізнесмен із розряду фантастики. Треба мати надможливості, аби тягнути стільки справ одночасно.



Читайте, що підписуєте

Правоохоронці не відкривають провадження, бо довести факт обману у таких історіях, як у Олександра Тітаренка, неможливо. Поставив підпис на договорі – значить погодився на прописані умови.

– Варто із юристом радитися, з адвокатом, перш ніж щось підписувати, – говорить прокурор Вінницької місцевої прокуратури Людмила Таранюк. – Сьогодні нескладно перевірити, чи зареєстрована така юридична особа, чим вона займається, чи функціонує, чи припинила існування. Реєстри доступні. А якщо договір не показують до підписання, то це вже має насторожити. Треба розуміти, що у суді потім дуже важко довести невиконання обіцяного, якщо є добровільне підписання двох сторін. Кілька років тому у Вінниці було багато таких випадків, коли люди купували інформаційні послуги. Зараз менше.

Читайте також:

Як RIA сумнівних кредиторів до болю в серці перелякала

"Лохотронщики" з Грушевського перебралися на Пирогова

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Alex Gorge

    Чудова жінка, яка дала мені позику і сьогодні без боргів
    У моєму житті я маю шанувати когось, пані Сусаневольфганг та її кредитну компанію, які нещодавно дали мені позику, щоб допомогти налагодити моє життя та назавжди вивести мене з боргового рабства.
    Завдяки тій добрій жінці, яка врятувала мене від фінансового стресу, і сьогодні, після багатьох поганих переживань з багатьма кредитними компаніями, я знову без боргів, я б ніколи не подумав, що такий хороший кредитор буде існувати до мого друга познайомила мене з цією чудовою кредитною компанією пані СУСАНЕ ВОЛЬФГАНГ, яка дала мені кредит на 3%, я нарешті отримав 8000 євро, маю власний бізнес, ви теж можете бути без боргів, шукаєте позику для відкриття бізнесу, кредит на авто, житловий рахунок або плата за навчання, зв’яжіться з нами сьогодні в будь -який час електронною поштою: [email protected],
    Whatsapp; +447537146783

  • lawyer

    Поможем пострадавшим вернуть деньги. Бесплатная юридическая консультация. (066) 46-41-421
  • Іван

    Хочу взяти кредіт 7000 грн мені 20 років чи можу я взяти кредит і що для цього нада
  • Vadim Artemov

    Є рішення проблеми(безкоштовне) подзвоніть 0637443505

keyboard_arrow_up