Ще шість жінок розповіли про домагання. Таємниці зі справи лейтенантки проти полковника

Ще шість жінок розповіли про домагання. Таємниці зі справи лейтенантки проти полковника
Вікторія Сікал (після одруження Вдовиченко) на сторінці «The New York Times». Добивається покарання для свого колишнього командира через сексуальні домагання
  • Про Валерію, яка першою в країні заявила про сексуальні домагання в армії, почали писати на початку минулого року.
  • Дівчина ініціювала кримінальне провадження проти командира, звільнилася зі служби й чекає покарання для кривдника.
  • Але звинувачений лейтенанткою полковник пішов на підвищення і позивається про захист честі та гідності.
  • Як це можливо, якщо після Валерії насмілилися розповісти про домагання того ж офіцера ще кілька жінок?
  • У розпорядження редакції потрапили документи справи з розповідями про розпусника в погонах.

Редакція 20minut.ua із початку минулого року слідкує за ініційованим нашою землячкою кримінальним провадженням про нестатутні відносини в військовій частині А1358 (Цвітоха Хмельницької області). Там служила дівчина з Томашполя, Валерія Сікал, доки відкрито не розказала про домагання в українській армії. Після її розповіді, не без допомоги активістів і розголосу в пресі, відкрили кримінальне провадження. В частині почалися перевірки, допити, спливали нові дані й факти

Але сказати, що вінничанка (Валерія звільнилася зі служби, вийшла заміж і переїхала до Вінниці) добилася покарання для свого кривдника, досі не можемо.

Влітку цього року зі слів її адвокатки «20 хвилин» розповів, що справу саботує військова прокуратура. Матеріали ще торік поповнилися показами свідків — ще кількох жінок під протокол розповіли про страждання від тиску і домагань командира, але підозру полковнику досі не оголосили. Він, нагадаємо, більше не керує частиною на Хмельниччині. Не звільнений, а переведений на посаду у Києві. Підвищенням назвав це активіст, що допомагав Валерії добиватися справедливості.

Відео дня

Тепер скандально відомий полковник Іванів служить в Міноборони та позивається до своєї колишньої підлеглої і людей, що їй допомагали пробивати опір армійської системи, в якій не прийнято іти проти вищого за званням.

Лейтенант Валерія Сікал більше форму не носить. Полковник Віктор Іванів навпаки — пішов на підвищення

Свідки є, підозри немає

Валерію Сікал, як ми розповідали раніше, підтримали ще кілька жінок, які служили в підпорядкуванні названого офіцера. Вони дали свідчення про те, що теж страждали від домагань командира. І хоча все відбулося без сторонніх вух і очей, спеціальними слідчими діями слідство здобуло докази правдивості слів жінок. Є такі можливості, наприклад, прослідкувати місце перебування за телефоном.

Поки справа тягнеться, і незрозуміло, чому ніяк не дійде логічного завершення, у розпорядження редакції потрапили копії деяких документів з матеріалів провадження.

Усі і повністю публікувати не будемо, аби не порушувати слідчої таємниці та не розголошувати персональних даних. Але витримки з деяких дамо. Саме з тих, що кажуть про те, як потерпають військовослужбовці жіночої статі від збочень офіцерів, що ними керують. І цього ніхто б ніколи не дізнався, аби Валерія Сікал не наважилася сказати про пережите вголос.

Серед отриманих нами матеріалів зі справи лейтенанки Сікал проти полковника Іваніва є протоколи допиту і пояснення шести жінок, що служили під командуванням названого офіцера. В одних жінки відповідали на питання «Чи примушував вас полковник Іванів до вступу в статевий зв'язок?», а в інших — у довільній формі розповідали, що вважали за потрібне.

На листках з записами від руки, які побачите нижче, один почерк, бо вони написані співробітником служби правопорядку (мають належні підписи свідків). Цих жінок-свідків не називатимемо, а пронумеруємо. Всі вони остерігалися розголосу, дехто так і пояснював співробітникам, які їх документували: боялися, що дізнаються близькі, тому мовчали.  

Жінка-свідок 1:

«…приблизно в лютому 2016 року до мене зателефонував командир військової частини полковник Іванів та запропонував зустрітися поза військовою частиною для приватної розмови. Під час зустрічі полковник Іванів повідомив, що мені необхідно у визначений час прибути в Київ, при цьому ним буде організована зустріч з одним генералом ЗС України, якого необхідно буде задовольнити в сексуальному плані, тобто вступити з ним в статевий зв'язок і робити все, що генерал забажає. Зазначену пропозицію полковника Іваніва я відмовилася виконувати…».

Жінка-свідок 2:  

«…відразу, як полковник Іванів прибув в частину, почав спочатку до мене залицятись, приділяти знаки уваги тощо. …у службовий час зайшов на КПП військової частини, де я виконувала свої службові обов’язки, та повідомив мені, що дає на роздуми три дні часу, щоб я вирішила, чи буду я його коханкою, тобто спонукав мене до вступу в статевий зв'язок…»

Жінка розповіла для протоколу, що вона на таку пропозицію обурилася і розповіла про це свої впливовим родичам. Після цього ставлення командира до неї змінилося, непристойностей не пропонував, натомість тиснув на підлеглу, притягував до дисциплінарної відповідальності. Врешті — дівчина звільнилася.

Жінка-свідок 3:

«… коли він (Іванів) викликав мене до себе, то повідомив, що мені вже 30 років і я повинна шукати собі іншу посаду, тому що я йому не підходжу».

Зі слів свідка записали, що вона не зрозуміла командира, пояснювала йому, що добре працює, а він уточнив: підлегла не задовольняє його як жінка. Далі зі слів свідка написано, що полковник пообіцяв прибрати з частини усіх, кому за 30 років, й на їх посади взяти молодих дівчат, які будуть його влаштовувати в сексуальному плані та «служитимуть» тільки йому.

Ця жінка врешті перевелася до іншої військової частини. Між іншим на протокол сказала, що примушував до сексу командир не тільки її, а й інших дівчат.

Жінка-свідок 4:

«…мене через чергового неоднаково викликав до свого кабінету командир частини та наодинці, без свідків, схиляв до вступу з ним в статевий акт без моєї згоди. В замін своїх сексуальних забаганок полковник Іванів пропонував покровительство. Мене це дуже принижувало як жінку і з метою запобігання сексуальних домагань з боку полковника Іваніва я змушена була перевестися до іншої частини».

Зі слів цієї жінки-свідка занотовано, що вона нікому не розказувала про домагання командира через сором і думала, що не вплине ніяк на ситуацію, бо все відбулося без свідків. Вона теж перевелася у іншу частину.  

Жінка-свідок 5:

«…в серпні 2010 року мене до свого кабінету викликав полковник Іванів, коли я прибула, то він сидів у себе за столом та тримав у руках палку гумову (таку носять правоохоронні органи як спеціальний засіб). Коли я присіла на вказаний стілець, Іванів почав задавати мені питання по статуту ЗСУ. В ході опитування я не змогла відповісти на деякі його питання стосовно служби, і полковник Іванів мені повідомив, що має бажання даною гумовою палицею розробити мені анальний отвір. Зрозумівши, що хоче командир, мене шокувало. Я вибачилася, попросилася вийти з його кабінету, на що полковник Іванів мені сказав, що я покищо вільна, однак в подальшому, якщо я йому буду служити, мені необхідно буде виконувати його забаганки».

Ця дівчина теж перевелася з частини.

Жінка-свідок 6:

«…з початком моєї служби (…) мене до себе почав викликати полковник Іванів та ніби шуткуючи почав просити, щоб я розповіла, як я його люблю і який він гарний. Починаючи з вересня 2018 року, викликаючи мене до свого кабінету, в розмовах почав натякати на інтимні стосунки».

Ця дівчина каже, що під час однієї такої розмови полковник сказав їй, що раз чи два на місць буде приходити до неї, «щоб міряти довжину і ширину її труб».

«Малося на увазі, щоб раз чи два на місяць я маю з ним займатися сексом», — уточнила дівчина-свідок. З її слів, полковник її запевняв, що про це ніхто не дізнається, а якщо буде слухняною, то отримає офіцерське звання.  

Далі жінка розповіла ще один факт:

«В подальшому (точної дати не пам’ятаю) мене до себе в кабінет викликав полковник Іванів. Коли я до нього зайшла, він встав з-за столу, підійшов до мене, однією рукою почав хапати мене за груди та поліз цілуватися, притискаючи мене до стіни. Я відштовхнула його та вибігла з кабінету».

Жінка написала в поясненні, що нікому цього не розповідала, бо боялася розголосу в частині та що інформація дійде до чоловіка, бо вона заміжня.  

Потерпіла Валерія 

«Наказував обслуговувати його і богатирів». Лейтенантка заявила про домагання полковника, — так називалася перша стаття про пережите Валерією Сікал в Цвітоській військові частині, опублікована на нашому сайті. Після неї спливали нові дані про полковника, і ми написали продовження: Нове у справі домагань лейтенантки. Cвідки згадали клізмо-терапію від полковника і шантаж

Згодом про першу українську жінку-військовослужбовця, яка наважилася заявити про домагання командира, написали інші видання. Про Вікторію вийшла стаття навіть на сторінках «The New York Times». Також можете прочитати про інші деталі справи лейтенантки проти полковника у цих публікаціях:

Валерія зі своїм чоловіком, який підтримує її намір добитися покарання для екс-командира

Від редакції 

Ми залишаємо цю статтю у безкоштовному доступі, щоб якомога більше людей знало про це. Підтримайте редакцію підпискою, і ми зробимо більше таких матеріалів.

 

Читайте також:

Чаює в кабінеті з полковником? Активісти хочуть звільнення головного поліцейського контролера 

Краще мовчати? Що написали кандидати у мери Вінниці на своїх сторінках у Фейсбуці

Не вірте дзвінкам з невідомих номерів і заведіть «фінансову» SIM-ку, бо аферисти обнагліли 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Іринка Сінчишена- Марусяк

    Валерія відважна дівчина, а цоього « кобиляку» потрібно заживо спалити на очах у всіх цих дівчат, що він домагався з військової частини.
  • Pravdorub

    Нафіг взагалі ця армія, який дурень її придумав, проїдають мільярди доларів бюджетних коштів, а толку - нуль. Без єдиного пострілу здали Крим, Донбас і військові кораблі які намагалися встановити контроль над українськими водами в Азовському морі . На ці кошти, які були виділені на армію за час "незалежної" України які проїдають ці дармоїди, можна було з України зробити Монако, і всім сім'ям які без житла (скитаються все життя по найманим оселям) побудувати сучасні оселі, плюс зробити сучасні дороги по всій країні, та ще й залишилось би не мало. Ось така правда дітки, про "розвод на бабки" населення планети, під гучним проектом "армія"
  • Rachel Konekt

    Потрібно на розгляд влади щоб таких "нестримних" власників лишати без яєць. І раз на тиждень, в цілях профілактики, прочищати задню трубу. Повна безнаказанність. Шість дівчат підтвердили про домагання, всі погані, тільки той полковник хароший і нещасний. Всі газети пишуть, а він продовжує "служити". Геть від посади тимчасово не усунений.

    Максим Иванов reply Rachel Konekt

    Я могу найти 50 человек которые  скажут что Петя пи...с.
    Нужны факты ,фото , видео , а не простой пе...

    Hitriy Lys reply Максим Иванов

    Давай я тебя набутылю, а потом посмотрим, как ты запоешь о свидетелях, фактах и своём страшном еблете

    Hitriy Lys reply Максим Иванов

    Да, уверен?
    Давай, найди мне 50 человек, которые под присягой подтвердят, что ты не дурачек. Подзвались там, щенок, пока тебе, умнику, не проломили голову за гнилой базар
  • Максим Иванов

    Это так работают бандиты.
    Бандит говорит ...- Ты знаешь что Х пи...ас ?
    Ответ - Та не может быть!
    Бандит звонит четерем знакомым,и спрашивает -А Х пи...с ?
    Ответ -Да КОНЕЧНО!
    В этой ситуации также  само. Всем кодлом говорят про домогания.
    Хотя какие там домогания, страшные и крокодилы!

    Сергей Лебедь reply Максим Иванов

    Іванов, можеш перелогінюватися - ми тебе розкрили
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up