«Зігрійте мені руки». Як біля міськради стояли в черзі на безкоштовну флюорографію

«Зігрійте мені руки». Як біля міськради стояли в черзі на безкоштовну флюорографію

Обстеження на туберкульоз зібрало 22 березня на стоянці перед міською радою чергу. Вінничани, які не побоялись морозу, вистроїлись біля машини, щоб безкоштовно пройти флюорографію.

В четвер, 22 березня, до всесвітнього Дня боротьби з туберкульозом кілька міських та обласних організацій привезли під стіни вінницької міської ради пересувний флюорограф. Про те, що проходитиме обстеження, повідомляли по радіо. Принаймні так про це дізнались більшість людей похилого віку, які прийшли.

 

Відео дня

Близько одинадцятої години біля пересувного флюорографа була черга з двадцяти людей, переважно похилого віку. Зранку на термометрі «мінус», і на вулиці вітряно. Двоє жінок з саджанцями смородини в пакетах ховаються від вітру за будинком. Часто поглядають, щоб не пропустити свою чергу.

— Мені сімейний лікар приписав пройти флюорографію, почула по радіо і прийшла, — розповідає пенсіонерка Тетяна. — Холодно, але що поробиш коли потрібно пройти. Проходять довго, бачите люди всі похилого віку, поки роздягнуться. Мерзнемо тут.

 

За словами головного спеціаліста вінницького управління держпродспожив служби Лариси Кульбаки на такі вуличні обстеження на туберкульоз проходить близько 200 людей.

— В минулому році флюорограф стояв біля вокзалу і там виявили два випадки туберкульозу, — розповідає жінка. — Але тут виявляють не лише туберкульоз, але й інші захворювання легень. Основна мета цієї акції не стільки обстежити певну кількість людей, скільки нагадати людям, що є така страшна хвороба як туберкульоз.

За словами Лариси Кульбаки у 2017 році на Вінниччині вияввили 116 випадків захворювань на туберкульоз, 59 з них з відкритою формою. Один такий хворий може заразити від десяти до тридцяти людей.

На вході до автомобіля флюорографії висить розклад, в якому йдеться що він працюватиме з 9 до 15:00. В машині працюють троє лікарів. У їх частині машини два ліжка. Одне, схоже на бокову полицю в плацкарті поїзда і його згорнули як стіл. На задній стіні авто наклиєно дві ікони, ще одна у вигляді календарика висить біля ноутбука на якому з’являються фото грудних кліток.

 

— Працюємо від обласного тубдиспансеру і так от все життя на колесах, — розповідає лікар-ренгенолог Олена Случана. — Є чотири машини, але немає водіїв, зараз шукаємо їх на роботу. Взагалі працюємо так: районні лікарні роблять нам план поїздок по селам і ми їдемо. Іноді дома не буваємо по місяцю. Хлопці так і живуть в машині.

 

За словами жінки станом на одинадцяту годину на флюорографію прийшло 40 людей. На щастя поки нічого не виявили. Але в минулому році знайшли два випадки пневмонії. Якщо щось виявляють повідомляють у центр сімейної медицини по прописці людини.

 

У випадку виявлення туберкульозу хворими займаються міський та обласний тубдиспансери. Але у місті є й інші організації, які опікуються хворими, які з якихось причин не можуть відвідувати лікарні та отримувати ліки.

— По Вінницькій області у нас на супроводі 118 хворих, 20 з яких з Вінниці, — розповідає керівник напрямку лікування та профілактики туберкульозу ВОВ БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Валентина Цибенко. — Ми носимо таким хворим ліки, відслідковуємо побічні реакції на препарати, проводимо опитування на туберкульоз серед близьких хворого та інше.

Поки розмовляємо люди з черги проходять флюрографію. Одна з жінок заходить з словами: «я з міської ради, можна?». Ренгенолог запитує, що сталось. Виявляється, так вона хотіла пройти без черги. Її просять повернутись і зачекати як всі.

На виході з автомобіля в черзі першою стоїть бабуся.

— У вас руки теплі? Зігрійте мої руки, бо я так замерзла, що їх не відчуваю, — каже вона. — Якби хоч запускали по двоє чоловіків та жінок, а так по одному, дуже довго.

 

 

За словами лікаря-реггенолога, в п'ятницю, 23 березня, пересувний флюорограф стоятиме біля залізничного вокзалу. І той, хто не встиг пройти обстеження сьогодні, зможе зробити це завтра.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • 777

    "зігрійте мені руки"- " поднимите мне веки!"
  • Svyatoslav Usatyuk

    Ну, з медреформою Гройсмана і не дивно...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:13 Ухилянт-екстримал: на надувному матраці чоловік плив до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up