Зайві сантиметри на талії — загроза для серця!

Зайві сантиметри на талії — загроза для серця!

Абдомінальне ожиріння — це відкладення жиру в ділянці талії. Загалом внаслідок неправильного харчування та малорухливого способу життя. Серцю стає важче перекачувати кров, водночас тиск на судини посилюється. Артеріальна гіпертензія не забариться, а на стінках судин утворюватимуться спочатку жирові плями, а потім — бляшки. Щоб запобігти інсультут та інфаркту  у таких випадках, лікарі радять негайно скоригувати раціон і позбутися надлишкових кілограмів.

Дізнайтеся свій індекс маси тіла

Індекс маси тіла — показник, що одразу вкаже на ступінь ризику для вашого здоров’я. Розділіть масу тіла (у кілограмах) на квадрат зросту (у метрах квадратних). Якщо отримане число більше за 25, терміново коригуйте харчування та стиль життя.

«Початкових проявів артеріальної гіпертензії можна позбутися зменшенням ваги, якщо йдеться про надлишкові кілограми, — розповідає Володимир Дністрянський, завідувач амбулаторно-діагностичного відділення Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології. — Це елементарно і недорого. Зважте, що жирові відкладення, особливо в ділянці талії, безпосередньо впливають на здоров’я судин».

Контролюйте холестерин

Знижуючи вагу, ви ймовірно понизите високий вміст холестерину в крові! Хоч більша його частина (80%) утворюється за допомогою печінки, усе ж 20% потрапляє до організму з продуктами харчування.

Холестерин — це жироподібна речовина, що входить до складу клітинних оболонок. Він потрібен нам у нормальній кількості — для стабільної роботи мозку, засвоєння жирів, захисту від вірусів, синтезу вітаміну D та утворення гормонів, зокрема статевих. Однак нестача чи надлишок холестерину часто призводять до захворювань серцево-судинної системи. 

Також варто розуміти, що існує «корисний» та «шкідливий» холестерин. Перший — видаляє надлишки холестерину з клітин і переносить його до печінки, другий — переносить його з печінки до тканин. Порушення нормального співвідношення між цими видами холестерину призводить до атеросклерозу. Тобто, важливим є не стільки зниження рівня холестерину в крові, скільки утримання балансу між його «користю» та «шкодою».

У нормі холестерину в крові здорової людини має бути 3,6 – 5,2 ммоль/л. Тож лікар Дністрянський радить: якщо вам більше 20-ти, робіть аналіз крові на холестерин кожні 5 років.

Вживайте більше риби, овочів та горіхів

Для профілактики серцево-судинних недуг, зниження ваги і рівня холестерину Володимир Дністрянський рекомендує середземноморську дієту. «Її основа — усі овочі та фрукти у великій кількості, — підкреслює лікар. — Червоне м'ясо нежирних сортів дозволяється лише кілька разів на місяць. Натомість у меню мусить бути багато риби і морепродуктів, котрі містять йод. Саме цей мікроелемент має виражену антисклеротичну дію. Вершкове масло замінюйте оливковою олією, білий хліб — виробами із цільного зерна. Споживайте менше вуглеводів, а ось білків мусить бути достатньо. Їжте горіхи. Улюблене сало у помірній кількості не зашкодить, якщо вживати у свіжому вигляді».

Індивідуальні рекомендації щодо харчування та профілактики серцево-судинних захворювань отримуйте у свого сімейного лікаря або кардіолога за місцем проживання. І не чекайте, що омине! 


Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроекту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up