За минулий рік у понад півтори тисячі вінничан виявили глисти

За минулий рік у понад півтори тисячі вінничан виявили глисти
  • За 2022 рік зареєстрували 1631 випадок захворювання на аскарідоз по Вінницькій області, в тому числі серед дітей зареєстрували 862 випадки. 

Про це повідомляє Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Аскаридоз

Аскаридоз — це паразитарне захворювання викликане аскаридою людською Ascaris lumbricoides.

Аскариди — це круглі роздільностатеві нематоди. Довжина самок 20-40 см, самців — 15-25 см. Тіло аскариди на кінцях загострене, покрите щільною кутикулою білого або рожевого кольору. Хвостовий кінець самця зазвичай вигнутий у вигляді гачка.

Відео дня

Аскариди паразитують в тонкому кишечнику людини. Самка відкладає за добу до 200 000 яєць, які з випорожненнями хворого потрапляють в зовнішнє середовище.

В вологому теплому грунті з потрібною кількістю кисню в яйцях розвиваються личинки (цей період складає від 3 тижнів до декількох місяців). Такі яйця називаються інвазійними, тобто, ті, що містять зрілу личинку. В грунті яйця аскариди зберігаються декілька років.

Зараження аскаридами

Механізм зараження — пероральний.

Зараження аскаридозом відбувається шляхом проковтування інвазованих яєць (ті, що містять зрілу личинку), які з ґрунту можуть потрапляти на руки, овочі, ягоди, з якими вони заносяться в рот. Зараженню їжі яйцями аскарид сприяють мухи. Сприяють зараженню також соціально-побутові умови:

  • Низька санітарна культура;
  • Звичка вживати в їжу немиті овочі, фрукти, ягоди (полуниці), столової зелені;
  • Використання некомпостованих фекалій або неочищених вод для удобрення присадибних ділянок.

Зараження аскаридозом відбувається протягом всього року, але частіше в літньо-осінній період. Термін життя аскарид 1 рік.

Гельмінти викликають:

  • сенсибілізацію організму з послідуючим розвиткома лергічних реакцій;
  • механічне подразнення органів і тканин господаря, порушення їх функцій;
  • анемію;
  • порушують всмоктування поживних речовин і вітамінів;
  • ускладнюють перебіг інших інфекційних і хронічних неінфекційних захворювань;
  • впливають на ефективність вакцинації;
  • викликають заторможення фізичного розвитку дітей, їх працездатність;
  • погіршують розумову діяльність;
  • втрату ваги тіла як у дітей так і в дорослих.

Профілактика та лікування

Щоб уникнути зараження гельмінтами (глистами) потрібно :

  • лікування хворих;
  • санітарний благоустрій садиб;
  • дотримуватися благоустрію при будівництві надвірних туалетів, нечистоти необхідно знезаражувати компостуванням;
  • забороняється використовувати в якості добрив городів свіжі незнезаражені нечистоти;
  • закрите утримання худоби;
  • забороняється забій свиней в домашніх умовах, м’ясо повинно проходити ветеринарно – санітарну експертизу;
  • не купувати м'ясо на стихійних ринках;
  • дотримуватися захисту кормів худоби від фекального забруднення;
  • ретельно піддавати термічній обробці м'ясні та рибні страви;
  • ягоди, овочі і фрукти перед вживанням мити.

ДОВІДКА:

В мікробіологічні лабораторії висококваліфікованими фахівцями з багаторічним досвідом практичної роботи проводяться паразитологічні дослідження біоматеріалу:

  • фекалій на яйця, личинки, фрагменти гельмінтів
  • дуоденального вмісту на яйця, личинки, фрагменти гельмінтів та найпростіші.
  • сечі на гельмінти та їх яйця і личинки.
  • харкотиння на яйця, личинки, фрагменти гельмінтів та найпростіші.

Дослідження:

  • періанального зскрібка на яйця гельмінтів.
  • фекалій на патогенні кишкові найпростіші.

 

Читайте також:

Кліщі повилазять разом з теплом. як уберегтися в парках і садах

Ти як? Аптечка психологічної допомоги під час війни 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Cheshik Polek
    Ще додам, що для уникнення зараження глистами не варто їсти суші. Вживання сирої, не обробленої термічно риби - дууууже великий ризик для організму. Запитайте в будь-якого лікаря-гастроентеролога.

keyboard_arrow_up