Двоє жителів області отруїлися домашніми консервами. У них виявили ботулізм. На щастя, медики врятували їх життя.
Нагадаємо, у першу половину 2017 року до лікарень із підозрою на ботулізм потрапило дев'ятеро вінничан. Діагноз підтвердився лише у сімох осіб.
На сайті міської ради вирішили нагадати що це за хвороба та як від неї уберегтися.
Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій – збудників ботулізму (клостридіум ботулінум) і характеризується ураженням центральної вегетативної нервових систем і є смертельно небезпечною. Збудник широко поширений в природі, знаходиться в ґрунті. Крім того, збудник ботулізму, за сприятливих умов – в анаеробних умовах (без доступу кисню) накопичується в консервованій продукції, у великих товщах м’яса, в м’язах риби. Спори перетворюються у вегетативні форми, які розмножуються і утворюють токсин.
Ботулотоксин – один із найсильніших відомих у природі ядів. Токсин є нестійкий до дії температури, розпадається при тепловій обробці харчових продуктів (при кип’ятінні протягом 15 хвилин повністю втрачає свої токсичні властивості).
Основні симптоми захворювання: нудота, блювота, пронос, загальна слабкість, сухість в роті, порушення зору (нечіткість бачення найближчих предметів тощо), м’язова слабкість, втрата свідомості.
Прогноз при ботулізмі завжди важкий, своєчасне лікування із застосуванням протиботулінічної сироватки може забезпечити поступове одужання.
Зараження людини ботулізмом може відбутися під час вживання:
Варто відзначити, що цю хворобу не можна лікувати вдома. Наслідки можуть бути фатальними. Серед ускладнень токсичний міокардит (ураження м'язів серця), пневмонія (запалення легень), сепсис (зараження крові).
Не зволікайте та звертайтеся вчасно до лікаря.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 13 від 27 березня 2024
Читати номер