Як влітку не отруїтися недоброякісними продуктами? Поради фахівців

Як влітку не отруїтися недоброякісними продуктами? Поради фахівців
  • Наступного тижня в Україну, за прогнозами синоптиків, повернеться спекотна погода.
  • Департамент ОДА з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами рекомендує дотримуватись простих правил харчування під час відпочинку.

Відпочинок на природі, крім приємних вражень і відчуттів, може обернутися серйозними проблемами, вкласти відпочивальників на лікарняні ліжка, якщо не дотримуватися певних правил безпеки.

Гастроентероколіти, дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ботулізм та інші, що викликають захворювання травного тракту, особливо часто діагностують саме у теплу пору року. Усі ці захворювання виникають через недотримання особистої гігієни, вживання інфікованих продуктів або води, забруднені предмети побуту.

Що треба знати про харчове отруєння

У літній період харчові отруєння найбільш поширені, адже спека сприяє тому, що нормальні і свіжі продукти починають швидко псуватись, особливо якщо не дотримуватися всі норми і правила їх зберігання.

Відео дня

Найчастіше виділяють отруєння двох ступенів

  1. Отруєння першого ступеня характеризується відчуттям нудоти, тяжкості в шлунку і почуттям «здуття», може з’явитися відрижка, блювотні позиви і незначне підвищення температури. Перша стадія не така небезпечна і важка, тому досить легко лікується.
  2. Другий ступінь отруєння може супроводжуватися сильною блювотою, нудотою, болями і різями в животі, розладом шлунку, прискореним серцебиттям, підвищеною пітливістю, високою температурою, непритомністю і судомами м’язів.

Надзвичайна небезпека – це прояв симптомів ботулізму, які можуть з’явитися після вживання заражених спорами ботулінічної палички продуктів. Такі мікроорганізми розмножуються виключно в безкисневому середовищі, наприклад, в консервах або м’ясопродуктах.

  • Основні симптоми ботулізму виражаються спочатку сильними різями в животі і блювотою, а через кілька годин може наступити послаблення зору і порушення мови, параліч м’язів тіла, так як при ботулізмі найбільше уражається нервова система.

Найчастіше, якщо отруєння настає як наслідок з’їдених недоброякісних продуктів, то період його повного прояву може варіюватися від 30 хвилин після прийому їжі до 6-10 годин. У більшості випадків симптоми починають проявлятися через півтори-дві години, проте бувають складні випадки, коли прояв симптомів починається лише через добу або дві.

Як уберегтись від отруєння

Збираючись відпочити на природі, не беріть з собою ковбасних, молочних, кондитерських виробів, м’ясних салатів, паштетів тощо.

Випічку з кремами краще замінити на пиріжки з вишнею, чорницями, яблуками тощо.

Якщо відпочинок на природі не можете уявити без шашлика, купуйте і маринуйте м’ясо для нього самі, а головне – добре його просмажуйте. Згідно зі статистикою, 15% літніх отруєнь припадає саме на неякісні шашлики.

  • Не вживайте продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін.

Запасаючись харчами, не купуйте продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

Утримайтесь від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском.

  • Намагайтеся не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), в незабезпечених умовах.
  • При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.
  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувайте мити руки з милом.
  • Збираючись на відпочинок, запасіться пляшковою водою, і не лише для пиття, а й для миття рук, посуду. Ніколи не використовуйте для цього воду з невідомого джерела чи річки, ставка, озера.

Купаючись у відкритих водоймах, не ковтайте воду, навчіть дотримуватися цього правила дітей. Не купайтесь у підозрілих водоймах і ні в якому разі – якщо на їхньому березі побачите табличку «Купатись заборонено!»

Перша допомога при харчовому отруєнні

При перших ознаках харчового отруєння слід негайно промити шлунок чистою водою, можна злегка підсоленою. Випити максимум, потім викликати блювоту. Повторювати процедуру слід доти, поки зі шлунка не почне виходити вода без сторонніх домішок.

Після промивання шлунка слід прийняти ентеросорбенти, що допоможуть вивести отруйні речовини з організму. Переважно це активоване вугілля, смекта, ентеросгель тощо. Приймати слід згідно з інструкцією, кожні 4 години.

Якщо відбулася дуже велика втрата рідини, слід приймати розчини, що дозволять відновити баланс мінералів і електролітів. Наприклад, регідрон, який можна купити в аптеці.

Після промивання шлунка та прийому ліків, слід зберігати спокій. Перебуваючи на питному режимі, бажано 5-7 годин або більше не вживати їжу, потім перейти на щадний, дієтичний раціон.

  • При харчовому отруєнні в жодному разі не рекомендується пити закріплюючі засоби. Звісно, вони допоможуть, але це буде тимчасово, потім ризикуєте отримати серйозні проблеми із ШКТ.

Зверніть увагу: якщо після промивання шлунка та прийому ентеросорбентів триває блювота, тримається температура тощо, негайно треба звернутися до лікаря.Самолікування небезпечне!

При відпочинку групою, хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку медичну допомогу!

        

 

Читайте також:

«Пішла купатись та не повернулась». Дізналися про останні хвилини життя 22-річної Ірини

«Бабине літо буде дуже довгим»: народний синоптик дав прогноз на осінь

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up