Доки всі доїдають останні ґрунтові огірки та помідори, сезон коренеплодів тільки розпочинається!
Цього річ у овочевому фермерстві Органік-Д справжнє свято моркви та буряків. І невдовзі лише третій рік народження компанії. Та її співробітники вже встигли склали цікаву філософію корисного споживання овочів.
1. Овочі як ліки
Відоме правило 5+2 наголошує на тому, що кожна здорова людина повинна з’їдати в день п’ять порцій овочів та дві порції фруктів аби бути здоровим. При цьому порція овочів дорівнює, наприклад, невеличкій моркві або пів чашки зеленого горошку. Картопля не рахується, не сподівайтесь. Одна порція фруктів виглядає як середнє яблуко, апельсин або груша. Численні організації охорони здоров’я розглядають в такому споживанні профілактику діабету другого типу, серцевих нападів, ішемічних хвороб, функціональних розладів кишечника. З цього шляхетного приводу Органік-Д, як компанія продукції вирощеної за умов дотримання екологічної технології, постачає овочі у навчально-виховні заклади, будинки-інтернати тощо. І тішиться, що має можливість покращити раціон тих, хто цього потребує особливо.
2. Овочі як мистецтво
Вкрай ефективно підприємство практикує і кулінарні звички. Мистецтво тут – не молекулярна кухня, а втілення історії подільських смаків у буденних стравах.
«Щотижня в Органіку ми готуємо щось новеньке, - коментує директор агрофірми Вадим Кричковський. – Така традиція, можна сказати, склалася на початку роботи, коли ми ще тільки будували кухню для співробітників. Їдальню до душі не знайшли, містечко маленьке (смт.Сутиски, населення 7 тис мешканців – прим. редактора). Тому іноді в нас бенкет на всю губу. Улюблені страви у казані чи сковороді, як то шакшука – яєчня з овочами - , тушені ребра з власно вирощеними цибулею, перцем, томатами, жарена картопля по-селянськи – не дуже корисно, але ж зі свого городу. Ну і зазвичай королівська страва – борщ Органік-Д!»
Співробітниками фірми доведено, що не обов’язково їсти закордонні авокадо чи ананаси. Щоб бути бадьорими та енергійними, регулярно п’ють морквяний сок. Але помірно, аби не пожовтіти. І на лікарняний «не ходять».
3. Овочі як настрій
Ми – те, що ми їмо.
Відомо, що існує тісний взаємозв'язок між самопочуттям людини і тим, що вона споживає. Особливості харчування впливають на настрій, рухливість, самопочуття та працездатність людини. Так чи інакше, надлишок деяких продуктів як то цукор, сіль, кава, копчене та їжа типу фаст фуд призводять до втоми та млявості організму, порушення функцій окремих органів, алергійних симптомів та навіть неприємної залежності.
В Органік-Д стверджують, що винайшли свій секрет гарного настрою. І назвали його овочева терапія.
«У міру часу, - знов розповідає Вадим Кричковський, - мої підлеглі отримують так званий овочевий пайок. Залежить періодичність його видачі та начинка від сезону. Спочатку це солодка кукурудза, потім буряк і цибуля, перці та помідори. Колеги кажуть, що з такими пакунками приходиш додому не втомлений і у доброму гуморі».
Можливо, серотонін з овочів не випаровується, як із шоколаду, але яскраві емоції кольорове розмаїття овочів забезпечує.
Люди повертаються до свого коріння і зараз намагаються переходити на більш раціональну їжу та розумні принципи споживання. Можливо тому «коріння» Органік-Д затребувані як ніколи. Тож будьмо здорові, українці. І нехай їжа робить нас не тільки ситими, а ще якомога щасливішими.
№ 16 від 17 квітня 2024
Читати номер