Як Covid-19 впливає на наш зір. Розповідає лікарка-офтальмолог Ольга Бондаренко

Як Covid-19 впливає на наш зір. Розповідає лікарка-офтальмолог Ольга Бондаренко
Як коронавірус впливає на зір та хронічні хвороби очей
  • Коронавірус може нанести шкоду на будь-яку систему в організмі людині. На жаль, очі не виняток.
  • Лікарка-офтальмолог Ольга Бондаренко розповіла, як вберегти зір від коронавірусу, на що слід звертати увагу, а також про те, хто у зоні підвищеного ризику.

Лікарка-офтальмолог Ольга Бондаренко розповідає, що до неї за допомогою дуже часто почали звертатися пацієнти, які перехворіли на коронавірус.

 — У багатьох починається захворювання з того, що, в першу чергу, почали боліти очі. Почали боліти очі при рухах, але це характерно, напевне, не тільки для коронавірусу, а й для, взагалі, вірусних гострих респіраторних захворювань. Але пацієнти чомусь акцентують увагу на те, що от «в мене перший день дуже заболіли очі і на наступний день у мене проявились симптоми уже, які потім виявились коронавірусом, — каже лікарка.

Пацієнти Ольги скаржаться на те, що біль не зникає протягом кількох місяців.

Відео дня

— Пацієнти кажуть про  біль в глибині орбіти. Біль при рухах ока, біль в глибині десь, за оком. Але хочу заспокоїти, що сам по собі цей біль не несе ніякої загрози очам. Це є, скоріш за все, наслідок, ну типу, як міалгії (симптом, який супроводжується болем в м’язах — ред.). Так буває під час вірусних захворювань, так само й тут. Тільки чомусь більше вражаються окорухові м’язи. На зір, зазвичай, це не впливає. Цей біль сам по собі проходить через декілька місяців, навіть місяць, — зазначає Ольга Бондаренко.

На думку лікарки-офтальмолога, хвилюватися варто тим людям, у яких уже були діагностовані захворювання ока. Зокрема, має місце тут і глаукома.

Так виглядає глаукома

— Здебільшого це старші за віком пацієнти, пацієнти з глаукомою, в першу чергу. В основному, ці пацієнти хворіють на діабет. Дуже часто після коронавірусу процеси на очному дні, на сітківці ока загострюються, а якщо їх не було — вони з’являються. Це люди, в яких є якась спадкова схильність до захворювань. Наприклад, в сім’ї в них хтось хворів якимось хронічним захворюванням очей, — пояснює Ольга Бондаренко.

За її словами, стан 80% пацієнтів із глаукомою після коронавірусу лише погіршується і терапія, яку проводили до інфікування стає недостатньою.  Чому так, фахівці поки що пояснити не можуть.

— Глаукома — це захворювання, яке супроводжується підвищенням внутрішньоочного тиску, внаслідок цього поступово відбувається атрофія зорового нерва і людина втрачає зір. Це досить небезпечне захворювання. Його варто діагностувати, його необхідно спостерігати дуже ретельно. Так ось, саме після коронавірусу, за моїми спостереженням, у більшості пацієнтів з глаукомою, іде декомпенсація. Тобто, та терапія, яку вони отримували, стає недостатньою. На жаль, механізмів, як це пояснити,  поки що, я не можу. Я багато статей читала і цікавилась цим всім, але ми не можемо зрозуміти ці механізми. Але те, що воно є — це факт, — підкреслила вона.

Лікарка рекомендує приходити на огляд до спеціаліста навіть якщо жодних симптомів після коронавірусу не було. З її практики захворювання очей після перенесеного ковіду починають проявлятися вперше. За її словами, процедура перевірки зору не дуже складна.

— На огляді  ми перевіряємо внутрішній очний тиск, зір, оглядаємо очне дно. Якщо все спокійно, нічого нас не хвилює, на цьому ми закінчуємо наш огляд, даємо пацієну заключення і все. Якщо ж виявляємо якісь нюанси в процесі, то необхідна додаткова діагностика, — каже вона. —Коли є негативний тест-ПЛР, людина відчуває, що в неї якихось важких ускладень немає з серцем чи легенями, можна прийти на плановий огляд.

Лікарка також наголошує, що і дітям варто частіше перевіряти зір. Адже після перенесеного коронавірусу можуть прогресувати різні захворювання, про які ніхто навіть не здогадувався.   

— Я конкретно дітками не займаюсь, здебільшого в мене пацієнти починаючи з 20-ти років. Але всюди плюс-мінус однакова ситуація. Якщо ми маємо близорукість, далекозорість, астигматизм, наші внутрішні м’язи ока, які відповідають за акомодацію, за фокус — вони звикають працювати індивідуально для кожного ока в такому режимі, щоб давати нам максимально чіткий зір. Вони можуть, інколи, частково, компенсувати нашу якусь патологію зору. Наприклад, в людини є астигматизм, то впродовж всього життя та сама дитина чи молода людина могла не знати про це, тому що має чіткий зір за рахунок роботи цих м’язів. Так от, після коронавірусу йде декомпенсація цього процесу на фоні такого загального якогось стресу для організму, — пояснює Ольга Бондаренко.

Повернути назад стан здоров’я очей можливо, кале лікарка, але не на всі 100%.

— Частково зір повернути можна після перенесеного коронавірусу, але навряд це вдасться зробити на 100%.  В будь-якому разі,  можна компенсувати якимось методами корекції. Це не є страшна патологія, яка призведе до втрати зору Навіть, якщо пішла якась декомпенсація, м'язи можна трішечки підтримати з допомогою спеціаліста. Сам організм через 2-3 місяці після захворювання трошки починає реабілітуватися, — каже вона.

Лікарка наголошує, що на перевірку зору обов'язково потрібно переходити, адже краще попередити хворобу, ніж потім працювати з наслідками.
 

 Читайте також:

«Не бреши мені», або ТОП-5 причин дитячого обману. Розповідає психолог Олег Следь

Що варто знати про жіноче репродуктивне здоров’я? Розповідає лікар-гінеколог Максим Паненко

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up