«Вона по 100 разів викликає швидку», — медики про пацієнтку з дитиною, яка лікує пневмонію вдома

«Вона по 100 разів викликає швидку»,  — медики про пацієнтку з дитиною, яка лікує пневмонію вдома
  • У редакцію 20minut.ua звернулась вінничанка Марія Ліпніцька нарікаючи на те, що вона з дочкою хворіє на пневмонію, не маючи належного нагляду лікарів.
  • Поговорили з сімейним лікарем, який «веде» жінку з дитиною, та медичною директоркою Центру первинної медико-санітарної допомоги № 3, де обслуговується ця пацієнтка.
  • Медики розповідають, що все тримають під контролем і здивовані таким ставленням.

Про випадок лікування пневмонії вдома 36-річна вінничанка Марія Ліпніцька повідомила нам в понеділок, 6 квітня. За словами жінки, у неї діагностували одностороннє запалення легень, але залишили лікуватись вдома. До цього на пневмонію хворіла її 11-річна донька.

Жінка розповіла, що сама собі призначила лікування антибіотиком, бо ліки призначені сімейним лікарем виявились для неї дорогими. Марію обурило те, що за час лікування вдома її жодного разу не оглянув сімейний лікар. А для того, щоб її «послухали», щоразу потрібно було викликати швидку.

Після публікації матеріалу жінка повідомила, що сімейний лікар до неї все ж прийшов. Детальніше про це можна прочитати тут.

Відео дня

Сьогодні зранку, 8 квітня, з редакцією зв’язалась медична директорка Центру первинної медико-санітарної допомоги № 3 Олена Кощеєва та детальніше розповіла про випадок з цією пацієнткою.

— Чесно кажучи, ми здивовані таким ставленням пацієнтки, — розповідає Олена Кощеєва. — Дуже прикро, що читачі у такий важкий час пишуть такі образливі коментарі про лікарів під матеріалом.

За словами директорки закладу, під час лікування пацієнтка отримувала належний догляд і знаходилась під наглядом. Хоча саме сімейний лікар її справді не оглядав. На час пандемії коронавірусу хворих, у яких є ознаки ГРВІ, обслуговує спеціальна бригада невідкладної допомоги. У Центрі вона була створена 20 березня.

— Сімейний лікар не може ходити до пацієнтів по вулиці у повному захисному споряджені, — розповідає директорка закладу. — У нас є бригада, яка їздить на такі виклики. Вона працює у дві зміни та обслуговує виклики протягом години після надходження.

Олена Кощеєва розповіла, що після того, як пацієнтка з дитиною виписалась з лікарні, її тричі оглядав лікар. Два рази — лікар невідкладної допомоги.

— Її «слухали», дивились, було призначено лікування, — розповідає Олена Кощеєва. — Лікар нашої невідкладної допомоги возив її у першу міську лікарню, де її консультували інфекціоністи та було встановлено діагноз — пневмонія.

За словами лікаря, пацієнти з пневмонією успішно лікуються вдома, потрібно лише виконували призначення і не займатись самолікуванням.

Наталія Білозор — молода лікарка, яка обслуговує пацієнтку, каже, що теж здивована повідомленням. Лікарка працює в лікарні перший рік, на роботу прийшла одразу після університету.

— Після виписки з лікарні я постійно консультую цю пацієнтку через телефон, — розповідає Наталія Білозор. — Зараз важко, бо ми з пацієнтами працюємо дистанційно. За день потрібно відповісти до 50 дзвінків. Десь 40 з них від Ліпніцької.

За словами лікарки, після виписки дочки з Центру матері та дитини Марія Ліпніцька в телефонній розмові розповіла, що здружилась з однією пацієнткою, у якої пізніше підтвердили коронавірус. Лікарка намагалась з’ясувати дані цієї пацієнтки, адже Марія потрапила в контактну групу. Але жінка з різних причин відмовилась надати будь-які дані.

— Я подала її у наших звітах про можливі та ймовірні контакти з хворим. У наказі № 722 чітко прописано стандарти медичної допомоги у таких випадках. Тому я не могла відвідувати хвору, але її кілька разів відвідувала наша бригада, — розповідає Наталія Білозор. — Після того, як тест на коронавірус не підтвердився, я сама змогла відвідати хвору.

За словами лікарки, жінка не дотримувалась лікування та необхідної ізоляції на час отримання результатів тесту на коронавірус.

— Тест на коронавірус її зробили в четвер, його відправили в Київ. Результати прийшли лише в понеділок, — каже лікар. — Весь цей час жінка ходила на підробітки та по магазинах. Як тільки у неї піднімається температура або погіршувалось самопочуття, вона одразу викликала швидку. По сто разів на день могла їх викликати. При цьому не повідомляла про свою підозру на коронавірус. Ця сім’я живе неподалік лікарні, тому я заходила до них в понеділок після роботи, оглянула її та дочку. У дочки ще залишився кашель, але після пневмонії він може тривати ще деякий час. Легені в обох були чисті. Поки я дійшла додому, вона перетелефонувала мені й сказала, що знов викликала швидку, бо в дочки заболіла спина.

З початку створення у Центрі первинної медико-санітарної допомоги № 3 бригади невідкладної допомоги, вона 46 разів виїжджала до хворих з ознаками ГРІВ. У 35 пацієнтів з підозрою на коронавірус були взяті зразки для аналізів. За словами Олени Кащеєвої, працівники бригади зробили 13 швидких тестів на коронавірус.

— Ми лікуємо «на дому» прості випадки коронавірусу без ускладнення, — розповідає Олена Кащеєва. — Буває, що тест позитивний, але у пацієнта фактично немає ніяких проявів. Зараз у нас вісім таких пацієнтів, які лікують від легкої форми коронавірусу. Вони нормально себе почувають і перебувають у нас під контролем.
 

Читайте також:

«Помремо — скажуть коронавірус» Як вінничанка з дитиною лікує пневмонію вдома

Як правильно купувати та дезінфікувати продукти під час карантину. Відеоінструкція

Як працює карантинний блокпост на в’їзді у Вінницю. Відеорепортаж

Спецперепустки у громадському транспорті перестали перевіряти. Ми перевірили

Читачі RIA і «20хвилин» передали допомогу вінницькій дитячій інфекційній лікарні

Що по чому: скільки коштують овочі та фрукти на ринку «Привокзальний»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (104)
  • Ирина Питель

    А на сьогодні все успішно лікується вдома?Щось не співпадає!
  • Ирина Питель

    А чому в січні всіх дорослих і дітей з односторонньою пневмонією ложили до лікарні ? Говорили  що вдома не лікується!
  • Тетяна Ніколюк-Гарда

    А попередній статті вона жалілася, що як лежала з дитиною в Центрі матері і дитини, то бігала надвір в аптеку без верхнього одягу, бо одяг був в гардеробі і його віддають при виписці. Це брехня. Я лежала з сином там і правда одяг тих, хто лежить вішають на дальні вішалки в гардеробі, але на прохання пацієнта, якщо треба вийти,  без проблем видають.

    Alwalo Alwalo reply Тетяна Ніколюк-Гарда

    Ану покаж епта...бісить не бачив....ваша думка настільки правильна наскільки часто таке можна побачити
  • Mykola Handziuk

    Що б там не було вінничанка сплачує 40% від своїх коштів податки. 20% зарплати і 20% ПДВ (з продуктів,  проїзду, комуналки, інтернету...). Тому може при необхідності 200 разів викликати швидку, яка працює з її податків.

    Вася Пупкін reply Mykola Handziuk

    Це аби ляпнути?

    Андрей Король reply Mykola Handziuk

    Судячи з таких міркувань кожен може викликати швидку по 200 разів за будь якої забаганки, бо він сплачує податки. А на скільки дійсно серйозних та термінових викликів швидка за таких обставин не встигне не думає ніхто?

    Alwalo Alwalo reply Андрей Король

    Хоча якби ЗП лікаря та забезпеченість необхідним були на рівні, то думаю такого б не траплялось.

    Mykola Handziuk reply Андрей Король

    В неї пневмонія і я сумніваюсь, що зробили тест на коронавірус. таке може бути ще в деяких африканських країнах. нехай телефонує, бореться за виживання в таких умовах.

    Natalie Ogorodnik reply Mykola Handziuk

    Прикольно коли люди лишають коментар не читаючи статтю ... Читайте уважно !!! Так їй зробили тест на короновірус!!!

    Вася Пупкін reply Mykola Handziuk

    В неї не пневмонія,а атрофія. Мозку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться Від читача 19:49 Оптична мережа АТ «Укртелеком» уже сягає 80 тисяч кілометрів 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 18:00 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося? 16:09 Матір, яка намагалася втопити у річці сина, помістили в психлікарню play_circle_filled 15:06 Які зарплати та що мають мери міст на Вінниччині? Третя частина огляду декларацій 14:08 У Писарівці зник 11-річний Денис Єрьомін (ОНОВЛЕНО) 13:16 Вінничан попереджають про можливі аварійні знеструмлення 12:30 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up