Ігор Федоришин уже випробував новий сорт на власній присадибній ділянці. У нього є така можливість, бо мешкає у приватному будинку.
- Багато знайомих нарікають, мовляв, ми б теж могли спробувати, якби мали землю, - розповідає співрозмовник, який самотужки опанував справу садівника. - А я їм раджу: вирощуйте на балконі, буде вам і краса, і користь.
Полуниця для садівника-аматора не найважливіша річ. Головну увагу приділяє виноградництву. Нині у нього біля будинку росте майже 80 (!) сортів винограду.
Відра з вушками
Полуницю Ігор вирощує у відрах з вушками. При вході на подвір’я ліворуч можна побачити почеплене на стовпі відро, а в ньому під сонцем полум’яніють великі ягоди полуниці. - Коли ягоди торкаються землі, після того починають псуватися. – пояснює садівник. – Тому висаджую їх у відра. До металевих стінок відра приварюю вушка, насипаю земельки і там теж росте ягода. Відра закріплюю на стовпах. Для дозрівання ягоди такі умови найкращі. Ще висаджую їх у ящиках, які ставлю у формі пірамідки. Економиться площа.
Якби я проживав у багатоповерхівці на поверсі, вирощував би полуницю у ящиках, у яких деякі господині вирощують квіти, - каже співрозмовник. – Причому, закріпив би такі ящики уздовж балкона, як зовні, так і всередині. Зовні вирощував би сорт Тоскана. Крім ягід, він має дуже гарні квіти, вони цвітуть з весни до осені. Такі букети прикрасили б балкон. Але ягоди в такого сорту не дуже великі. Тому всередині балкона можна було б вирощувати ті сорти, що дають крупні ягоди.
Тоскана - один з найновіших сортів полуниці, його вивели два роки тому, а торік він переміг на одному із світових конкурсів, - каже із захопленням пан Ігор. – Високу оцінку йому дали насамперед за декоративність прекрасних квітів. Їх красу словами не передати, її треба бачити.
Гроно винограду на два кілограми
Найважче гроно винограду, який Ігор Федоришин виростив нинішньої осені, потягнуло на два кілограми. Таку вагу мають ягоди сорту Геліос. По кілограму і більше важать окремі грона таких сортів, як Отаман Павлюк, Антоній Великий, Кардинал, Водограй. Герой нашої публікації зізнався, упродовж понад десяти років, відколи займається вирощуванням лози, постійно експериментує з виноградом. У такий спосіб підбирав сорти, найбільш прийнятні для нашої кліматичної зони. Тепер достеменно знає, які сорти залишить, а від яких позбудеться.
- Залишу морозостійкі й витривалі, а також ті, в яких ягоди не тріскаються після дощів, - каже ентузіаст. – Це будуть сорти ранньої і середньої стиглості. Наприклад, сорт Августин витримує наші зими і навіть не потребує вкривання. Так само стійкий до холодів і хвороб сорт під назвою Блєстящий, це один із нових сортів. Загалом набирається приблизно сорок сортів.
Саджанці лози переважно замовляє через Інтернет. Каже, що зараз має декілька нових видів. За один з таких саджанців заплатив майже 500 гривень. «Але висадити не можу, бо нема місця, - ділиться думками співрозмовник. – Я вже й так позичив трохи землі у сусідів. Вони вирощували картоплю. Домовився, що зроблю їм запас бульб на зиму. Вони погодилися. А я на тих декількох сотках посадив кущі винограду».
Нектар богів
Золотий плід Анд, нектар богів – так називають незвичні плоди, що ростуть на ділянці в Ігоря Федоришина. Йдеться про представника родини пасльонових – наранхілло. Помаранчево-жовті плоди чимось схожі на апельсини. До нас ця рослина потрапила з далекого Еквадору або Колумбії. Наранхілло споживали ще древні інки. Нектаром богів плоди називають за приємний запах. Їхня м’якоть на смак кислувата. Всередині багато зерен.
Ховаються плоди під великим темно-зеленим листям на кущах, на яких вони ростуть. Так само на кущах плодоносить на грядці в садівника ще одна рослина цього ж роду – динна груша або пепіно. Він каже, що плоди мають два відтінки смаку – дині й груші. Соку в них більше, ніж в дині. «Погляньте, такий малий кущ, а як багато плодів на ньому», - показує господар ділянки.
Вродили в нього лимони, інжир. Наступного року чекає на врожай ківі, гранатів, китайських фініків. До речі, фініків посадив шість видів. Каже, що будуть нові сорти фундука, ожини, смородини. А ось брусниця не прижилася. Пан Ігор підготував для рослини закислений ґрунт, як того вимагає наука, але…
Є на ділянці й невеликі теплиці. У них вирощує розсаду полуниці, саджанці винограду. Прикрашають ділянку різні види квітів, зокрема, троянди, бігіскус.
- Шкода, що не вистачає землі, - каже співрозмовник. – Можна було б у Вінниці вирощувати свій виноград і не чекати, поки нам його привезуть за три моря. Це раніше старі сорти у нас не достигали. Тепер нові селекції, ягодам вистачає тепла. Знаю, що у Вінниці все більше додається тих, хто вирощує в себе виноградну лозу. Можна б збільшити її площі, наприклад, на землях навколишніх сіл. Нема ініціатора. Я б взявся. Але хто землю дасть?
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер
Anonymous