Вінничан попереджають про небезпеку ботулізму. Як оминути отруєння

Вінничан попереджають про небезпеку ботулізму. Як оминути отруєння
  • Порушення правил приготування продуктів, враховуючи ще й спеку, може стати причиною важкого захворювання — ботулізму. Спеціалісти розповіли, як не вскочити в халепу та не захворіти.

Представники Держпродспоживслужби забороняють продавати на ринках домашні консерви та в'ялену рибу. Адже випадки ботулізму найчастіше пов'язані саме з вживанням цих продуктів.

— Ботулізм — це хвороба, яка виникає в результаті отруєння токсинами бактерій — збудників ботулізму. Вона є смертельно небезпечною. Збудник накопичується в консервованій продукції, у м'ясі, в м'язах риби. Ботулотоксин — одна із найсильніших у природі отрут. Токсин є нестійким до дії температури та розпадається при тепловій обробці харчових продуктів. При кип'ятінні, протягом 15 хвилин він повністю втрачає свої токсичні властивості, — каже начальниця Вінницького міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Ірина Односталко.

Як можна заразитися ботулізмом?

Відео дня

Людина може заразитись ботулізмом вживаючи неякісно приготовлені, зіпсовані продукти. Це можуть бути овочеві, фруктові, грибні, м'ясні, рибні консерви. А також — копченості, сушена та в'ялена риба. Відрізнити інфіковані ботулізмом продукти від якісних — практично неможливо.

Симптоми

Симптоми ботулізму: різкі болі в животі, загальна слабкість, нудота, блювання, діарея, сухість в роті, порушення зору(двоїння в очах, відчуття туману перед очима), м'язова слабкість, порушення ковтання та координації рухів, втрата свідомості. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 6–48 год після вживання зараженої їжі.

Якщо є хоча б найменша підозра на ботулізм, потрібно одразу викликати швидку.

 

Читайте також:

Велика недостача. Обласному центру крові терміново потрібні донори

Кількість заражень коронавірусом зростає. В Україні за добу 962 випадки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up