Вінничан попереджають про небезпеку ботулізму. Як оминути отруєння
- Порушення правил приготування продуктів, враховуючи ще й спеку, може стати причиною важкого захворювання — ботулізму. Спеціалісти розповіли, як не вскочити в халепу та не захворіти.
Представники Держпродспоживслужби забороняють продавати на ринках домашні консерви та в'ялену рибу. Адже випадки ботулізму найчастіше пов'язані саме з вживанням цих продуктів.
— Ботулізм — це хвороба, яка виникає в результаті отруєння токсинами бактерій — збудників ботулізму. Вона є смертельно небезпечною. Збудник накопичується в консервованій продукції, у м'ясі, в м'язах риби. Ботулотоксин — одна із найсильніших у природі отрут. Токсин є нестійким до дії температури та розпадається при тепловій обробці харчових продуктів. При кип'ятінні, протягом 15 хвилин він повністю втрачає свої токсичні властивості, — каже начальниця Вінницького міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Ірина Односталко.
Як можна заразитися ботулізмом?
Людина може заразитись ботулізмом вживаючи неякісно приготовлені, зіпсовані продукти. Це можуть бути овочеві, фруктові, грибні, м'ясні, рибні консерви. А також — копченості, сушена та в'ялена риба. Відрізнити інфіковані ботулізмом продукти від якісних — практично неможливо.
Симптоми
Симптоми ботулізму: різкі болі в животі, загальна слабкість, нудота, блювання, діарея, сухість в роті, порушення зору(двоїння в очах, відчуття туману перед очима), м'язова слабкість, порушення ковтання та координації рухів, втрата свідомості. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 6–48 год після вживання зараженої їжі.
Якщо є хоча б найменша підозра на ботулізм, потрібно одразу викликати швидку.
Читайте також:
Велика недостача. Обласному центру крові терміново потрібні донори
Кількість заражень коронавірусом зростає. В Україні за добу 962 випадки
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.