У Вінниці два дні безкоштовно перевірятимуть на ВІЛ та запалять свічки пам’яті

У Вінниці два дні безкоштовно перевірятимуть на ВІЛ та запалять свічки пам’яті

До Дня пам’яті померлих від СНІДу у Вінниці безкоштовно обстежуватимуть на ВІЛ та ініціюють проведення «свічкової ходи». Гасло цьогорічної акції - «100% життя 100% толерантності».

Обстеження проводитимуть 18 травня (у приміщенні Залізничного вокзалу) та 20 травня (на Фонтанній площі Центрального парку) з 10 до 17.00.

Також на Фонтанній площі, 20 травня, волонтери будуть роздавати інформаційні листівки та відповідатимуть на усі питання, що стосуються ВІЛ/СНІД. Для найменших учасників проводитимуть конкурс «малюнок на асфальті», а ввечері проведуть «свічкову ходу» в пам’ять про померлих від СНІДу.

- Слоган акції: «100% життя -100% толерантності», - розповідає керівник ВОВ ВБО Всеукраїнська «Мережа людей, які живуть з ВІЛ /СНІД» Оксана Шевчук. - Адже саме толерантність до проблеми ВІЛ, до ВІЛ позитивної людини знімає бар'єри страху і дозволяє кожному вінничанина пройти тест на ВІЛ. А кожній ВІЛ позитивні людині без страху прийняти ліки, звернутися в будь-яку медичну структуру для того, щоб отримати медичну допомогу, яка рятує життя.

Відео дня

За словами Оксани Шевчук, цього року організатори акцій зосередили увагу на тестуванні. Тому що багато людей вважають тестування страшною процедурою та думають, що краще не знати про свій статус.

-  Насправді, 15 хвилин, які людина може приділити тестуванню, реально можуть врятувати життя, - розповідає Оксана Шевчук. - Людині важливо вчасно розпочати лікування та зняти всі страхи щодо свого статусу.

Про це очільниця громадської організації «Мережа людей, які живуть з ВІЛ /СНІД» повідомила сьогодні, 17 травня, на прес-конференції до Дня пам’яті померлих від СНІДу. У ній взяли участь вінницькі установи, які працюють у напрямках протидії ВІЛ/СНІДу. Учасники розповідали про ситуацію, яка склалась у Вінниці та області за 35 років від перших проявів хвороби.

За словами головного лікаря КЗ «Вінницький обласний клінічний Центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Ігоря Матковського, з початку епідемії ВІЛ у Вінницькій області виявлено 5 191 ВІЛ-інфікованих. З них – 2 194 поставили діагноз СНІД. Померло 1 105 ВІЛ-інфікованих (в тому числі від СНІДу –701 особа).

Зараз під медичним наглядом в області знаходиться 2 841 ВІЛ-інфікованих, з яких 1 218 з діагнозом СНІД. За весь період спостереження від ВІЛ-інфікованих матерів народилось 897 дітей. На серологічному контролі знаходиться 115 дітей, які народжені ВІЛ-інфікованими матерями, 661 дитину знято з обліку (здорові), 50 дітей  ВІЛ-інфіковані (з них 33 зі СНІДом), 31 померло, 71 дитина вибула в інші регіони, та прибули з іншого регіону на сероконтроль 36 дітей.

Слід нагадати, що основний шлях передачі ВІЛ  - статевий (до 85%), але базовим джерелом в нашій країні залишаються ключові групи щодо інфікування ВІЛ (споживачі ін’єкційних наркотичних речовин, працівники секс-бізнесу, чоловіки, які мають секс із чоловіками, особи, які перебувають у місцях позбавлення волі), а ланцюжком передавання ВІЛ є особи, що їх оточують та інфікують своїх близьких.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Валентин Порохняк

    віл не існує, існує тільки ослаблена імунна система від наркотиків , екології та алкоголя !!!!  https://www.youtube.com/watch?v=1khJRdfCPr0

  • Вінничанин

    Торонтой, агов! Тут три світлини і на кожній по вишиванці ))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up