ТОП-5 продуктів, які містять багато фолієвої кислоти. Навіщо вона нам?

ТОП-5 продуктів, які містять багато фолієвої кислоти. Навіщо вона нам?
  • Фолієва кислота — це водорозчинний вітамін групи B. Також її часто називають вітаміном M, B9 і материнським вітаміном. Не дивуйтесь на рахунок останнього, адже роль фолієвої кислоти під час вагітності важко перебільшити.

 

Фолієва кислота грає важливу роль в утворенні нових клітин, підтримує процес кровотворення, сприяє розвитку мозку і є запорукою вдалої вагітності.

Що таке фолієва кислота і навіщо вона нам?

Вона регулює створення та підтримання у здоровому стані нових клітин організму, що дуже важливо на стадії формування плоду, запобігає передчасним пологам і народженню недоношених дітей, допомагає впоратись із післяпологовою депресією

Вживати фолієву кислоту бажано не тільки під час вагітності. Жінкам, які до неї готуються, запаси кислоти рекомендується поповнити заздалегідь. Те саме стосується і чоловіків, адже вона має позитивний влив на роботу репродуктивної системи.

Відео дня

І для всіх — вживання рекомендованої дози вітаміну В9 з їжею зменшує ризик інсульту і серцево-судинних розладів, нормалізує кров’яний тиск та знижує рівень холестерину в крові.

Достатній рівень фолієвої кислоти також впливає на наш настрій та ентузіазм, а її дефіцит може викликати млявість та постійне відчуття втоми.

Головні постачальники фолієвої кислоти

Тепер, коли ми розібрались із важливістю цього вітаміну, перейдемо до продуктів, які містять його найбільше.

Бобові 

бобові фото

 

Усі ми добряче наслухані про користь бобових. Вони допомагають вивести з організму надлишок холестерину, є відмінними антиоксидантами та чудовим джерелом якісного рослинного білка.

Але це ще не все. У 100 грамах варених бобових міститься до 200 мкг фолієвої кислоти.

Квасоля й нут, сочевиця і горох, соя і маш — вибір величезний. Просто додай бобові до свого раціону й ти ощасливиш свій організм.

Печінка

печінка фото

 

У 100 грамах яловичої печінки міститься 240 мкг фолієвої кислоти, у свинячій —  225 мкг, курячій — 240 мкг. У печінці тріски — 110 мкг.

Окрім вітаміну В9, печінка багата й на безліч інших корисних для нашого організму вітамінів. Вона також є прекрасним джерелом заліза та незамінної амінокислоти під назвою лізин.

Аскорбінова кислота, якою насичений це продукт, позитивно впливає на нирки, покращує роботу головного мозку, підтримує зір, гладкість шкіри, здоров’я зубів і волосся.

Брокколі

Брокколі фото

 

Користь цього продукту теж оспівана не одним дієтологом. Без нього не обходиться жодна збалансована дієта.

Воно й не дивно. Брокколі має багатий вміст вітамінів та поживних речовин, і при цьому низьку калорійність. Це джерело антиоксидантів та вітамінів Е, А, РР, К, U, С.

А ще це – фолієвої кислоти. Її концентрація – 85 мкг на 100 г цієї капусти.

Крім того, брокколі пасує практично до будь-якої страви: класична яєчня, італійська паста чи китайська локшина. А можеш вживати просто в сирому вигляді. Користь від цього не залежить!

Авокадо

Авокадо фото

 

І тут ми не змогли обійтись без короля правильного харчування.

Про користь авокадо було сказано й написано дуже багато. І це абсолютно справедливо.

Авокадо є ефективним антиоксидантом, що захищає клітини від старіння, бере участь у процесах кровотворення, цілюще впливає на діяльність шлунково-кишкового тракту.

До того ж містить вітамін С, В6 і жирні кислоти Омега-3. Фолієвої кислоти в ньому теж предостатньо: в одному плоді авокадо міститься до 90 мкг вітаміну В9.

Тож, якщо ти поки з якихось причин ще не перевірив(ла) користь цього продукту на своєму організмі, зараз слушний час це зробити (звісно, якщо у тебе немає до нього протипоказань).

Шпинат

шпинат

 

Про те, наскільки корисним є шпинат, із дитинства розповідав нам моряк Попай.

Хоч рослина і не славиться яскраво вираженим смаком, вона є багатою на мінеральні речовини та вітаміни. У ньому високий вміст йоду, багато білка, вуглеводів і клітковини.

Крім того, шпинат містить 80 мкг фолієвої кислоти.

Тому саме час прислухатись до казкового Попая та ввести продукт у ваш раціон.

 

Читайте також:

Чотири смерті за добу від коронавірусу на Вінниччині: цифри по районах

Канікули закінчуються. Як вчитимуться на карантині в Вінниці та області?

В Україні оновили зони карантину. Куди потрапила Вінниця та область?

На апаратах штучної вентиляції легень та кисневій підтримці знаходяться 460 вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:54 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили 13 з 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16 вулицях та одному мікрорайоні. Адреси Від читача 09:16 Вчитель з Вінниці став фіналістом премії «Ранкові зорі» 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up