Що варто знати про жіноче репродуктивне здоров’я? Розповідає лікар-гінеколог Максим Паненко

Що варто знати про жіноче репродуктивне здоров’я? Розповідає лікар-гінеколог Максим Паненко
Фото з facebook-сторінки Максима Паненка
  • Вінницький лікар Максим Паненко відповів на поширені питання стосовно жіночого здоров’я, вибору контрацептивів і профілактики онкології.
  • Крім того, він розвінчав відомі міфи довкола деяких захворювань.
  • Про все це і навіть більше гінеколог говорив під час online-марафону здоров'я від Вінницького обласного молодіжного центру «Квадрат».

Досить часто люди нехтують профілактичними оглядами у лікарів і звертаються до них лише коли виникають проблеми. І навіть тоді дехто соромиться про все розповісти фахівцеві й запитати те, що справді хвилює. 

Чимало питань є і довкола жіночого репродуктивного здоров’я, відповіді на які слід знати не тільки самим жінкам, але і їхнім партнерам. 

На такі поширені запити відповів вінницький онколог і лікар-гінеколог Максим Паненко.

Відео дня

Вплив ковіду

Максим Паненко зізнається, що зараз питання впливу коронавірусу на здоров’я жінки дуже поширене, але поки точної відповіді на нього дати неможливо.

— Я навіть у себе проводив таке невелике дослідження, — розповідає він. —  Опитував жінок, які перехворіли на ковід, як змінився їхній цикл чи що відбувалося. І дійсно, багато хто відмічає, що місячні або почастішали, або навпаки з’явились затримки...Та поки точних даних немає, ще ніхто не дослідив повною мірою особливий вплив ковіду.

За його словами, фахівцям нині вистачає й інших досліджень, у тому числі пов’язаних з вакцинацією.

— Але я думаю, що скоро будуть певні дослідження, які підкажуть нам, що все-таки сталося з організмом жінок, — говорить далі Максим Паненко. — Коронавірус не вплив дуже катастрофічно і це добре, але певні зміни все ж є — це і порушення з боку згортальної системи крові, і гормональні зсуви...Тому скоро побачимо.

Жіноче здоров’я і стрес

Ні для кого, напевно, не секрет, що постійний стрес, часті хвилювання і тривоги негативно впливають на людське фізичне самопочуття. За словами Максима Паненка, стрес на жіночий організм взагалі має колосальний вплив.

— Як би нам не здавалося, що всі захворювання — це просто захворювання, але думки матеріальні. А негативні думки — дуже матеріальні, — переконаний лікар. — І як ми себе налаштуємо, так в принципі воно далі й піде. 

Неспокій може негативно позначитися на гормонах і призвести до змін у менструальному циклі.

— Можливо, хтось помічав навіть з літератури, що у періоди війни у жінок могли  взагалі переставати йти місячні — настільки їх гамував той стресовий фактор, — наводить приклад Максим Паненко. — Отже, це дійсно не хороший чинник для будь-яких захворювань. Якщо ж говорити з боку онко, то так само на фоні стресу, перебіг захворювання буде більш агресивний і більш стрімкий. Тому, я завжди намагаюсь налаштувати на те, що стресувати, наскільки це можливо, не потрібно. 

Важливе про папіломавірус

Вінницький лікар звертає увагу на досвід скандинавських країн, де на дослідження папіломавірусу мала значний вплив програма із самообстеження.

— Жінкам додому надсилали спеціальні пакети, щоб вони могли провести самообстеження. Це була звичайна така довга щіточка, яку потрібно було ввести у піхву, зробити кілька кругових рухів і надіслати цю паличку назад у лабораторію. При цьому можна було дізнатися чи є у жінки папіломавірус, — пояснює він. —  Завдяки цьому з часом вдалось з’ясувати, що 16 і 18 тип вірусу асоційовані з раком шийки матки. При чому, це вже довели, підтвердили й отримали Нобелівську премію. То ж тепер ми знаємо, що 16/18 тип — це не добре для жінки.

При цьому Максим Паненко звертає увагу, що ці типи вірусу не є стовідсотковою гарантією раку. Більше того на сьогодні також немає підтвердження, що інші типи вірусу впливають на шийку матки.

— Знаючи це, фармкомпанії винайшли вакцину. Чи варто вакцинуватися, — риторично запитує лікар-гінеколог і відразу відповідає. — Однозначно! Найкраще робити вакцину дівчаткам з дев’яти до 13 років, рекомендований вік на сьогодні — це 10-11 років. І якщо з дев’яти до 13-ти вакцинують лише двічі, тобто потрібно тільки дві дози, то вже після 13 років — краще трьох разове вакцинування.

Також Максим Паненко говорить про те, що загалом робити таку вакцину можна до 45 років.

— Далі вже немає сенсу, тому що ризик появи захворювання шийки матки значно нижчий, — пояснює він. — Взагалі, є багато міфів стосовно того, чи треба вакцинуватися жінкам, які вже ведуть статеве життя, чи треба вакцинуватися після пологів, чи передається папіломавірус від матері до дитини… Від матері до дитини вірус не передається.

Додамо, що в Україні, на противагу європейським і американським країнам, вакцинація від папіломавірусу поки взагалі не поширена й у календар щеплень її не ввели. Добре, що жінки стали більше цікавитися цим питанням, але досі є чимало міфів і побоювань.

— Якщо аналізи покажуть, що жінка вже має 16/18 тип, то тоді вакцинація недоречна, бо зараження вже відбулось. Якщо ж вірусу немає — це інша справа, — зазначає Максим Паненко. — Ви можете жити статевим життям вже кілька років, але не отримати вірус, тоді можна спокійно вакцинуватися. І якщо партнер зміниться, ви будете знати, що вже захищені на майбутнє. 

Статистика онкозахворювань у жінок

Як сказав онколог, у нашій країні досить сумна онкостатистика. 

— Тоді, як багато країн вже ідуть шляхом профілактики онкозахворювань і шукають шляхи вирішення, ми залишаємось позаду, і до цього часу користуємось методами, від яких відмовились решта цивілізованих країн світу, — із сумом у голосі констатує лікар. — Серед онкозахворювань у нас лідирує рак молочної залози. А з приводу гінекології, то на першому місці маємо онкозахворювання шийки матки, на другому місці — онкозахворювання тіла матки, на третьому — яєчника.

Він також додає, що випадків не меншає, а навпаки їх стає більше, оскільки в Україні відсутня як програма вакцинування, так і правильний скринінг, тобто пошук передракових факторів. 

— І, чесно, ще наш менталітет трошки нам шкодить, — переконаний Максим Паненко. — У країнах, де є страхування, можуть сказати: «Ми вам не дамо страховку, поки ви не пройдете медичний огляд», але в нас такого немає. Тому, на жаль, іноді жінки обирають клопоти, сім’ю, дітей, а за своє здоров’я трішки забувають.

То ж коли з’являється час на себе, у декого з жінок лікарі знаходять щось неприємне.  

Профілактика онкології 

Фахівці радять жінкам, якщо немає скарг, один раз на рік відвідувати лікаря-гінеколога, робити УЗД і цитологічний мазок.

— Основна профілактика онкології шийки матки — це вакцинація і відвідування гінеколога, щоб ми могли взяти мазки на цитологію, — каже лікар.

Що стосується онкології яєчників, то тут профілактики як такої немає.

— Це захворювання дуже неприємне й підступне, тому на сьогодні єдиний метод, яким ми можемо користуватися — це УЗД (теж раз на рік). Якщо ми бачимо якусь підозрілу пухлину (є спеціальні шкали по яких лікарі визначають ступінь злоякісності), тоді вже жінка може здавати онкомаркери. 

Це не діагноз

Іноді трапляється таке, що після прийому в лікаря-гінеколога жінка виходить з папірцем, де вказаний невтішний діагноз. Але не варто забувати, що деякі з цих діагнозів насправді є фейками чи, так би мовити, пережитками минулого. 

— Один із найвідоміших прикладів фейкового діагнозу — це ерозія, — повідомляє Максим Паненко. —  Цей діагноз прийшов до нас з давніх «совєтських» часів, коли його ставили просто «наабум». Коли бачили негарну шийку матки, з точки зору гінеколога, тобто червону, яка трішки підкровлювала, і лікарю не потрібно було довго думати — він ставив діагноз ерозія, припалював і всі залишались задоволеними…. Але зараз у численних медичних атласах можна знайти з десяток різновидів цієї фейкової ерозії. І це абсолютно нормальні стани.

Також як діагноз може звучати загин матки.

— Коли матка відхилена назад — це варіант анатомічної норми, — пояснює гінеколог. — Але чомусь його всі намагаються лікувати, якось вправляти й говорять жінкам, що це може бути причиною непліддя, а займатися сексом краще лише в тих позах, які пропонує гінеколог. 

Крім того, є ще певні процеси, які не потребують лікування, а проходять самі собою.

Контрацепція: що обирають українки?

Максим Паненко зазначає, що найпоширенішим методом контрацепції у наших жінок є перерваний статевий акт.

— Тобто, найбільш ненадійний метод, але економічно вигідний, — каже він. — Я досить часто проводжу бесіду, що іноді краще витратитися на комбіновані оральні контрацептиви чи щось, що має дієвість, навіть ті ж презервативи, аніж потім пити екстрену контрацепцію, яка може збити цикл і не зовсім добре відобразитися на майбутньому.

Тому гінеколог радить звернути увагу на, як мінімум, презервативи, які від початку статевого життя вберігають від інфекцій і небажаної вагітності. 

— А для дівчат, які мають постійного статевого партнера й активне статеве життя, найкраще — комбіновані оральні контрацептиви, тобто пігулки, які потрібно приймати щоденно. Від них немає тих побічних ефектів, про які розповідає інтернет. І якщо їх гарно підібрати, то організм переносить їх досить добре, — пояснює Максим Паненко. — Не буду підіймати питання сперміцидних свічок, оскільки ефективність у них досить низька й мало хто їх обирає. Але якщо вже говорити про всю контрацепцію, то це ще можуть бути і вагінальні кільця, і  пластирі, які потрібно клеїти щотижня, і  імпланти, які імплантують у руку на тривалий час.

Останні в Україні також не користуються особливою популярністю, крім того, вони ще й досить дорогі.

— А ще жінки обирають календарний метод — вираховують овуляцію і в ці дні не займаються сексом, якщо не планують вагітніти, — додає лікар. — Знову ж таки, це дуже ненадійно!

Міфи про комбіновані оральні контрацептиви

Насправді довкола всіх контрацептивів досі є чимало міфів. Вінницький лікар-гінеколог вирішив зупинитись і трохи детальніше  розповісти про комбіновані оральні контрацептиви.

— Є такий міф, що якщо приймати КОКи, то можна потім не завагітніти, — говорить Максим Паненко. — Насправді ж комбіновані оральні контрацептиви нічого не міняють.

Просто коли жінки починають приймати їх замолоду, то часто ще не знають, чи можуть вони взагалі завагітніти, бо, на жаль, буває, що яєчники працюють недобре, є генетичні фактори чи інфекції. І коли вони відмовляються від таких контрацептивів і їм не вдається завагітніти, перше що спадає на думку — вплив КОКів. 

За словами лікаря, комбінованим оральним контрацептивам вже дуже багато років, і за цей час їх встигли добре дослідити й мінімізували їхні дози, гормони та побічні дії. Щобільше, після відмови від них, вагітність може настати ще з більшою результативністю.

Це пов’язано з тим, що під час прийому КОКів, яєчники перебувають ніби у стані консервації, оскільки  гормони надходять ззовні, яєчники відпочивають і овуляції немає.

— А щойно жінка відміняє ці контрацептиви, у яєчників «відкривається друге дихання». Тоді можуть бути і подвійні овуляції, — додає він. — Загалом, міфів справді багато, тому найкраще це обговорити зі своїм лікарем, а не з googl’ом.

Подивитися повне відео з лікарем-гінекологом і дізнатися відповіді на інші важливі питання можна facebook-сторінці «Квадрату».

 

Читайте також:

Що важливо знати про дитячий імунітет? На поширені питання відповіла лікарка Ольга Зборовська

Що таке спорт для здоров'я? Розповідає вінницький тренер Руслан Кобялко

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • olivia doctor

    дякую за ваш гарний вміст

    https://gynecologist.top/

keyboard_arrow_up