Підступна глаукома (Новини компаній)

Ми часто чуємо серед грізних очних діагнозів - «глаукома». Отож, що це за захворювання? Хто належить до групи ризику? Як діагностується ця хвороба і які існують методи її лікування.

Глаукома – це група захворювань, що характеризується ураженням зорового нерву, часто супроводжується підвищенням внутрішньоочного тиску, змінами поля зору та призводить до зниження зорових функцій і сліпоти.

ЇЇ відносять до багатофакторних захворювань, причинами виникнення можуть бути: спадковість, індивідуальні особливості будови ока, патології серцево-судинної, нервової та ендокринної систем.

Ви належите до групиризику, якщо:

  • Хтось з ваших родичів хворів на глаукому.
  • Ви маєте діабет, гіпертонію, патологію щитовидної залози.
  • У вас короткозорість.
  • Ви протягом довгого часу вживаєте гормональні препарати, наприклад, у медичних мазях або в астматичних аерозолях.
  • Ви колись мали травму ока.
  • Вам більше 45 років.

Діагностика глаукоми грунтується на трьох основних критеріях: внутрішньоочний тиск (який може підвищуватися або залишатися в межах низьких значень); характеристика поля зору (яке звужується на периферії і в центрі); ознаки пошкодження диска зорового нерва (розвитку специфічної атрофії).

Нараховують десятки різних форм глаукоми, найбільш часта з них – первинна відкритокутова глаукома, що є генетичнозумовленим захворюванням. Факторами ризику є спадковість, вік, аномалії рефракції (короткозорість, далекозорість, астигматизм), супутні захворювання( артеріальна гіпо- та гіпертонія, цукровий діабет, ендокринні порушення, атеросклероз тощо). 

У більшості випадків відкритокутова глаукома виникає і прогресує непомітно, іноді хворі скаржаться на періодичну появу райдужних кіл при погляді на світло і затуманення зору. 

Існують й інші форми глаукоми, такі, як вторинна, закритокутова, змішана тощо, але складність діагностики потребує встановлення діагнозу фахівцем.

Критеріями виявлення глаукоми та оцінки глаукомного процесу є складна діагностика, що дозволяє виявити захворювання на ранніх етапах: оптична когерентна томографія, тонометрія - вимірювання рівня внутрішньоочного тиску, ком'ютерна периметрія - визначення поля зору.

Лікування захворювання може бути консервативним і хірургічним. Консервативне базується на призначенні нейропротекторної терапії - препарати, що нормалізують підвищений внутрішньоочний тиск та ті, що покращують кровообіг в системі зорового нерва.

Лазер і інші методи мікрохірургії застосовуються при відсутності ефекту від консервативного лікування. У наш час такі операції виконуються швидко і безболісно, мають короткий реабілітаційний період і не мають серйозних ускладнень. У деяких випадках операції необхідно проводити повторно. 

При відсутності адекватного лікування може розвинутися абсолютна глаукома, для якої характерна повна сліпота і сильний біль в області ока.

Глаукома - це складне хронічне захворювання, одна з найвизначніших причин різкого зниження зору та сліпоти в усьому світі, самолікування чи поради сторонніх може призвести до критично важких наслідків, а діагностика та оцінка ефективності лікування потребують складних і глибоких обстежень. Тому надважливо перебувати під постійним плановим контролем офтальмолога, детально дотримуватись плану обстежень та лікування для збереження зору на тривалі роки.

«Позбутися» глаукоми неможливо, але досягти стійкої ремісії , стабілізації та збереження зору в продовж всього життя людини реально, при умовах ранньої та своєчасної діагностики, точного дотримання плану лікування та обстежень в динаміці.

Ми маємо чудовий досвід у веденні пацієнтів з глаукомою. Звертайтеся за консультацією!

Наказ МОЗ України № 948 від 17.08.2017
м. Вінниця вул. Хмельницьке шосе, 53 тел. (097)369 71 05

Малачкова Наталя Валентинівна - завідуюча кафедрою очних хвороб Вінницького національного медичного університету, кандидат мед. наук, лікар Центру Зору Оптимал тел. (067)452 75 40

Радьога Катерина Михайлівна - заступник головного лікаря з лікувальної роботи Центру Зору Оптимал тел. (097)611 15 22
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up