Невакцинованих дітей з 1 вересня в садочок та школу приймати не будуть

Невакцинованих дітей з 1 вересня в садочок та школу приймати не будуть
  • За словами Уляни Супрун, підготовка до школи — це насамперед, про здоров’я. 
  • В умовах колективу невакцинованих дітей інфекція поширюється дуже швидко. Саме тому щоразу з початком навчального року кількість хворих на інфекційні хвороби різко зростає. 
  • Вакцинуйте своїх дітей, щоб захистити їх, або не йдіть у колектив, кажуть в.о. міністра охорони здоров'я та Верховний суд

— Якщо батьки відмовляються від вакцинації, то вони мають право обрати альтернативну форму навчання, наприклад, дистанційну чи індивідуальну. Тобто держава у будь-якому випадку надасть можливість та доступ кожній дитині до шкільної освіти, — сказала Лілія Гриневич, міністр освіти і науки України. 

Раніше Верховний суд підтвердив, що садочки і школи мають право не допускати невакцинованих дітей до освітніх закладів. У постанові суду йдеться про те, що держава має забезпечити баланс між правом дитини отримати дошкільну освіту і правами інших дітей.  Коли індивідуальний інтерес протиставляється загальному інтересу суспільства, то перевагу має загальне благо на безпеку та охорону здоров’я. Це рішення — остаточне у справі, яка розглядалася в судах різних інстанцій ще з 2016 року, та не підлягає оскарженню.

Що потрібно

Відповідно до календаря щеплень, діти до 6 років повинні мати щеплення проти:

Відео дня
  • гепатиту В,
  • туберкульозу,
  • кору,
  • паротиту та краснухи,
  • дифтерії,
  • правця,
  • кашлюку,
  • поліомієліту
  • Хіб-інфекції.

У 6 років дітям роблять ревакцинацію проти

  • дифтерії,
  • правця,
  • поліомієліту,
  • кору,
  • краснухи,
  • паротиту 

Якщо в дитини є протипоказання, їй надається відповідна довідка на підставі даних обов’язкового медичного профілактичного огляду дитини за участю лікаря педіатра та інших лікарів-спеціалістів. Рішення про допуск таких дітей до закладів освіти приймає комісія лікарів відповідного лікувально-профілактичного закладу. 

Дітей, які мають протипоказання до щеплення, мусить захищати колективний імунітет. Він формується, коли 95-98% людей у суспільстві вакциновані. В таких умовах інфекція просто не має, де поширюватися. Тому вакцинуючись, ви не лише захищаєте своє здоров’я і здоров’я своєї дитини, а й долучаєтеся до формування колективного імунітету і дбаєте про здоров’я інших людей. 

Якщо батьки раніше зробили фальшиві довідки про щеплення, вони можуть безперешкодно та безоплатно вакцинувати дітей. Для цього потрібно просто звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра. 

 

Стаття 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачає, що дітям, які не отримали щеплень за Національним календарем, відвідувати заклади освіти не дозволяється. 
Cаме ця норма закону покликана захистити здоров’я та життя дітей, адже в Україні спостерігається ускладнена епідемічна ситуація та вже два роки триває спалах кору. Перебування нещеплених дітей в організованих колективах створює ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, що є загрозою для життя та здоров’я не лише учнів, а й членів їхніх сімей та працівників закладів освіти. 

 

Читайте також: Безкоштовно щеплення від кору тепер можуть отримати всі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Мельник

    Ой та будуть мамки бігати робити липові довідки про щеплення і все)) бо куріци нарожають в 15 а захистити від болячок своє чадо не мають мізок))
  • Сергій

    Також є стаття Закону України що кожен громадянин має право на далі читайте в оригіналі, Робити щеплення чи ні це особиста справа кожного а ті кого ви називаєте "хворобливі ніщеброди" якраз майже всі привиті томущо не має сміливості відмовитись,І взагалі чого Вам за когось переживати Ви ж привиті до Вас ніяка зараза не причіпиться

    Мельник reply Сергій

    Ніби час іде, а деякі так і залишилися в середньовіччі, де не було прививок і люди хворіли чим тільки можна, масово розповсюджуючи ці хвороби, а дожити до 30 було за щастя.

    Сергій reply Мельник

    ще первісно-общинний лад згадайте ,рівень життя тоді  та зараз мабуть також відрізняються
  • Грицько Штахета

    Дуже вірно зроблено. Хворобливі ніщєброди нікому не потрібні. Не можеш собі дозволити зробити щеплення дитині - навчай її рахувати вдома на пальцях, а писати - в себе на заборі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up