На Вінниччині захворів на ботулізм чоловік, який наївся домашньої тушонки

На Вінниччині захворів на ботулізм чоловік, який наївся домашньої тушонки
  • Ботулізм — смертельна загроза.
  • Фахівці вінницької держподспоживслужби закликають утриматись від споживання консервованих та в'ялених продуктів домашнього виготовлення.

У поточному році в області, як і в цілому по Україні, порівнюючи з минулим роком, показники захворюваності на ботулізм значно знизились.

— За аналогічний період 2020 року, у Вінницькій області було зареєстровано 8 випадків ботулізму. В поточному році вказаний діагноз встановили одному жителю області, випадок мав побутовий характер та був пов'язаний із вживанням м'ясної продуктції домашнього виготовлення, — повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Ботулізм

Ботулізм — це харчова токсикоінфекція, зумовлена споживанням продуктів з накопиченими ботулотоксинами.

Відео дня

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування: м'ясо, риба, рідше - овочі. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса. Найчастіше причиною ботулізму стають продукти домашнього виготовлення, проте, реєструються випадки після вживання продуктів промислового виробництва, коли порушується технологія заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Важливо: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком!

Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. 

  • порушення близького зору;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова, незалежно від тяжкості перебігу хвороби!

Щоб вберегтися від ботулізму

  • Утримайтесь від купівлі в’яленої, сушеної риби та консервованої м’ясної продукції і грибів домашнього виготовлення на стихійних ринках. Перевіряйте у продавців супровідну документацію, яка засвідчує якість та безпечність продукції.
  • В’ялену рибу купуйте виключно в патраному вигляді.
  • Перед вживанням консервованих продуктів обов’язково піддавайте їх тепловій обробці.
  • Суворо дотримуйтесь технології приготування страв та консервування, а також - правил особистої гігієни.

 

Читайте також:

Нічні аварії: п’яний водій Volkswagen залетів у відбійник та зіткнення на Келецькій

Діти просять допомогти знайти вбивцю Григорія Барабаша. Нові подробиці

«Пішла купатись та не повернулась». Дізналися про останні хвилини життя 22-річної Ірини 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Alexander Litvinov

    Назва статті про чоловіка, а стаття про ботулізм

keyboard_arrow_up