Лежні з грибами: покроковий рецепт від вінницької гастроблогерки

Лежні з грибами: покроковий рецепт від вінницької гастроблогерки
  • Відома вінницька гастроблогерка поділиться секретом приготування лежнів з грибами.
  • Спробуйте приготувати цю страву. А як? Дізнавайтеся у матеріалі.

Дослідниця Подільської кухні Олена Павлова давно захоплюється кулінарією, збирає стародавні рецепти подільської кухні та пропонує цікаві страви на свій лад.

Тепер гастроблогерка створила свій канал в телеграмі під назвою «БалаЇда», де показує «етнографічні експедиції в пошуках цікавих автентичних смаків та адаптації старовинних рецептів до сучасних технік».

Грибні лежні від Павлової

Відео дня

Лежні, зрази, картопляники. Страва давня і улюблена багатьма поколіннями українців. Готуються лежні з картопляного тіста, ніжного і пухкого.

«А чому ж лежні, спитаєте ви? Бо коли поїси тих смачних, з різними начинками, лежнів, то можеш тільки лежати і ойкати. Насправді страва хоч і переважною мірою пісна (за виключенням яйця в складі тіста), але напрочуд ситна. А якщо ще сметаною полити, то й поготів, — передає у своєму пості Павлова. — В період посту лежні готували з грибами, з капустою, з гречаною кашею і цибулею, в також із зеленню. Тісто, до речі, також має різні варіанти: крім картоплі основою може бути гречане борошно, або м'ясний фарш. Лежні або зрази прийшли у нашу кухню ще за часів литовського князівства, а з 16 сторіччя згадується в кулінарних збірках, наприклад, в книзі Єнджея Кітовіча «Опис звичаїв в часи правління Августа ІІІ». Українські ж господині почали готувати їх «навиворіт», сховавши начинку в картопляний, або борошняний «кожух».

В сезон грибів найкраще, звичайно, смакуватимуть лежні з грибами. 

Інгредієнти на 8-10 шт

  • Картопля — 800 г
  • Яйце — 1 шт
  • Борошно — 4 ст.л
  • Сіль — 0.5 чайної ложки
  • Цибуля — 1 шт
  • Гриби печериці або лісові - 300 г
  • Часник — один зубчик 
  • Кокосова олія — 6 ст. л
  • Сметана для подачі 
  • Шпинат свіжий бебі — 50 г
  • Сік лимону — 1 ст.л
  • Олія волоського горіха —  2 ст. л

Приготування 

  1. Картоплю очистіть та відваріть у підсоленій воді. Злийте воду та залиште картоплю охолоджуватися. 
  2. Промийте та наріжте невеликими шматочками 300 г грибів і одну цибулину. Якщо гриби лісові, то спочатку проваріть їх і дайте стекти і друшляку, а потім поріжте.
  3. Розігрійте пательню з двома столовими ложками кокосової олії, обсмажте гриби впродовж п'яти хвилин, додайте цибулю та смажте ще 3-4 хвилини до готовності. Додайте сіль і спеції.
  4. Потовчіть  картоплю, додайте яйце, борошно, 1/3 ч.л солі. Замісіть однорідне тісто. Тісто може бути липким, тоді поставте біля себе трохи борошна, щоб було легше формувати лежні.
  5. Розділіть тісто на вісім частин і сформуйте млинці для лежнів. Для цього підпиліть поверхню столу та руки борошном, сформуйте картопляні пласкі диски, всередину викладіть дві чайні ложки начинки, загорніть їх і розімніть обережно до утворення овальних лежнів.
  6. Розігрійте пательню з кокосовою олією. Викладіть лежні і обсмажте до золотавої скоринки з обох боків.
  7. У глибокій мисці змішайте сік лимону і олію волоського горіха. Занурте у суміш шпинат і обережно помніть руками.

Подача: на велику тарілку викладіть шпинат, на іншу половину лежні, на лежні викладіть сметану і, за бажанням, дрібно помічену зелень.

 

Читайте також:

П’яний водій на Volkswagen втікав від поліції та потрапив у ДТП

Шалений дрифт під наркотиками: водій утікав від поліції та потрапив у ДТП

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталія

    Кокос -наш традиційний продукт? А на традиційній соняшниковій олії лежні ніяк не зготувати?

    Pavlova reply Наталія

    Чому? Я вважаю, що все можна, і на салі, і на маслі, і на гірчичній олії, і на кокосовій

keyboard_arrow_up