Лежні з грибами: покроковий рецепт від вінницької гастроблогерки
- Відома вінницька гастроблогерка поділиться секретом приготування лежнів з грибами.
- Спробуйте приготувати цю страву. А як? Дізнавайтеся у матеріалі.
Дослідниця Подільської кухні Олена Павлова давно захоплюється кулінарією, збирає стародавні рецепти подільської кухні та пропонує цікаві страви на свій лад.
Тепер гастроблогерка створила свій канал в телеграмі під назвою «БалаЇда», де показує «етнографічні експедиції в пошуках цікавих автентичних смаків та адаптації старовинних рецептів до сучасних технік».
Грибні лежні від Павлової
Лежні, зрази, картопляники. Страва давня і улюблена багатьма поколіннями українців. Готуються лежні з картопляного тіста, ніжного і пухкого.
«А чому ж лежні, спитаєте ви? Бо коли поїси тих смачних, з різними начинками, лежнів, то можеш тільки лежати і ойкати. Насправді страва хоч і переважною мірою пісна (за виключенням яйця в складі тіста), але напрочуд ситна. А якщо ще сметаною полити, то й поготів, — передає у своєму пості Павлова. — В період посту лежні готували з грибами, з капустою, з гречаною кашею і цибулею, в також із зеленню. Тісто, до речі, також має різні варіанти: крім картоплі основою може бути гречане борошно, або м'ясний фарш. Лежні або зрази прийшли у нашу кухню ще за часів литовського князівства, а з 16 сторіччя згадується в кулінарних збірках, наприклад, в книзі Єнджея Кітовіча «Опис звичаїв в часи правління Августа ІІІ». Українські ж господині почали готувати їх «навиворіт», сховавши начинку в картопляний, або борошняний «кожух».
В сезон грибів найкраще, звичайно, смакуватимуть лежні з грибами.
Інгредієнти на 8-10 шт
- Картопля — 800 г
- Яйце — 1 шт
- Борошно — 4 ст.л
- Сіль — 0.5 чайної ложки
- Цибуля — 1 шт
- Гриби печериці або лісові - 300 г
- Часник — один зубчик
- Кокосова олія — 6 ст. л
- Сметана для подачі
- Шпинат свіжий бебі — 50 г
- Сік лимону — 1 ст.л
- Олія волоського горіха — 2 ст. л
Приготування
- Картоплю очистіть та відваріть у підсоленій воді. Злийте воду та залиште картоплю охолоджуватися.
- Промийте та наріжте невеликими шматочками 300 г грибів і одну цибулину. Якщо гриби лісові, то спочатку проваріть їх і дайте стекти і друшляку, а потім поріжте.
- Розігрійте пательню з двома столовими ложками кокосової олії, обсмажте гриби впродовж п'яти хвилин, додайте цибулю та смажте ще 3-4 хвилини до готовності. Додайте сіль і спеції.
- Потовчіть картоплю, додайте яйце, борошно, 1/3 ч.л солі. Замісіть однорідне тісто. Тісто може бути липким, тоді поставте біля себе трохи борошна, щоб було легше формувати лежні.
- Розділіть тісто на вісім частин і сформуйте млинці для лежнів. Для цього підпиліть поверхню столу та руки борошном, сформуйте картопляні пласкі диски, всередину викладіть дві чайні ложки начинки, загорніть їх і розімніть обережно до утворення овальних лежнів.
- Розігрійте пательню з кокосовою олією. Викладіть лежні і обсмажте до золотавої скоринки з обох боків.
- У глибокій мисці змішайте сік лимону і олію волоського горіха. Занурте у суміш шпинат і обережно помніть руками.
Подача: на велику тарілку викладіть шпинат, на іншу половину лежні, на лежні викладіть сметану і, за бажанням, дрібно помічену зелень.
Читайте також:
П’яний водій на Volkswagen втікав від поліції та потрапив у ДТП
Шалений дрифт під наркотиками: водій утікав від поліції та потрапив у ДТП
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
Наталія
Pavlova reply Наталія