Карантин через коронавірус: де і чи можна взагалі бігати? (ОПИТУВАННЯ)

Карантин через коронавірус: де і чи можна взагалі бігати? (ОПИТУВАННЯ)
  • Багатьох бігунів цікавить питання де і чи можна взагалі бігати. Особливо після запровадження Постановою уряду обмежень, зокрема, щодо перебування людей у громадських місцях, рекреаційних зонах, на спортивних майданчиках
  • На вулицях бігати можна, проте з 6 квітня вступають нові обмеження щодо карантину.
  • Де можна буде та неможна бігати, читайте далі.

Недотримання заборон може призвести до застосування значних штрафів, а відтак, бігунам варто знати, де можна, а де не можна тренуватися у період дії обмежень. Щоб уникнути паніки і спокійно бігати, варто розуміти свої права і обмеження, які будуть діяти до 24 квітня 2020 року.

Де можна бігати

  • На вулицях бігати можна, проте з 6 квітня 2020 року постанова забороняє переміщення групою осіб у кількості більше ніж дві особи, тому бігати по троє і більше людей вулицями не варто. 

Чи можна бігати в лісі?

  • Так, бігати в лісі можна, оскільки він не є лісопарковою зоною, відвідування якої заборонено постановою.

До лісопаркової частини лісів зелених зон відносяться лісові ділянки з естетично цінними ландшафтами, призначені для масового відпочинку населення.

Відео дня

Ліс - тип природних комплексів (екосистема), у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними ґрунтами, трав'яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов'язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище.

Отже, бігати по лісі можна у тих зонах, де немає естетично цінних ландшафтів, призначених для масового відпочинку населення.

Перед пробіжкою радимо перевірити статус місця, у якому ви зібралися бігати, зокрема, в реєстрі зелених зон.

Де бігати заборонено

У парках та інших рекреаційних зонах

Заборонено відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон. Є великий ризик того, що пробіжка буде ототожнена з відвідуванням, тому не рекомендуємо бігати в цих локаціях. Проте зазначені місця можна відвідувати під час вигулу домашніх тварин однією особою та в разі службової необхідності. 

Відповідно до закону домашні тварини – це не лише собаки: «домашні тварини - собаки, коти та інші тварини, що протягом тривалого історичного періоду традиційно утримуються і розводяться людиною, а також тварини видів чи порід, штучно виведених людиною для задоволення естетичних потреб і потреб у спілкуванні, що, як правило, не мають життєздатних диких популяцій, які складаються з особин з аналогічними морфологічними ознаками, та існують тривалий час у їх природному ареалі». 

Варто звернути увагу, що дана заборона діє з 4 квітня 2020, а не з 6 квітня 2020.

Чи можна бігати на стадіонах?

  • Вже з 4 квітня 2020 року Постанова забороняє відвідування спортивних та дитячих майданчиків. Тому спринти і іншу трекову роботу готуйтеся робити поза стадіонами. 

Бег и Коронавирус: как Тренироваться Безопасно (обновлено)

Чи потрібні маски під час пробіжки?

Постанова забороняє з 6 квітня 2020 року перебування в громадських місцях без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно. Громадське місце відповідно до законодавства це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони.

Іншого законодавчого визначення громадського місця, окрім вищезгаданого, яке передбачене законом у сфері зменшення вживання тютюнових виробів, немає, тому часто його трактують більш широко. Таке розширення трактування суперечить закону і є перевищенням повноважень з боку державних органів. Вулиця громадським місцем не є, проте зупинка громадського транспорту на цій вулиці може вважатися громадським місцем, тому радимо оббігати зупинки швидше і звернути увагу на ризик застосування штрафів у разі бігу та просто прогулянок без маски по вулицях.

Чи завжди потрібно виходити на пробіжку з документами?

Постанова забороняє перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус. Тому так, потрібно. Посвідчення водія, яке знаходиться у застосунку “Дія”, також підходить.

Про штрафи

Які штрафи можуть бути застосовані за пробіжку у заборонених місцях та недотримання інших вимог Постанови уряду?

Відповідно до статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 17 000 до 34 000 тисяч гривень.

У разі складення протокол про адміністративне правопорушення буде направлений до районного суду, який і має розглянути справу. Враховуючи той факт, що обмеження, запроваджені урядом, у певній мірі суперечать конституційним правам людини, є високі шанси виграти справу в суді, враховуючи верховенство права, правові принципи і основоположні права людини.

Незважаючи на те, що заборони прописані не чітко і є суперечливими, а особа, яка їх начебто порушила, має високі шанси для успішного захисту в суді, не варто забувати про здоровий глузд і мету цих обмежень – захистити здоров’я людей. Звісно, Конституція України гарантує кожному право на свободу пересування. Проте варто також пам’ятати, що відповідно до статті 3 Основного Закону людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. 

Опитування

А ви бігаєте щодня?

 

Читайте також:

Свіжі дані по коронавірусу: в Україні вже 1251 хворих, у Вінницькій області — 75 випадків

Перемога над коронавірусом: матір та новонародженого малюка виписують з лікарні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Lena Usmanova

    По асфальту бегать вредно(((Мышцы забиваются.Поэтому вокруг дома по асфальту не вариант.
  • Вика Онофрийчук

    Ещё б ссылочка была на реестр Винницких зелёных зон, и были бы вообще 👍🏻👍🏻
  • Вася Пупкін

    Постанова
  • Myroslav Dovhaliuk

    Від дому до ломбарду, потім до церкви - і назад.

    Алекс reply Myroslav Dovhaliuk

    После церкви на кладбище!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up