Для тих, хто дотримується суворого посту:
1. Різдвяну трапезу починайте з яєць. У них міститься найлегший для переварювання білок. В ідеалі, до важкозасвоюваних білків краще переходити в обідній час, але вже коли зовсім несила, додайте до сніданку кисломолочні продукти. Далі по «легкості» засвоєння білка - риба, приготована на пару або запечена у фользі, але в жодному разі не смажена в олії.
2. Сніданок не варто починати з різдвяного гусака з яблуками (тим більше, що білки гусячого м'яса - одні з найважчих по засвоюваності). Переходячи до м'яса, пам'ятайте, що з'їсти можна невелику порцію курятини, кролика або нежирної свинини. Ідеально в білкову їжу додати також спеції, адже вони сприяють швидшому її перетравлюванню. Гусак, качка, баранина і навіть яловичина можуть створити дуже неприємне відчуття тяжкості, так печінка сигналізує про переїдання. У цьому випадку випийте препарат, що містить ферменти (Мезим, Фестал) і закінчіть трапезу.
Для тих, у кого був послаблений піст:
1. Якщо ви не страждаєте порушеннями у роботі шлунку та кишківника, такий ретельний і поступовий вихід з посту вам не потрібен. Однак слід дотримуватися певної обережності з м'ясними продуктами, а також тваринними жирами. Готуючи страви для Різдвяного столу, відваріть, запечіть або тушкуйте м'ясо, але не обсмажуйте його - цього дня біфштекс з кров'ю і рум'яною скоринкою буде для організму непосильним навантаженням.
2. Готуючи солодке, уникайте тортів і тістечок з жирними олійними кремами. Почніть зі страв, в яких є вершкове масло. Якщо ви все-таки перенаситилися «наполеоном» або чимось подібним, випийте ферментовмісний препарат і припиніть їсти.
Для тих, хто послаблював піст через захворювання органів травлення:
1. Враховуючи, що тваринні жири для багатьох таких людей обмежуються постійно, проблеми виходу із посту пов'язані для них тільки зі збільшенням кількості білкової їжі. Тут головна проблема буде не в якості, а в обсязі споживаної їжі, оскільки зміни в об'ємах одразу тягнуть за собою порушення секреції. А це є основою багатьох гастроентерологічних захворювань.
2. Почати підготовку до Різдва таким людям слід вже в останній тиждень посту. По-перше, якщо ви страждаєте на проблеми із шлунковим трактом, особливо ретельно приймайте всі ліки, прописані гастроентерологом. По-друге, лікар може порекомендувати курс терапії ферментами. Це свого роду «підготовка» до виходу з посту. Починати такий курс варто як мінімум за три дні до Різдва, закінчувати через кілька днів після нього. Про те, що навіть у свято для хворих категорично виключені копченості, жирна риба, міцний чай і кава, нагадувати не слід.
Пам'ятайте, що вихід з посту, як і сам піст, повинен здійснюватися за правилами, щоб не затьмарити ефект від того фізичного і духовного стану, якого ви досягли за цей період. Адже саме досягнення цього стану, безсумнівно, і було метою посту.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 13 від 27 березня 2024
Читати номер