Із Різдвяним постом прощайтеся обережно

Із Різдвяним постом прощайтеся обережно
З сьогоднішнього дня ті, хто постив, вже можуть їсти продукти тваринництва, що були заборонені протягом усього посту. І перебір із ними після тривалого утримання може призвести до неприємних наслідків. Тож радимо ознайомитися з основними правилами «виходу» з посту.

Для тих, хто дотримується суворого посту:

1. Різдвяну трапезу починайте з яєць. У них міститься найлегший для переварювання білок. В ідеалі, до важкозасвоюваних білків краще переходити в обідній час, але вже коли зовсім несила, додайте до сніданку кисломолочні продукти. Далі по «легкості» засвоєння білка - риба, приготована на пару або запечена у фользі, але в жодному разі не смажена в олії.

2. Сніданок не варто починати з різдвяного гусака з яблуками (тим більше, що білки гусячого м'яса - одні з найважчих по засвоюваності). Переходячи до м'яса, пам'ятайте, що з'їсти можна невелику порцію курятини, кролика або нежирної свинини. Ідеально в білкову їжу додати також спеції, адже вони сприяють швидшому її перетравлюванню. Гусак, качка, баранина і навіть яловичина можуть створити дуже неприємне відчуття тяжкості, так печінка сигналізує про переїдання. У цьому випадку випийте препарат, що містить ферменти (Мезим, Фестал) і закінчіть трапезу.

Відео дня

Для тих, у кого був послаблений піст:

1. Якщо ви не страждаєте порушеннями у роботі шлунку та кишківника, такий ретельний і поступовий вихід з посту вам не потрібен. Однак слід дотримуватися певної обережності з м'ясними продуктами, а також тваринними жирами. Готуючи страви для Різдвяного столу, відваріть, запечіть або тушкуйте м'ясо, але не обсмажуйте його - цього дня біфштекс з кров'ю і рум'яною скоринкою буде для організму непосильним навантаженням.

2. Готуючи солодке, уникайте тортів і тістечок з жирними олійними кремами. Почніть зі страв, в яких є вершкове масло. Якщо ви все-таки перенаситилися «наполеоном» або чимось подібним, випийте ферментовмісний препарат і припиніть їсти.

Для тих, хто послаблював піст через захворювання органів травлення:

1. Враховуючи, що тваринні жири для багатьох таких людей обмежуються постійно, проблеми виходу із посту пов'язані для них тільки зі збільшенням кількості білкової їжі. Тут головна проблема буде не в якості, а в обсязі споживаної їжі, оскільки зміни в об'ємах одразу тягнуть за собою порушення секреції. А це є основою багатьох гастроентерологічних захворювань.

2. Почати підготовку до Різдва таким людям слід вже в останній тиждень посту. По-перше, якщо ви страждаєте на проблеми із шлунковим трактом, особливо ретельно приймайте всі ліки, прописані гастроентерологом. По-друге, лікар може порекомендувати курс терапії ферментами. Це свого роду «підготовка» до виходу з посту. Починати такий курс варто як мінімум за три дні до Різдва, закінчувати через кілька днів після нього. Про те, що навіть у свято для хворих категорично виключені копченості, жирна риба, міцний чай і кава, нагадувати не слід.

Пам'ятайте, що вихід з посту, як і сам піст, повинен здійснюватися за правилами, щоб не затьмарити ефект від того фізичного і духовного стану, якого ви досягли за цей період. Адже саме досягнення цього стану, безсумнівно, і було метою посту. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up