Експерти застерігають не купувати рибу на стихійних ринках. Поради, як не отруїтися

Експерти застерігають не купувати рибу на стихійних ринках. Поради, як не отруїтися

Виділяють кілька причин зараження риб різними захворюваннями, багато з яких небезпечні для людини.

Риба - багате джерело білка і кислот омега-3. Її називають найкориснішою з білкових продуктів.

Як повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, риба також може стати причиною зараження людини різними захворюваннями. Найпоширенішими з них є: гельмінтози, харчові токсикоінфекції, потрапляння отруйних речовин в організм.

Профілактичні заходи

Відео дня
  • Щоб не піддавати свій організм інтоксикації, потрібно оглядати рибу. Якщо у неї на лусці видніються різні утворення, чорні плями та ін. — не варто вживати рибу в їжу.
  • Крім того, безпечною вважається риба, яка пройшла термічну обробку, міцне засолення або тривалу заморозку. Гаряче копчення також знезаражує рибу.
  • Остерігайтеся вживання в їжу суші, сушимі, строганину і подібні продукти даної категорії.
  • Не купуйте рибу на стихійних ринках або без наявних документів про проходження ветеринарно-санітарної експертизи!

Виділяють кілька причин зараження риб різними захворюваннями, багато з яких небезпечні для людини:

  • Випуск у водойму мальків, які не пройшли ветеринарний огляд.
  • Запуск у водойму рибалками заражених живців з інших водних локацій. Любителі рибної ловлі забувають, що ці живці можуть бути інфіковані паразитами.
  • Ловля риб птахами, які можуть упустити з дзьоба хвору рибу, спійману в одному водоймищі, пролітаючи вже над іншою водної локацією.
  • Розлив річок навесні і восени, внаслідок чого хвороба може поширюватися.

Яких захворювань риб потрібно побоюватися людині:

  • Опісторхоз (збудник: глисти-опісторхи)

Як протікає хвороба: паразити вражають шлунково-кишковий тракт людини, внаслідок чого у хворого піднімається температура, спостерігається головний біль та слабкість.

Які риби хворіють: плотва, язь, ялець, короп, карась, сазан, лящ.

  • Дифілоботріоз (збудник: стрічкові плоскі черви-паразити)

Як протікає хвороба: личинка хробака поселяється в кишечнику людини і збільшується у розмірах до кількох метрів! Стрічковий черв’як здатний прожити в організмі інфікованої людини кілька десятків років. Заражена людина відчуває постійну слабкість, біль у животі, спостерігаються нудота та блювотні позиви, діарея.

Які риби хворіють: риби-хижаки — харіус, минь, щука, сига, форель, йорж.

  • Клонорхоз (збудник: плоска китайська двуустка)

Як протікає хвороба: паразит вражає печінку, підшлункову залозу. У хворого піднімається температура, він відчуває слабкість, спостерігається втрата апетиту, розлад випорожнень і безсоння. Можуть бути збільшені деякі внутрішні органи (печінка, селезінка). Також можливі висипання на шкірі.

Які риби хворіють: востробрюшка, піскар, сазан, гірчак, амурський язь та ін.

  • Нанофнетоз (збудник: сосальщик трематод)

Як протікає хвороба: у людини спостерігаються напади нудоти і блювання, рідкий стілець, сильні кольки в животі, діагностується яскраво виражена слабкість в організмі.

Які риби хворіють: кета, змееголов, османи, калуга, льонок, таймень, ротан.

  • Метагонимоз (збудник: плоскі черви-сосальщики трематоди)

Як протікає хвороба: трематоди, потрапляючи в організм людини, локалізуються в області кишечника. У пацієнта спостерігаються сверблячі висипання, підвищена температура, нудота, слабкість.

Які риби хворіють: сазан, форель, амурський лящ, верхогляд та ін.

  • Анизакидоз (збудник: паразити родини Anisakidae)

Як протікає хвороба: у інфікованої людини спостерігаються різкі болі в черевній порожнині, блювотна маса з кров’яними згустками, червоні висипання на шкірі, висока температура, кашель, озноб.

Які риби хворіють: хек, камбала, оселедець, тріска, мойва, скумбрія, морський окунь

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Грицько Штахета

    >Експерти застерігають

    >Остерігайтеся вживання в їжу суші, сушимі

    Ага, а всі люди які їли огірки в 1785 році - померли. ПОМЕРЛИ, Карл!!!

    От не люблю кацапської, але влучніше не скажеш - "Икспёрды, твою мать!" Ці "експерти" яблучками часом не давляться? ))
  • Торон Туй

    Точно.
  • Торон Туй

  • IDDQD

    П - профессионализм
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up