«Доступні ліки» під час війни. Як отримати безкоштовні препарати в Вінниці?

«Доступні ліки» під час війни. Як отримати безкоштовні препарати в Вінниці?
  • Програма «Доступні ліки» продовжує діяти в Україні в умовах воєнного стану. Уряд спростив вимоги, щоб люди з певними хронічними захворюваннями могли отримувати ліки безкоштовно.
  • Рекомендації для вінничан та переселенців.

Пацієнти, які потребують лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету другого типу, нецукрового діабету, бронхіальної астми, розладів психіки та поведінки, епілепсії, можуть отримати лікарські засоби, що входять до програми, безоплатно або з невеликою доплатою.

Медикаменти за державною програмою «Доступні ліки» аптеки видають пацієнтам за наявності електронного рецепта. Його можна отримати у медзакладах Вінниці.

 Е-рецепт приходить на мобільний у вигляді СМС з унікальним номером та кодом підтвердження або у роздрукованому вигляді. 

Відео дня

Спрощена процедура

Нещодавно Міністерство охорони здоров’я спростило процедуру отримання рецепту. Якщо раніше його міг виписати тільки той лікар, з яким укладена декларація, то тепер його може видати й лікар-спеціаліст.

До списку ліків, які можна отримати за програмою «Доступні ліки», включено 354 лікарських засоби. Їх перелік можна знайти у Реєстрі лікарських засобів на сайті Міністерства охорони здоров’я.

У Центрах первинної медико-санітарної допомоги міста Вінниці пацієнти можуть отримати електронний рецепт, звернувшись до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. 

На мобільний телефон пацієнта приходить СМС з номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. Рецепт також можна отримати в роздрукованому вигляді. Без рецепта ліки за програмою «Доступні ліки» отримати неможливо.

«Ми забезпечуємо пацієнтам, які до нас звертаються, виписку рецептів за програмою «Доступні ліки», — говорить директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш.— До речі, Міністерство охорони здоров’я спростило цю процедуру. Тобто, якщо раніше виписати рецепт міг тільки той лікар, з яким укладена декларація, то тепер його може видати й лікар-спеціаліст. 

У Вінниці працюють медичні електронні сервіси, але у випадку, якщо вони не працюють, у лікаря є можливість виписати паперовий рецепт і паперове направлення.

— Під час дії воєнного стану громадяни, які переїхали до безпечних місць та не мають зв’язку зі своїм сімейним лікарем, терапевтом або педіатром, можуть отримати рецепт в найближчому центрі надання первинної медичної допомоги, — лікар сімейної медицини Віктор Таранюк.— Укладати нову декларацію не потрібно. Пацієнту без декларації сімейний лікар може виписати електронний або паперовий рецепт на ліки проти бронхіальної астми, діабету ІІ типу, серцево-судинних захворювань. А також на ліки при нецукровому діабеті та інсулін, якщо раніше пацієнт отримав план лікування у ендокринолога. 

Які аптеки в програмі?

У Вінниці знайти найближчу аптеку програми реімбурсації (механізм відшкодування державою вартості медикаментів лікарських засобів) можна за посиланням. Також аптеки з інсуліном можна знайти за допомоги сервісу Tabletki.ua.

Рекомендуємо відстежувати інформацію про роботу аптек на офіційних мережах органів місцевого самоврядування.

Перед тим, як йти в аптеку, фахівці радять зателефонувати і уточнити, чи є у наявності потрібний вам препарат. Можна також попросити працівників аптеки зарезервувати його для вас. Аптеки-учасниці програми «Доступні ліки» мають відповідні наліпки на дверях.

 

Читайте також:

Жіноче здоров'я під час війни. Які найпоширеніші проблеми в умовах стресу

Хіміотерапія в умовах війни. Подільський онкодиспансер працює в повному обсязі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Василь Проданюк

    Не можу отримати по доступних ліках, Симбікорт 160/4,5, 60доз за рецептом у Вінницькій області, що мені робити, я задихаюсь?

    Роман Бурко reply Василь Проданюк

    Як Ви вирішили це питання? Як почуваєетеся?
  • Коломієць Віталій

    А чи є у наявності усі ліки?
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

  • Next

    Це велика брехня про те що ліки безкоштовні, тому що аптеки вимагають доплату майже 50% вартості тих ліків. Дай бог щоб той Олександр ШИШ завжди користувався такими безкоштовними ліками.

keyboard_arrow_up