Нерідко хочеться урізноманітнити меню і приготувати що-небудь смачненьке. Разом з тим, якщо в сім'ї маленька дитина, то з деякими стравами треба бути обережними. Наприклад, гриби, які зараз з'явилися в наших лісах.
Приймаючи рішення, зі скількох років можна давати дітям лісові гриби, потрібно пам'ятати про те, що в їх склад входять і отрути. Тому бувають випадки отруєння внаслідок з'їдання неїстівного гриба або через вживання надмірної кількості. Треба сказати, що від такого ніхто не застрахований. Малечі гриби краще взагалі не давати.
Чому ж говорять про шкоду грибів та виключної обережності при їх вживанні? Справа в тому, що незважаючи на вміст в них корисних речовин, вони засвоюються організмом важко. Виростаючи з землі, гриби вбирають в себе токсичні речовини, які особливо чутливо сприймає організм дитини.
— Не варто прислухатися до думки «знаючих» сусідів та інших порадників про те, що у них діти їли гриби з двох років, і з ними все було в порядку, — продовжує медик. — В одних продукт сприймається організмом легко, в інших викликає розлад шлунку. В моїй практиці важких отруєнь грибами не було, проте я знаю родину, де батьки після вживання лісових делікатесів відбулися крапельницями, а їх малолітні діти померли.
При легкій формі отруєння грибами спостерігається лише невелика слабкість і запаморочення. Некритичний стан характеризується тим, що до вищевказаного додаються різі в животі. При середньої тяжкості також відчувається наростаюча біль, звуження зіниць і сильне слиновиділення. Важке отруєння проявляється не відразу, лише на наступний день, говорять медики. Головне правило — не панікувати і викликати лікаря.
Жінкам в такий період взагалі до харчування слід ставитися обережно. Вживання грибів при цьому не виняток. Від харчування безпосередньо залежить здоров'я не тільки мами, але і маленької істоти, організм якого ще слабкий. Краще правило, яким можуть керуватися мами в такий час, — є тільки те, щодо якості чого є абсолютна впевненість. При цьому в перші місяці лактації краще не проводити експериментів з їжею, а вживати лише здорову і легку для засвоєння їжу.
— При бажанні можна скуштувати страву з промисловими шампіньйонами, які продаються в супермаркетах, — рекомендує сімейний лікар. — Лісові гриби вагітним і годіуючим жінками вживати не рекомндується.
Зморшок і строчок
Строчок звичайний — це один з найнебезпечніших представників грибного царства.
Виростає практично повсюди і починає своє плодоношення в той період, коли інші види тільки готуються з'явитися над поверхнею землі, тобто в квітні-травні. У зв'язку з цим строчок весняний часто приймається за їстівний вид і активно збирається. В результаті цього не досвідчені грибники і члени їх сімей страждають від сильного отруєння.
Основний двійник в грибному світі строчка — це зморшок. Цей їстівний гриб відрізняється лише формою капелюшка. Вона має правильну яйцеподібну форму, в той час як у ядовитого строчка вона кругла.
При будь-яких сумнівах не слід брати ці гриби до себе в кошик, оскільки небезпека смертельного отруєння дуже висока.
Перші ознаки отруєння можуть проявлятися миттєво. Також спостерігається так звана відкладена реакція організму. Справа в тому, що отрути строчків впливають на організм людини комплексно. В першу чергу вражається нервова система.
Людина, що отруїлася рядками, може відчувати сильне запаморочення, головний біль, зниження артеріального тиску. Надалі приєднуються симптоми ураження слизових оболонок шлунково-кишкового тракту. Це може проявитися сильним проносом, блювотою і різями кишечника.
У довгостроковій перспективі, після достатнього накопичення отрути починають руйнувати клітини печінки і крові.
Опеньок і галерина
Їстівні опеньки мають неяскраве світло-коричневе забарвлення, зростають пучками Капелюшок часто покритий лусочками темного кольору. Їстівні опеньки мають неприємний грибний запах і кремовий або жовтувато-білий відтінок пластинок.
Головна відмінність, за яким зазвичай можна розпізнати справжній опеньок, — це плівчасте кільце (спідничка) на ніжці. Зазвичай невисока (за винятком дорослих екземплярів), 4-6 см, а в не їстівного двійника досягає 10 см.
Галерина росте поодиноко або по 2-3 гриба. Капелюшок має яскравого забарвлення,від отруйно-сірчано-жовтого до цегляно-червоного (залежно від виду) кольору. У центральній частині відтінок значно насиченіший. Форма округло-опукла. Пластинки несправжніх опеньків жовті, у зрілих — оливково-бурі. М'якоть має запах неприємний землистий або пліснявий.
Ніжка волокниста, з білуватим нальотом, який стирається при дотику.
Галерина надзвичайно отруйна і викликає тяжкі ушкодження печінки, що при відсутності оперативного лікування може призвести до летального результату.
Сироїжка і бліда поганка
Капелюшок у молодого гриба-сироїжки покритий слизом. Висихаючи, стає блискучим. Колір сироїжки зеленуватий або брудно-білий. У старого гриба колір капелюшка стає зелено-оливковим.
Ніжка циліндричної форми, щільна, однотонного білого кольору, всередині не порожня, гладка. М'якоть білого кольору, має приємний м'який смак. При натисканні середина гриба буріє, виділяє ледве відчутний приємний аромат.
Капелюшок блідої поганки може досягати в діаметрі 15 см, буває округлої форми. Її колір може бути різним — від зеленого до жовтого. Іноді можуть зустрічатися різновиди з зовсім білою голівкою, покритою такими ж білими плямами.
На стовбурі ніжки є спідничка, з якої гриб і піднімається.
М'якоть щільна і біла, на зрізі не змінюється. Запах дуже слабкий, майже відсутній, з часом може стати неприємним. Дорослий представник може мати порожнисту ніжку.
Клінічна симптоматика отруєння розвивається поступово, перші ознаки з'являються через 6-24 години. Бліда поганка визиває біль у животі, нудоту, блювоту. При несвоєчасній медичній допомозі отруєння може призвести до летального випадку.
Читайте також:
Як вдалося Ізраїлю вийти з карантину? Розповіді колишніх вінничан, які там оселились
Тривога, безсоння та агресія. Як коронавірус впливає на моральний стан і що з цим робити?
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер