У Вінницькій області за 2019 рік на гострі кишкові інфекції, до яких відносять і харчові отруєння (за виключенням ботулізму та отруєння грибами), захворіли 5 067 людей. Випадки масових гострих кишкових інфекцій за 2019 рік фіксувались 11 раз.
В результаті розслідування етіологічний фактор було встановлено при розслідування 9 спалахів (82,0%), в т. ч. у 1 вип. це був ротавірус, та у 6 – Salmonella enteritidis(3), Salmonella Blegdam (2), Salmonella java (1), 2 спалахи були викликані умовно-патогенною флорою, ще 2 були невстановленої етіології.
Спалахи виникали у дошкільних навчальних закладах (1), на об´єктах громадського харчування (6), середній загальноосвітній школі (3) та у побуті (1).
Факторами передачі у більшості випадків були харчові продукти, що лабораторно підтверджено при розслідуванні 1 спалаху - 9%. Сприяло виникненню спалахів порушення технології приготування та зберігання страв, грубе порушення санітарно-гігієнічних вимог, недотримання правил особистої гігієни. Джерело інфекції було встановлено та лабораторно підтверджено під час розслідування трьох спалахів (27,2%) .
— За 6 місяців 2020 року жодного спалаху кишкової інфекції на території Вінницької області не зареєстровано, це насамперед пов’язано з введеними на території області та України карантинними заходами, обмеженням роботи об’єктів громадського харчування, учбових та виховних закладів, — розповідають спеціалісти «Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України»
Щоби уникнути гострих кишкових інфекцій, дотримуйтесь простих правил.
Особиста гігієна - понад усе. Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.
Причини
Основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій є:
Як уникнути
Не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі;
Не купуйте страви, навіть якщо маєте найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту;
У магазині кладіть готові страви до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати. Так вони якнайдовше залишатимуться охолодженими;
Не залишайте готову їжу на столі довше ніж на дві години. Ні в якому разі не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка;
Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.
Чистота на кухні.
Готування.
Зберігання продуктів.
Чиста вода.
Своєчасна медична допомога.
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звертатись до лікаря. Самолікування може призвести до значних ускладнень.
Читайте також:
Трагедія на залізниці: 18-річного вінничанина вбило струмом
Вінничанин знімав порно зі своєю дитиною. Викрили чотирьох педофілів
Де у Вінниці запланували відключення світла? Графік на червень
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 28 від 9 липня 2025
Читати номер