Аритмія: небезпечні паузи серцебиття (Новини компаній)

Аритмія: небезпечні паузи серцебиття (Новини компаній)

Чи звертали ви увагу на тривалість пауз між ударами серця? Ритм — один з найважливіших показників адекватної роботи цього органу. Частота серцебиття може змінюватись у відповідь на фізичні чи емоційні навантаження, але ритм завжди має бути сталий, щоб організм отримував достатньо кисню. Дізнайтеся про аритмію більше, щоб вчасно зреагувати на небезпечні зміни! А про ключові моменти діагностики та лікування ми запитали в кардіологині Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології Світлани Босенко.

— Які симптоми можуть вказати людині на можливий розвиток аритмії?

С. Б.: Досить частим сигналом є задишка і відчуття «перебоїв», тобто хаотичних пауз між ударами серця. Нерідко наші пацієнти скаржаться на раптові проблеми з виконанням звичних для себе фізичних навантажень. Скажімо, людина завжди легко піднімалася на третій поверх, а тепер не може подолати цю відстань у повному обсязі. Відповіддю на такі симптоми мусить стати вимірювання артеріального тиску та діагностика пульсу, а також проведення електрокардіографії. Якщо на ЕКГ помітні прояви аритмії, важливо звернутися за консультацією до кардіолога, оскільки цей діагноз потребує специфічного лікування. Існує єдине в області профільне відділення аритмії при Вінницькому кардіоцентрі, де надають допомогу саме хворим із порушенням ритму.

— Що є причиною аритмії?

С. Б.: Аритмія може бути наслідком вікових змін в організмі, тобто склерозу судин та серцевого м’яза. У молодих людей цей діагноз часто спричиняють запальні процеси в організмі, зокрема міокардити та ендокардити. Тимчасову аритмію викликають порушення електролітного обміну в організмі. Наприклад, при отруєнні, діареї і нудоті, коли є велика втрата рідини. У цьому випадку варто лише відновити баланс, щоб симптоми аритмії зникли.

—  Якщо електрокардіограма не зафіксувала аритмію, а людина відчуває періодичні її прояви, яким чином уточнити діагноз?

С. Б.: У таких випадках кардіологи використовують холтерівське добове моніторування. До тіла пацієнта прикріплюється невеликий пристрій, що протягом доби фіксує роботу серця. Для пацієнта немає жодних незручностей, але ми отримуємо детальну картину того, що відбувається з ритмом під час сну, фізичних та емоційних навантажень.

—  Які варіанти лікування аритмії застосовують у Вінницькому кардіоцентрі?

У нескладних випадках аритмії використовують медикаментозне лікування, коли ж воно не дає бажаного ефекту, — хірургічне. У нашому відділенні добре розвинений напрям допомоги людям, в яких сталися незворотні вікові зміни електричної функції серця. Таким пацієнтам ми вживлюємо кардіостимулятори. Пристрій сам контролює частоту скорочень, щоб вона не була нижчою, ніж 60 ударів за хвилину. До того ж сучасні пристрої мають частотну адаптацію і тоді, коли людина виконує фізичну роботу, збільшують ритм, а у стані спокою — зменшують. Таким чином, організм завжди достатньо забезпечується киснем.

— Чому з лікуванням аритмії не варто зволікати?

На жаль, аритмія не просто змінює якість життя людини, але й при відсутності адекватного лікування загрожує такими ускладненнями, як інфаркт та ішемічний інсульт. На медичних конгресах неодноразово озвучувалося, що причиною останнього у 90% випадків є саме невиявлена аритмія. Тому вчасно реагуйте на симптоми, проводьте якісну діагностику і не займатися самолікуванням. На початкових етапах і при свідомому ставленні до власного здоров’я цей діагноз легко піддається корекції.


Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроєкту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден Від читача 18:58 смс для Анечки 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up