П'ять способів, як можна легко пофарбувати яйця до Великодня

П'ять способів, як можна легко пофарбувати яйця до Великодня
Збережіть, щоб не забути. Кілька простих способів прикрасити великодній стіл яскравими крашанками. А якщо хочете побачити справжні писанкові витвори мистецтва - завітайте у музей.

Виставка “На писанці я знову пишу радість…” відкрилася у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї ще 7 квітня. Тут представлені роботи знатних майстринь - Оксани Городинської, Марії Гоцуляк, Людмили Сорочинської,  Тетяни Мороховець та інших.

Розписували вони не тільки курячі яйця, а й гусячі, індичі та, навіть, страусині. На виставці можна побачити  авторські писанки, виконані різними техніками: воскові, дряпанки, травлені (техніка відбілювання), з природних матеріалів - зернівки, соломи та цілі писанкові композиції. Вхід коштує 10 гривень.

Подивіться світлини цих робіт:

Відео дня

Previous Next

За церковною традицією, прикрашати яйця треба напередодні Великодня, у Чистий четвер. У день, коли прийнято наводити порядок у хаті, купатися і стригтися. А ще писанка або крашанка - це оберіг від нещасть і найкращий великодній подарунок друзям і близьким.

Ось кілька способів, як можна легко пофарбувати яйця напередодні Великодня:

  • Фарбувати яйця за допомогою цибулі - це найбільш відомий та простий спосіб. Готуємо "фарбу" так: варимо з півгодини велику кількість лушпиння з цибулі,а потім даємо відвару настоятися. Потім поміщаємо у нього сирі яйця і варимо до готовності. Якщо бажаєте зробити колір темнішим, значить, лушпиння треба більше, світліше - навпаки.
  • Жовті яйця вийдуть, якщо проварити їх у куркумі. Фіолетові - якщо фарбувати їх у фіалках. Потрібно взяти квіти фіалки, залити їх гарячою водою, дати розчину настоятися і замочити в ньому яйця на ніч. Якщо додати у воду трохи лимонного соку, вийде лавандовий колір.
  • Якщо варити зі шкаралупою грецького горіха, яйця вийдуть світло-біжеві або коричневі. Рожевий колір можна отримати за допомогою журавлинного соку. Робимо так: видавлюємо сік, відварюємо в ньому яйця, залишаємо на ніч.
  • Яйця в цятку легко зробити так: обвалюємо мокре яйце у рисі, гречці або інший крупі. Щільно загортаємо його у марлю, міцно зав'язуємо і варимо у будь-якому відварі. Маємо симпатичне і незвичайне яйце.
  • Справжня писанка вийде, якщо попрацювати трохи з воском. Беремо вже зварене яйце і запалену свічку. За допомогою сірника наносимо малюнок. Потім опускаємо яйце у фарбу, але не гарячу, інакше віск розплавиться. Чисті місця забарвлюються, а завдяки воску на яйці залишається малюнок. Потім віск акуратно зішкрібаємо або нагріваємо злегка на свічки і стираємо.
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up