Завтра — Преображення Господнє. Як правильно зробити оберіг на Спаса?

Завтра — Преображення Господнє. Як правильно зробити оберіг на Спаса?
  • У четвер, 19 серпня, православні вінничани відзначають велике свято — Преображення Господнє та Яблучний Спас.

19 серпня свято встановлене в пам’ять Преображення Господа нашого Іісуса Христа перед учнями на горі Фавор.

Історія свята

Преображення Господнє вшановувалося християнами вже в IV столітті.

Про Преображення розповідається в трьох Євангеліях: від Матфея (17: 1-6), Марка (9: 1-8), Луки (9: 28-36). Євангелісти оповідають, що Господь пророчо сказав: «… Істинно кажу вам, що деякі з тих, які стоять тут, не зазнають смерті, як уже побачать Царство Боже, що прийшло в силі» (Мк. 9: 1). Через шість днів Він узяв трьох своїх найближчих учнів — Петра, Якова та Іоанна — і піднявся помолитися разом з ними на гору. Там під час молитви, як сказано в Євангелії від Матфея (17: 2-9), Він «преобразився перед ними: лице Його засяяло, як сонце, одежа ж Його стала білою, як світло».

Відео дня

І з’явилися перед ними старозавітні пророки — Мойсей та Ілія. Потім їх осінила світла хмара й вони почули з неї голос, який говорив: Цей є Син Мій Улюблений, у Котрому Моє благовоління; Його слухайте. Апостоли злякалися і впали на землю, а Іісус підійшов, доторкнувся до них і промовив: Встаньте й не бійтеся. Коли ж учні підняли свої очі, то нікого, крім Іісуса, не побачили.

Господь заборонив їм розповідати про те, що вони побачили до того часу, поки Син Людський не воскресне з мертвих.

Яблучний Спас

Відомо, що день Яблучного Спаса 19 серпня вважається офіційним закінченням літа і приходом осені — після нього ночі стають холодними, і настає пора збору врожаю.

Як і будь-яке церковне свято, Яблучний Спас має свої звичаї і традиції. Однак, є і заборони.

Що не можна робити:

  • Їсти яблука до Спаса, особливо жінкам. Це пов’язано з сумним повір'ям — якщо в родині померла дитина, а його мати їла яблука до Спаса, він не отримає гостинець на тому світі.
  • Також на другий Спас заборонено виконувати будь-які роботи, крім приготування їжі і збору врожаю: не можна шити, в'язати, займатися прибиранням і будівельними роботами: «хто на Спаса шиє — до кінця днів сльози ллє».
  • Крім того,  не варто забувати, що йде Успенський піст. Не можна розважатися, їсти м'ясо, яйця, жирну їжу, і все, що викликає залежність. До таких продуктів церква відносить кави, чай, алкоголь та інше.

Успенський піст закінчується святом Успіння Божої Матері, яке припадає на 27 серпня.

Як правильно зробити оберіг на Яблучний Спас, дивіться у відео:

 

Читайте також:

На Вінниччині виявили 25 випадків штаму «Дельта». Прийшла офіційна відповідь

У Гайсині спалах коронавірусу «Дельта»? Зразки відправили в Лондон

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up