Вербна неділя 2021: що суворо заборонено робити в цей день

Вербна неділя 2021: що суворо заборонено робити в цей день
  • Вербна неділя — останній день перед Страсним тижнем, коли у християн найсуворіший піст.
  • Цього дня віруючі повинні обмежувати себе не тільки в їжі, але і в побутових справах. Цьогоріч Вербна неділя припадає 25 квітня.

Цієї неділі, 25 квітня 2021 року, православна церква всього світу відзначатиме велике свято — Вхід Господній в Єрусалим, який ще називають Вербною неділею. Цього дня Ісус Христос увійшов у Єрусалим, щоб завершити свою духовну місію спасіння людства на встановлення християнства.

Після Вербної неділі розпочинається Страсний тиждень, який завершиться Великоднем. 

Звичаї та традиції Вербної неділі

Підготовка до свята починається за декілька днів. Люди зрізають гілочки верби і ставлять вдома у воду, щоб вони розпустилися. Саме ними замінили пальмові гілки в тих країнах, де пальма не росте. Це єдине дерево, яке розпускається ранньою весною. До того ж у православних християн верба символізує чеснота, оновлення і нове життя.

Відео дня

Що заборонено робити 

Заборонено викидати торішні гілочки верби — це до нещастя. Замість цього їх потрібно спалити.

  • Не можна важко працювати, займатися рукоділлям, прибиранням, пранням.
  • Частування приготуйте заздалегідь, бо кухонні турботи теж заборонені.
  • Не сваріться і не думайте ні про кого погано в цей день — все повернеться бумерангом.
  • Заборонено влаштовувати галасливі святкування, тим більше з алкоголем.
  • У народі вірили також, що не можна розчісувати волосся в цей — привернете неприємності.
  • Забороняється влаштовувати будь-які поминальні обіди.

Прикмети у Вербну неділю

  • Безплідній жінці треба зранку треба зрізати гілочку верби, освятити в церкві та принести додому. Цю гілочку треба зберегти в потаємному місці. За прикметами, жінка зовсім скоро відчує радість материнства.
  • Вперше навесні виганяти худобу на пасовисько варто саме свяченою вербою — «щоб нечисть не чіплялася до тварин».
  • Якщо у Вербну неділю тепло і сухо — влітку буде великий урожай фруктів.
  • У Вербну неділю вдарив мороз — рік принесе багато пшениці.
  • Якщо в цей день вітер дме сильно, то літо буде вітряним.

 

Читайте також:

Сьогодні вітаємо Людмилу та Миколу. Історія та прикмети 24 квітня

Синоптики розповіли, яку погоду чекати в Україні на Вербну неділю

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up