Сьогодні Стрітення Господнє: що не можна робити, повір'я і прикмети

Сьогодні Стрітення Господнє: що не можна робити, повір'я і прикмети

Цього дня, 15 лютого православні відзначають Стрітення Господнє. Це одне із 12 найголовніших церковних свят у році, хоча і не є вихідним. Але в давнину, коли були язичники, цього дня також святкували Громниці — зустріч зими й весни. Тому не цей день припадає багато традицій та повір'їв.

Історія свята

Стрітення є сороковим днем після народження Ісуса Христа. У цей день Діва Марія принесла немовля в Єрусалимський храм на посвяту. Там новонароджений Ісус вперше зустрівся з праведником Симонеоном і пророчицею Анною, які одразу ж впізнали у малюкові нового Месію.

Стрітення було встановлено церквою у Візантії після Ефеського собору 431 року. Після чого почали малювати ікони «Стрітення» -  зображали Марію з Ісусом-немовлям на руках та Йосифа з голубами, які на 40-й день після народження Спасителя принесли до Храму жертву очищення.

Відео дня

В церкві цього дня освячують свічки. Кажуть, що коли сильна гроза, їх запалюють як оберіг від біди. Також сьогодні заведено пекти млинці та бублики. До речі, останнім пригощали худобу - щоб не хворіла.

В народі кажуть, що і сни на цей день мають значення:

  • їхати дорогою — до тупикової ситуації;
  • пригощалися вином — до туги за минулим;
  • рити яму — до зникнення худоби;
  • шукати що-небудь — до сумнівів у дружині;
  • чути сміх — до образи;
  • самому сміятися — до розпачу;
  • фрукти або ягоди їсти — до радості.

Прикмети

  1. Яка погода на Стрітення, така і весна буде.
  2. На Стрітення вранці сніг — врожай ранніх хлібів; якщо опівдні — середніх; якщо до вечора — пізніх.
  3. На Стрітення крапель   буде урожай на пшеницю, а коли хурделиця, то хліба не буде.
  4. Якщо в цей день встановиться відлига — весна буде рання і тепла, коли холоди прийдуть — весна буде холодною; сніг - до затяжної і дощової весни.
  5. Якщо сонце перед заходом сонця вигляне — пройшли останні морози, а якщо не буде, то будуть сильні власіївські морози.
  6. Якщо небо зоряне — то весна буде пізня.
  7. Якщо у цей день півень нап'ється води, то весна буде рання і тепла.

Що не можна робити цього дня

  • не можна лаятися та сваритися,
  • прибирати,
  • вишивати та прати.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up