Сьогодні Стрітення Господнє: що не можна робити, повір'я і прикмети

Сьогодні Стрітення Господнє: що не можна робити, повір'я і прикмети

Цього дня, 15 лютого православні відзначають Стрітення Господнє. Це одне із 12 найголовніших церковних свят у році, хоча і не є вихідним. Але в давнину, коли були язичники, цього дня також святкували Громниці — зустріч зими й весни. Тому не цей день припадає багато традицій та повір'їв.

Історія свята

Стрітення є сороковим днем після народження Ісуса Христа. У цей день Діва Марія принесла немовля в Єрусалимський храм на посвяту. Там новонароджений Ісус вперше зустрівся з праведником Симонеоном і пророчицею Анною, які одразу ж впізнали у малюкові нового Месію.

Стрітення було встановлено церквою у Візантії після Ефеського собору 431 року. Після чого почали малювати ікони «Стрітення» -  зображали Марію з Ісусом-немовлям на руках та Йосифа з голубами, які на 40-й день після народження Спасителя принесли до Храму жертву очищення.

Відео дня

В церкві цього дня освячують свічки. Кажуть, що коли сильна гроза, їх запалюють як оберіг від біди. Також сьогодні заведено пекти млинці та бублики. До речі, останнім пригощали худобу - щоб не хворіла.

В народі кажуть, що і сни на цей день мають значення:

  • їхати дорогою — до тупикової ситуації;
  • пригощалися вином — до туги за минулим;
  • рити яму — до зникнення худоби;
  • шукати що-небудь — до сумнівів у дружині;
  • чути сміх — до образи;
  • самому сміятися — до розпачу;
  • фрукти або ягоди їсти — до радості.

Прикмети

  1. Яка погода на Стрітення, така і весна буде.
  2. На Стрітення вранці сніг — врожай ранніх хлібів; якщо опівдні — середніх; якщо до вечора — пізніх.
  3. На Стрітення крапель   буде урожай на пшеницю, а коли хурделиця, то хліба не буде.
  4. Якщо в цей день встановиться відлига — весна буде рання і тепла, коли холоди прийдуть — весна буде холодною; сніг - до затяжної і дощової весни.
  5. Якщо сонце перед заходом сонця вигляне — пройшли останні морози, а якщо не буде, то будуть сильні власіївські морози.
  6. Якщо небо зоряне — то весна буде пізня.
  7. Якщо у цей день півень нап'ється води, то весна буде рання і тепла.

Що не можна робити цього дня

  • не можна лаятися та сваритися,
  • прибирати,
  • вишивати та прати.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up