Сьогодні — Святвечір перед Різдвом. Які добрі традиції треба знати?

Сьогодні — Святвечір перед Різдвом. Які добрі традиції треба знати?
  • Коли на небі запалає перша зірка — родина сідає до різдвяного столу. 
  • Не існує якогось специфічного канону, які страви мають бути на столі у Святвечір.
  • Прийнято, щоб їх було 12, які символізують апостолів

Прихід у світ Ісуса Христа — це найбільше після Паски християнське свято. Сьогодні, 24 грудня, католики та протестанти відзначають Святий Вечір, день, що передує Різдву Христовому.

Добрі різдвяні традиції католиків

Згідно із традицією цього дня, коли на небі запалає перша зірка, родина спільно сідає до різдвяного столу. Батько розпочинає святкову вечерю молитвою. Після цього усі діляться між собою оплатком і загадують собі бажання. Ламання оплатка символізує, що ми готові пробачити кожній людині, котра вчинила нам щось погане. 

Відео дня

За традицією, на столі у Святвечір повинно бути 12 страв. Окрім того, одна пуста тарілка — вираз, що ми готові прийняти когось, хто потребує допомоги: вбогого чи бездомного.

 

Як святкують Різдво протестанти?

Символ свята  вертеп

Головним символом свята є вертеп. Його встановлюють у кожному храмі. Під час святкового богослужіння розказують різдвяні історії та моляться.

Особливості святкування

Згідно зі старим календарем, з цього дня ніч є коротшою. Це має символічне значення, ніби світло перемагає темряву. І це важливо. 

Християни організовують домашній святвечір, але у великому колі людей. Учасники зможуть опісля й у своїх домівках застосувати деякі елементи святкування. На Святвечір запалюють різдвяну свічку, встановлюють фігурки в вертепі, читають всі разом молитви, діляться різдвяним хлібом та колядують.

Що має бути на святковому столі

Не існує якогось специфічного канону, які страви мають бути на столі у Святвечір. Прийнято, щоб їх було 12, які символізують апостолів. Але головною має бути любов між собою. При цьому обов’язково складають найщиріші побажання. У родинному колі читають другу главу Євангелія від Луки про народження Ісуса.

Опитування

Коли будете святкувати Різдво?

 

Читайте також:

Відкриття резиденції святого Миколая під питанням, але динозаврів встановлюють

У вінницькому зоопарку підготували нову програму для сімейного відпочинку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Антон Полуботок

    В опитуванні не приймав участь, тому що неважлива ДАТА, але важливі ПОДІЇ. Для кого Христос насправді дорогий и найголовніший в житті - для тих кожен день є Різдвом і Великоднем. Бо в серці радість від подій а не від дати. Святкувати можна і 25 грудня і 7 січня...
    Читаючи отакі опуси гірко визнавати, що люди святкують Різдво, але головна дієва Особа цього свята десь в закутку, Його зовсім немає на святі. Люди товкмачать навколо про традиції, про їжу, про що завгодно. А Сам Христос де? Де те маленьке Дитя, яке прийшло в цей світ для спасіння людства? Де згадки про Його вчення, про те, що Його прихід створив для людей. День народження люди святкують,а Самого Народженого взагалі ніхто до уваги не бере. Залишилися традиції і обряди...

    Наталья Горошко reply Антон Полуботок

    Вобщем, не спас. Не смог.
  • Next

    Дуже добре зрозуміло і грамотно все6 описано. О.П.- молодець.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up