Що не можна робити на Зелені Свята: повір'я та заборони

Що не можна робити на Зелені Свята: повір'я та заборони
  • Зелені свята  в 2017 році відзначатимуть завтра, 4 червня.
  • Що не можна робити в цей день, щоб уникнути неприємностей.

 

Що не можна робити на Зелені свята  на землі

На Зелені свята землю називають іменинницею, вважається, що вона святкує свій день народження. Адже земля на початку літа прикрашена свіжою соковитою зеленню і квітами, і подібно землі зеленими букетами, гілками і травами в цей святковий день також вбираються будинки і храми.

Тому основний заборона в цей день пов'язаний саме з землею. На Зелені свята  ні в якому разі не можна проводити ніякі земляні роботи: рити, копати, орати, боронувати, встромляти кілки, косити траву і навіть садити рослини.

Відео дня

Особливо обережного поводження вимагають до себе в цей день дерева. Молоде зелене деревце - берізка, горобина, верба - часто використовується в ритуалах. Дівчата прикрашають його стрічками і вінками з квітів, завивають йому гілки і ворожать про свою долю. Тому  в цей день також не можна рубати і пиляти дерева, ламати гілля, колоти дрова.

Що не можна робити на Зелені свята  в лісі

За народним повір'ям, в наш світ приходять міфічні істоти - мавки і русалки. Це мертвонароджені немовлята або нехрещені померлі діти, вкрадені нечистою силою і віднесені від батьків.

Зелені свята - це час, коли русалки можуть вільно відвідати світ живих, перебувати на землі і всіляко шкодити людині. Щоб не зустрітися з ними, не можна поодинці йти в ліс і в поле, інакше мавки можуть залоскотати до смерті, і людина пропаде. Також не можна водити в ліс коней і худобу.

Що не можна робити на Зелені свята на воді

Заборона на свята стосується і будь-яких водойм - річка, озеро, море. Протягом трьох днів заборонено купатися, інакше людини можуть потягти за собою на дно русалки.

Існує повір'я, що на свято не обходиться без утопленика. Тому, як би не було жарко в цей день, краще не ризикувати і не перевіряти на собі цю прикмету.

Що не можна робити на Зелені свята  будинку

Свято є свято, а тому не можна займатися будь-якою домашньою роботою - прибирати будинок, прати білизну, різати, стригтися, а також прясти, ткати, шити, вибілювати полотна. Виняток становить тільки приготування їжі і годування домашніх тварин.

Згідно з народними традиціями, тих людей, хто не дотримувався заборони на Зелені свята, чекало покарання і різні напасті. Наприклад, у тих, хто оре, худобу впаде. У тих, хто сіє, град поб'є посіви. У тих, хто пряде вовну, вівці заблукають. Той, хто будує огорожа і в'є мотузки, сам зігнеться в дугу.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Жан Клод

    дикари
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловим планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення 08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 08:00 Вакансії в Україночка, Грош, Green cool та 89 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 21:01 Що варто знати про кліщів? У МОЗ розповіли, як вберегтися 20:14 Писанкарство на Поділлі: які орнаменти переважали у наших предків 19:43 Чи є денні стаціонари у вінницьких лікарнях, і чи платні в них послуги? Ми дізналися 19:05 Як обрати «свого» фахівця з психічного здоров'я: поради від ветеранського простору
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up