ВІН І ВОНА. Розпізнай маніпуляцію або Що робити, коли тобою «юзають» кохані?

ВІН І ВОНА. Розпізнай маніпуляцію або Що робити, коли тобою «юзають» кохані?
  • Раз-по-раз, коли виникають стосунки між чоловіком і жінкою, між ними розпалюються почуття.
  • У одного з партнерів точно. І саме цей «щасливчик» може стати об’єктом маніпуляцій.
  • Тому що становище більш залежне (ти кохаєш, тебе — ні).
  • Як розпізнати маніпуляції і як з ними боротися? І чи потрібно взагалі?

Маніпулятором у стосунках може бути як чоловік, так і жінка. Маніпуляції можуть бути і взаємними. Але поговоримо про чоловіків. Річ у тім, що жінки більш схильні до залежності, тому що частіше розраховують спертися на чоловіка, а потім знаходять себе під плинтусом.

Отже, ви його любите, а він цим користується. Є хороші чоловіки, які розуміють — з дівчиною їм не по дорозі, так нічого й голову морочити. Є такі, які за рахунок кожної нової закоханої дурепи самостверджуються (ну буває). Може народився таким, може батьки-суспільство «постаралися» і таким зробили. Чому жінки стають жертвами маніпуляцій? Тому що володіють якостями, які за рідкісним винятком самі по собі позитивні, але і для маніпуляцій це прекрасна можливість.

Хто точно стане жертвою маніпулятора?

Якщо вам не чужа совісність, чуйність, щирість, а ще низька самооцінка, довірливість, жертовність, але найголовніше залежність (матеріальна, від чоловіка, від стереотипів…), вітаємо – ви претендент на жертву маніпуляцій.
Наприклад, мрія будь-якого маніпулятора — совісна жінка. З нею можна витворяти практично все, що завгодно. А якщо раптом така «взбрикне» — одразу звинувачувати її у відсутності совісті ​​і по ходу нагадати про купу корисних та необхідних речей, які для неї було зроблено.
Найлегша маніпуляція стосовно жінки — викликати у неї почуття жалю (як у нас в народній творчості: пожаліла — полюбила). Так ось, коли обранець розповідає жалісливі історії про своє дитинство, юність, доросле життя (а ви навіть про те не питали). Якщо своїми промовами він викликає до себе жалість — цілком можливо для того, щоб розкрутити вас на надлишкову чуйність.

Відео дня

Маніпулювання очікуванням

Ще один прийом — змушувати себе чекати. Маніпулятори обожнюють затягувати очікування на невизначений термін. Жінка в принципі не може жити в режимі невизначеності. Науковці кажуть, що пов’язано це з материнським інстинктом, який диктує правило — жінка повинна бути впевнена в безпеці. А невідомість, це завжди небезпека.
І ось уявіть собі жінку, яка спілкується з коханим чоловіком, а той в процесі діалогу раптом замовкає. А якщо розмова важлива, пауза затягнулася, а ще поглядом відповідним присмачена… Взагалі жах. Роблячи так, чоловік розуміє, що закохана жінка не витримає порожнечі і обов’язково висловить якусь поспішну, а іноді й дурну думку. Може вона почне вибачатися, або виправдовуватися. Може раптово догідливо погодиться з тим, з чим їй погоджуватися не варто. У будь-якому випадку вона буде, так би мовити, свідчити проти себе ж. Мета таких пауз — збентежити, викликати занепокоєння і душевний розлад. І ще керувати.

І знову здрастуйте

Або ось ситуація: чоловік та жінка круто провели час удвох. Потім чоловік, посилаючись на термінові справи, зникає. Перші кілька днів жінка зберігаєте спокій (ну як спокій, переживає, звісно, але так, непомітно сторонньому оку), потім починає нервувати досить відкрито — адже від коханого ні слуху, ні духу. Проходить ще якийсь час, і жінка говорить (собі, звичайно, адже опонента немає) — все, це кінець. А потім він з’являється з якою-небудь правдоподібною легендою. І жінка, яка доволі сильно змучена довгим очікуванням, згодна повірити у що завгодно, лише б знову не залишитися на самоті зі своїми нервами, страхами та очікуваннями. Тут маніпуляція працює досить просто. Якби чоловік дав про себе знати занадто швидко, у жінки залишилися б сили на те, щоб його прогнати (або хоча б висловити своє невдоволення ситуацією). Але коли жінка вже майже втратила надію, вже прокрутила в голові наступні кілька тижнів (місяців) самотності і тут такий сюрприз — його повернення. Воно стає для жінки просто подарунком долі. Іншими словами, вам дали час на те, щоб зрозуміти просту річ — вам без нього погано, тому відмовитися від нього ви вже не зможете.

Милий хлопчина

Також доречно згадати про маніпуляторів, які грають роль інфантильного хлопчика. Такий хлопчик (при цьому йому може бути вже досить багато рочків) не в змозі себе контролювати (проте відмінно контролює вас). Наприклад, наробить шкоди (ну, там в карти програє купу грошей, або з друзями в якусь халепу залізе), а потім, зображуючи безневинну посмішку, винувато розводить руками. Мовляв, ну що поробиш — такий вже я є — непутьовий. Довго ображатися на нього просто неможливо, та й марно. Жінки материнського типу закохуються в таких «хлопчиків» без пам’яті. І не просто закохуються, а беруть над ними повноцінну опіку (як над дітьми), тягнуть його борги, іноді дають гроші не лише на «закрити» дірки в фінансах, але й на «погуляти», часом і з іншими дівчатами.

Якщо ви недосконалі — вам капец

Маніпуляцій існує безліч і їх кількістю можна заповнити величезну книжку типу словника. А тому найважливіше, про що варто пам’ятати, це… Якщо раптом в спілкуванні зі своїм партнером ви відчули провину за свою недосконалість. Або коли вам дали зрозуміти, що ви істеричка, логіка у вас як у курки, з поняттями проблема, з етикою біда… Коротше, приписали вам всі можливі недоліки — все, вам капут.

Якщо незрозуміло, як це відбувається, то ось підказка: коли у вас валиться ваша система цінностей, з вас же можна ліпити все, що завгодно. Але ця «ліпка нового» не для вас, не для вашої користі, а для вашого «коханого». Це призводить до виникнення ілюзій, підміняються поняття. Наприклад, аморальну поведінку можна відтепер розуміти як свободу від забобонів, незалежність, незакомплексованість. А ваше прагнення реалізувати себе як особистість: помахом чарівної палички перетворюється на егоїзм, нездорову переоцінку своїх здібностей, а ще нехтуванням любові і сімейними цінностями.

Як протистояти маніпулятору

1. Попрацюйте над власною самооцінкою. Вона має бути адекватною. Якщо ви розумієте, де своє, де чуже, якщо чужого вам не потрібно — вами нецікаво маніпулювати. Ви самодостатні і маєте самоповагу.

 

 

2. Не грайтесь самі в маніпуляції. Якщо вами маніпулюють, швидше за все ви теж використовуєте подібні методи взаємовідносин, задля отримання бажаного. А це означає в першу чергу вашу слабкість і залежність — виходить, що просто так вам ніхто і нічого не дає.

 

 

3. Не піддавайтеся. Чітко покажіть свої кордони: «хочу», «можу» і «буду». Вам лестять, на вас тиснуть або агресують — покажіть, що ви не приймаєте дані правила стосунків. І це знову про силу і про незалежність.

 

 

4. Не виправдовуватись. Почуття провини, жаль, сором, це головні струни, на яких грають маніпулятори. Тому не сперечайтеся, не пояснюйте свої дії, якщо вважаєте, що вони правильні. А ви вважаєте?

 

 

 

5. Нівелювати страхи. Не варто переживати про «самотність до скону», власну незатребуваність. Боязкі, до речі, вічно сидять десь у кущах самотності, сміливість — ось що подобається усім (не плутати з безрозсудністю).
 

 

Валерій Андросов, психолог:

— Не треба жаліти маніпулятора, входити в його становище, ставити себе на його місце. Міркуйте логічно. Одна справа — жаліти дитбудинківських сиріток, і зовсім інше — дорослу людину, яка завтра через вас спокійно переступить і піде у своїх справах. Тому що особисті інтереси для неї понад усе. А щоб не вплутатися в такі стосунки, потрібно вміти бути самодостатнім. Уміти не прив’язуватися. Не відчувати залежності. Для цього важливо зрозуміти, що найцінніше і найдорожче, що у вас є — це ви самі. Це єдине, що гарантовано залишиться з вами до самого кінця… Далі, на чому варто наголосити, — не жаліти себе. Виявляється, можна себе любити і при цьому не відчувати до себе жалю. Як це може бути? Коли людина займає активну життєву позицію — на жалість до себе у неї просто не залишається уявного простору. І навпаки, пасивна жертва завжди жаліє себе. Той, хто плекає в собі це почуття, відчуває його до всього: до себе коханого, до свого минулого, до інших людей. Така людина не може керувати ні собою, ні іншими — вона сама стає вразливою і керувати нею легко.


Читайте також:

Він і Вона: ТОП-10 хитрощів, щоб уникнути френдзони
Он и Она: Разбудить в себе секс - 5 советов по теме

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Эфраим Санкер

    все примеры про плохих мужчин, а манипуляция обидой самый распостраненный вид для женщин
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up