Юні вінницькі тенісисти Антон Лімонов і Дар’я Соломко «б’ють» всіх дорослих

Юні вінницькі тенісисти Антон Лімонов і Дар’я Соломко «б’ють» всіх дорослих
Антон Лімонов і Дар’я Соломко разом з тренером Сергієм Лімоновим. Тренування за методом «ВКМ» – «Велика кількість м’ячів».

Кореспондент RIA завітав на тренування провідних тенісистів Вінниччини, незалежно від вікових категорій. 14-річний Антон Лімонов і 13-річна Дар’я Соломко останнім часом виграють всі обласні змагання, включаючи першості серед дорослих. Заняття з ними в ТРЦ «Ігроманія» проводив голова обласної федерації настільного тенісу, тренер збірної Вінниччини Сергій Лімонов, батько Антона. 

Ракетки за десять  тисяч

Перші 15 хвилин займала загальнофізична підготовка. Розминка складалася з пересувань навколо столу, розтяжок, бігу підтюпцем і боком тощо. Наступні хвилин 20 – відпрацювання базових елементів: накатів зліва, справа, по лінії, підрізок, подач.

Далі – тактична підготовка. Спортсмени протягом 40 хвилин  відпрацьовували ігрові завдання. Наприклад, подавали м’ячик у певну ділянку столу, а після відбою використовували тактичну комбінацію. Хоча б таку: двічі пробити по діагоналі, а завершити – по лінії столу. Після цього грали на рахунок і відпрацьовували подачі. Наприкінці заняття спортсмени розтягувалися на килимках і відновлювали сили.

Відео дня

Антон і Дар’я тренуюся 4 – 5 разів на тиждень. Кожне заняття, які відрізняються інтенсивністю і великими навантаженнями, триває дві години.

Провідні тенісисти використовують не звичайний інвентар. Приміром, пара професійних накладок на ракетки Антона коштує 100 євро. А ціна деяких ракеток сягає десять тисяч гривень.

Революційний метод «ВКМ»

Сергій Лімонов використовує у тренувальному процесі метод під назвою ВКМ – «Велика кількість  м’ячів». Наставник ставить на стіл корзину м’ячиків і по черзі накидає їх учням. Діти виконують різнопланові удари і комбінації, а тренер не відбиває їх. У великому тенісі є схожі методи тренувань, а для його «маленького брата» це – новинка.

– Законодавці мод у нашому виді спорту китайці тренуються за методом «ВКМ». Я використовую його вже понад рік, – каже Сергій Лімонов. – Під час роботи за системою «ВКМ» можна підрізати м’ячик, відпрацьовувати комбінації, кидати по кілька м’ячиків у різні боки тощо.  

В Україна мало-хто працює за цією системою. Адже її неможливо застосовувати у великій групі. Методика «ВКМ» годиться лише тоді, коли наставник навчає не більше трьох гравців.           

Розум проти сили

Антон Лімонов і Дар’я Соломко – неодноразові чемпіони і призери чемпіонатів України. Тренер вимагає від них нових перемог  на всеукраїнському рівні. Хоча самі юні зірочки вже мріють про європейську і світову першості.       

– Антон з шести років, а Дар’я – з семи беруть участь у практично всіх всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Великий досвід переріс у значні досягнення. Дався взнаки і природний талант, – каже Сергій Лімонов.   

Зрозуміло, чоловіки б’ють сильніше за юнаків. Але Антон і Даша компенсують це різноманітними награними комбінаціями. Приміром, нещодавно Лімонов-молодший грав у вищій лізі клубного чемпіонату України, де у кожній команді – по кілька досвідчених майстрів спорту. Він там «зняв скальпи» у п’яти-шести з них.   

За європейську першість

Кандидат у майстри спорту Антон Лімонов у шість років взяв до рук ракетку.

– Настільний теніс розвиває реакцію і логічне мислення. Недостатньо просто махати ракеткою, а необхідно прораховувати розвиток подій та ігрові комбінації. А також постійно рухатися і наближатися до м’ячика. В іншому випадку годі й мріяти про перемоги, – каже Антон Лімонов.

Юнак регулярно переглядає виступи відомих тенісистів – приміром, китайських і німецьких. Офіційні ігри Антона знімають на відео, їх він також аналізує разом із батьком-тренером.  

Антон торік вперше виграв чемпіонат області серед чоловіків, до того був віце-чемпіоном. Каже, що переграє дорослих за рахунок швидкості, тренованості і підготовлених комбінаційних дій.

Антон Лімонов брав участь на чемпіонатах Європи. Поки його найкращий результат – 12-е місце. З 7 по 19 липня вінничанин змагатиметься на юніорському чемпіонаті Європи в Загребі (Хорватія). До речі, на юнацьких міжнародних змаганнях призових немає, а ось на професійному рівні можна непогано заробляти.  

Перші поєдинки – в квартирі 

Кандидат у майстри спорту Дар’я Соломко також регулярно перемагає чоловіків.      

– Мій дідусь раніше займався тенісом, з п’яти років я вболівала за нього. Перші поєдинки відбувалися в нашій квартирі, ми перекидалися м’ячиками. Згодом почала тренуватися і виступати в змаганнях, –  розповідає Дар’я Соломко.

Окрім Антона Лімонова, у Даші є й інші спаринг-партнери. Виключно дорослі, бо рівним серед школярів їй немає. Іноді переможені не засмучуються, а хвалять дівчинку, яка не побоялася вийти проти них на поєдинок.  

– В останньому рейтинговому турнірі у Вінниці Дар’я Соломко була єдиною представницею слабкої статі серед 32 учасників. Вона посіла п’яте місце, здолавши низку титулованих гравців, – розповів Сергій Лімонов.

Де займатися?

Тренування з настільного тенісу у Вінниці відбуваються на базі ТРЦ «Ігроманія» (тел. 097-154-07-53 – тренер Сергій Лімонов), кооперативного інституту, техуніверситету і школи № 16.

– До ТРЦ «Ігроманія» по вечорам приходять любителі настільного тенісу різного віку і сили. Серед них є навіть пенсіонери, які грають не гірше за молодь. Щоп’ятниці, о 18-00, ми організовуємо для них турніри «на інтерес» (без призів), – розповів Сергій Лімонов.      

Дебют у клубному чемпіонаті

Цього року дві збірні з Вінниці і одна козятинська вперше за багато років стартували у регіональній (найслабшій) лізі клубного чемпіонату України. А Антон Лимонов був легіонером одразу у двох командах – вищої і першої ліг.

Настільний теніс також непогано розвивається у Хмільнику, Могилеві-Подільському, Іллінцях. Спортсмени з цих міст посідають призові місця на обласних змаганнях. 

Previous Next

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up